Het ontgaat de meeste Nederlanders en dat is jammer. Zo jammer dat ik meen daar nu maar eens iets aan te moeten doen. Juni is in ons land niet alleen de tijd waarin katten krols worden, Balkenende met ontblote kuiten het strand van Zandvoort onveilig maakt en de postbode begint te fluiten.
Nee, vaderlanders, juni is ook De Maand van het Spannende Boek! Dat weet ik omdat ik zelf spannende boeken schrijf en anderen omdat ze die lezen of de werken van anderen, maar de meeste Nederlanders komen niet verder dan de dag van de spannende krant, zal ik maar zeggen. Likkebaardend zweven ze weg bij de berichten over Willem H. en het lied van de tien kleine vastgoedhandelaartjes. Met de neus tegen de beeldbuis gekleefd ziet men likkebaardend hoe Fred Teeven de spouwmuren van wijlen Willem E. met pikhouweel en betonschaar te lijf gaat. Het bleek een moord zonder lijk en dat is inmiddels wel een beetje doodgebloed, dat onderwerp.
Wat een teleurstelling, zeg! Wéér geen gefileerde kroegbaas tussen de lege glazen op de tapkast. Het valt wat tegen de laatste tijd, het criminele wezen. Teleurgesteld zapt men verder naar De Cock en zijn nooit écht intelligent wordende hulpje Vledder. Als ik Bernard Welten was, gaf ik die Smalle Loewietje meteen een politiepenning en een Melkertbaan, want die ouwe kroegtijger is degene die in werkelijkheid alle zaken van Appie tot een goed einde weet te brengen. Ik zou hem ook eens een borrel met de AHOLD-top laten drinken, al zegt men dat drank alles doet vergeten. Het maakt niks uit, zij waren dat toch al. Amnesie stijgt evenredig met de prestatietoeslag die men zichzelf toekent… Kort en goed, er is weinig spannends te beleven in de krant en op de buis.

Ondertussen hebben 57 schrijvers echter met bloed, zweet en tranen weer een jaarlijks meesterwerkje uit de vingers laten vloeien en hopen erop dat dit jaar, alsjeblieft dit jaar de grote doorbraak mag opleveren.
Het is wat optimistisch, moet ik eerlijk zeggen. Hele volksstammen kraken Dan Browns Da Vinci Code, maar in mijn geval kraakt men doorgaans mijn hele boek af.

Toch blijf ik erin geloven dat steeds meer mensen in juni de weg naar de boekhandel weten te vinden en zich gaan laven aan de hersenspinsels van Nederlandse misdaadschrijvers. Sommige zijn dermate weerzinwekkend dat de stelling als bewezen kan worden beschouwd dat er meer gekken buiten dan binnen de TBS-klinieken verwijlen.
Het wordt spannend, schreef ik en dat is ook zo. Want aan het volgens een deskundige jury spannendste boek is een heuse prijs verbonden, te weten De Gouden Strop. Hoe kom je er op, vraagt een mens zich af. Op die naam, bedoel ik. De strop valt immers de schurk ten deel. Maar goed, het neemt niet weg dat een ieder het ding graag een keer in ontvangst zou willen nemen.

Het is om die reden dat ik schrijvers en lezers van Column X oproep om van deze maand juni een echt spannende te maken. Koop een eng Nederlands boek en dan heb ik het niet over De Avonden.
Lees dat adembenemende boek, s(m)urf naar www.crimezone.nl en breng daar je stem uit op de auteur en zijn werk. Dat werkt.
U steunt er een heel goed doel mee. Mij.


15 reacties

Dees · 31 mei 2006 op 12:48

Gek eigenlijk, de Zweden en de Noren, ja die lees ik als het om spannende boeken gaat. Kurt Wallander en Cato Isaksen. Tsja. Ik heb nog nooit een spannend boek van een Nederlandstalige schrijver gelezen, ik heb zelfs nog nooit een aflevering Baantjer uitgekeken. Maar dat juni ook die maand was, wist ik toch wel en ik zal zeker eens kijken of ik al die jaren node iets gemist heb en of ik dat gebrek kan en wil aanvullen met mijn Zweedse Euro’s.

Grtz,

Dees

pepe · 31 mei 2006 op 14:16

Ik weet wel waar ik op ga stemmen. Voor mij is er maar een de beste!

De verslaving is begonnen met ‘Nordica’ en stopt pas als jij (Ton) stopt met schrijven.
Jouw nieuwste ‘Onder N.A.P.’ heb ik nog mogen lezen voor hij in handen van Mup kwam. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik weer geboeid heb gelezen.

Ik hoop dat de gouden strop gaat naar de beste schrijver van het spannende boek. Ik zal voor je duimen.

Shitonya · 31 mei 2006 op 18:06

reclame…gatverdamme

Chantal · 31 mei 2006 op 18:10

Leuke column, ben benieuwd wie er wint.

[quote]ik heb zelfs nog nooit een aflevering Baantjer uitgekeken[/quote]

Baantjer is ook niet spannend, Dees 😉

Bakema_NL · 31 mei 2006 op 20:11

Ik lees heel wat boeken, maar zelden nog in het Nederlands. Het meeste, zeg maar alles eigenlijk, is in het Engels, dat vind ik eerlijk gezegd prettiger lezen en het gaat me net zo makkelijk af als Nederlands. Nederlandse schrijvers trekken me net zo min als Nederlandse films dat doen en als de schrijvers dan toch uit het buitenland, voornamelijk Engeland en Amerika komen, dan ook lezen in het Engels. Hoef je ook niet die toch vaak belabberde vertalingen te lezen (er gaat gewoon wat verloren als er vertaald word), dat Nederlands dat niet klinkt en je betaalt ook nog eens de helft want het scheelt vertaalkosten en men wil in Nederland altijd het formaat van het boek opblazen waardoor de papierkosten hoger uitvallen. En dan moet er ook nog een andere omslag gemaakt/getekend worden, vaak door een Nederlander…weer extra kosten. Om nog maar te zwijgen of alle delen wel in het Nederlands uitgegeven zullen worden als het een serie betreft…en de Engelse/Amerikaanse uitgave is er ook altijd maanden eerder natuurlijk. Doe mij maar het origineel dan, kan ik voor dat geld ook 2 boeken kopen, veel betere deal.
Maar misschien doe ik mezelf tekort door niet echt om te kijken naar Nederlandse schrijvers. Helaas is het aanbod elders zodanig groot dat ik me daar tot in lengte van dagen mee kan vermaken.

Mosje · 31 mei 2006 op 20:54

Heb zojuist op je gestemd Ton, positief hoor, wees niet bang.

tontheunis · 31 mei 2006 op 21:18

Beste vrienden en medekolommenvullers.

Ja, reclame, gadver. Maar wel met een wat hoger doel dan je zou menen. Er komt echt steeds meer en beter werk uit eigen land en het verdient iets meer waardering dan het tot nog toe kreeg.

Drs. Mosje, de ware aard verloochent zich nooit. Er is niet zoveel verschil tussen ons beiden. Behalve dat ik een echte Almeerder ben, natuurlijk. Dank voor je syeun.

Jullie allen, trouwens.

TT

archangel · 31 mei 2006 op 21:19

Ik volsta met het quoteren van een paar stukjes uit Bakema’s reply:

[quote]Ik lees heel wat boeken, maar zelden nog in het Nederlands. Het meeste, zeg maar alles eigenlijk, is in het Engels, dat vind ik eerlijk gezegd prettiger lezen en het gaat me net zo makkelijk af als Nederlands.[/quote][quote]Hoef je ook niet die toch vaak belabberde vertalingen te lezen[/quote][quote]Helaas is het aanbod elders zodanig groot dat ik me daar tot in lengte van dagen mee kan vermaken.[/quote]

Waarvan akte.

(Oh, laat ik nog eens een boude stelling poneren: waarom, waarom, zou je nog spannende boeken lezen van andere mensen als er een STEPHEN KING bestaat?)(No offense verder, TT ;-))

Ma3anne · 31 mei 2006 op 21:42

Jammer, maar ik zal je boeken nooit lezen, Ton. Spannende films vind ik al eng, maar spannende boeken bezorgen me nachtmerries, omdat mijn fantasie dan op hol slaat.
Sja, als spannende-boeken-schrijver heb je niet veul aan watjes zoals ik.
Ik hou het bij je columns en niet te vergeten je reacties. 😉

Wel grappig, die mooi verpakte sluikreclame. 😛

WritersBlocq · 31 mei 2006 op 22:14

Uiteraard krijg je mijn stem ook Ton. Ik loop al een jaar met een thrillerstory in mijn bol en hoop dat ooit uit te gaan werken in een boek. Maar hoe, en wanneer 😕
Goede column. Je columns zijn heel anders dan het boek dat ik gelezen heb, en de diversiteit siert je.
Groet, genoeg geslijmd, WeetBeetje 🙂

[i]P.S.: niet verdwijnen als de maand juni om is hè, wel columns en reacties – al was het alleen al op Mosje – blijven schrijven. Deal?[/i]

Trukie · 31 mei 2006 op 22:58

Zit ik net helemaal in Nederland op zijn best in a nutshell, blijken er al boekwerken op plank te liggen.
Ja, inderdaad, de PR zit um in de staart.
Deze column mag voor mij nog heel veel staartjes krijgen.
Was alle (sluik) reclame maar zo spannend.
Kom je nog in Deventer of omgeving een lezing geven?

tontheunis · 1 juni 2006 op 08:28

[quote]Kom je nog in Deventer of omgeving een lezing geven?[/quote]

Sterker nog, ik kom UIT Deventer! Ik ben daar geboren…

Verdwijnen na juni doe ik niet en drs. Mosje komt, na de berichten over een mogelijke versmelting tussen Almere en Amsterdam (de rillingen lopen bij voorbaat over mijn rug) ongetwijfeld weer met een twijfelachtige mening die repliek verdient.

Stephen King is geen thrillerschrijver maar gewoon een heel enge man die af en toe vanachter de tralies van de TBS-kliniek zijn gedachten op de wereld loslaat.

Beste vrienden, ik heb besloten om te blijven en te schrijven zo vaak ik kan.

Hartelijks,

TT

KawaSutra · 1 juni 2006 op 19:59

[quote]Beste vrienden, ik heb besloten om te blijven en te schrijven zo vaak ik kan. [/quote]
Kijk, dat vind ik nou een goeie deal. Ik heb je verhaal gelezen in de Penthouse (?) over de Schipholroof. Lastig om in zo’n korte story de personages te leren kennen en uit elkaar te houden maar toch een boeiend verhaal. Eigenlijk pas vanaf dat moment kon ik mezelf ervan overtuigen dat je geen porno-schrijver was. 😀 Hoewel een goede schrijver natuurlijk van alle markten thuis is. Mits je je belofte gestand doet zal ik zonder enig voorbehoud mijn stem uitbrengen op Neerlands enige echte misdaadschrijver. Ik gun je de strop! 🙂

EDIT
Ik zie nu dat de nominaties al vergeven zijn. Jammer Ton, volgend jaar beter. Bij hoge uitzondering heb ik in goed vertrouwen wel een stem uitgebracht op je jongste geesteskind. Jouw instructie om eerst het boek aan te schaffen en te lezen heb ik daarmee gemakshalve maar even in de wind geslagen. Heb jij de CX-bundel al aangeschaft? 😀

tontheunis · 2 juni 2006 op 16:18

[quote]Heb jij de CX-bundel al aangeschaft?[/quote]

O grote schande, nee! Hoe komt een zondaar daaraan?

Dank voor het vertrouwen en je stem. Tja, wat die Penthouse betreft… Elke schrijver heeft zijn kleine zonde. Ooit zei een recensent dat, zolang er geen sex in zit, het niet veel zal worden. Dat had tot gevolg dat ik moest wikken en wegen en me tenslotte realiseerde dat een aloude regel opgeld doet:

‘Asking a writer how he feels about critics, is like asking a lamp post how it feels about dogs…’
Met die sex is het dus nooit iets geworden. In mijn boeken dan.

KawaSutra · 3 juni 2006 op 01:53

Het zij je vergeven Ton.
Wel meteen bestellen hè? Komt er wellicht nog een tweede druk!

[url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=828&forum=1&37]CX-bundel Bestel nu![/url]

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder