Verstrikte vlinders woelend in een draaikolk. Onthutsende tornado’s, swingend van genot. Jij, pure homogenie, ontketent natuurrampen als een God. Je invloed is onverantwoord, maar ik noem het liever avontuurlijk, speels. Al speel je het spel soms vals. Als heerser van mijn Monopoly heb je immers alle macht. Toen ik je laatst een blijk van je daden gaf, reageerde je nogal apathisch, wat trouwens onverschillig betekent, maar dat klinkt ietwat negatief, vind je niet? Ik bevrijdde toen de vlinders, vuurde ze op jou af en op de kop toe trachtte ik je mee te sleuren in een wervelwind der waarachtigheid. Ik legde mijn hart op mijn tong. En ja, je deed mijn mond voorzichtig open en keek er in. Een moment van de waarheid: helen of breken, verscheuren of ontroeren.

Geen van beiden besloot je te doen. Je doorboorde echter mijn tong en snoerde me de mond, sprak noch van kansen, noch van spijt. Waarom ontwijk je een gesprek over gevoelens, mijn lief? Soms, heel soms, als ik verdrietig ben, als ik eigenlijk ronduit een lastpost ben – en op dat moment vaak ook ongesteld ben – dan klaag ik tegen mijn vriendinnen dat je een beetje een eikel bent. Een heus understatement, volgens hen. Je bent een ongevoelige klootzak, daar zijn ze het unaniem over eens. Ik zie het liever allemaal niet zo somber in. Jij bent nu eenmaal een prachtwezen dat niet thuishoort in deze lelijke wereld. Groot gelijk dat je af en toe, laat ons zeggen, wat minder aangenaam bent. Als ik dit niet zou begrijpen, was ik domweg intolerant. En dat ben ik op verscheidene momenten, dat geef ik grif toe. Toen je het vuur van een woedebui aan mijn schenen legde, bluste ik het met overvloedige waterlanders. Achteraf bekeken was dat overdreven. Vergeef mij, mijn lief, dat ik niet zo perfect ben als jij.

Toen ik voor het eerst jouw aura zag schemeren, werd er een rupsje in mijn onderbuik geboren. Eerste stemgeluid, het ontstaan van vlinders. Eerste aanraking, het klapwieken van vleugels. Laatste kus, storm. Elke glimp van de werkelijkheid is een donderslag bij heldere hemel. Ik vrees de dag waarop verkropte gevoelens hun weg zullen vinden naar een andere bestemming, die van de armen. Ik wil niet geloven dat jij imperfect bent. Je bent mijn droom, mijn levensdoel, althans dat hou ik mezelf voor. Misschien moet ik de schijnwerkelijkheid doordringen, de vlinders verpulveren en de tornado’s doven. Ik wil je niet kwetsen, ik kwets liever mezelf. Mijn leerkracht Godsdienst zei vandaag nog: “Let op met illusies, je raakt er ooit in teleurgesteld en dan kan je verwijtend of zelfs agressief worden!” Dat ondervond ik nog gisteren. Toen sloeg ik mijn hersenpan tegen de muur, tot je uit mijn voorhoofd droop, en dat onder het motto: Love hurts.

Categorieën: Liefde

11 reacties

Neuskleuter · 6 mei 2008 op 18:05

Je beschrijft het spel van geloof hier mooi. Als ik net niet in een reactie had gelezen dat je 17 bent, had ik heel raar gekeken bij de zin die begint met ‘mijn leerkracht Godsdienst zei vandaag nog.’

Geloof is niet mijn ding. Jouw beschrijvingen hier wel.

De_PessiMist · 6 mei 2008 op 22:19

Ja ik krijg nog het vak godsdienst en het ging dus over homogenie en illusies, wat ik heel intressant vind. Omdat ik er op dat moment zelf last van had (samen met zowat 99% van de rest van de bevolking 😀 ) heb ik er iets over geschreven.

arta · 6 mei 2008 op 22:43

Jeetje, 17 en dan al zo mooi kunnen schrijven?
Al kon ik het hier en daar niet helemaal vatten, toch heb ik ademloos doorgelezen, echt erg mooi!
🙂

De_PessiMist · 6 mei 2008 op 22:46

Zou je kunnen zeggen welke stukken te vaag zijn? Ik krijg die commentaar best veel, probeer er wat aan te werken (maar wil ook niet àlles prijsgeven uiteraard 😉 )

arta · 6 mei 2008 op 23:12

Eigenlijk vond ik het geen minpunt aan jouw stuk…
Het feit dat je veel aan de fantasie overlaat vind ik juist wel prettig, eerlijk gezegd. Tijdens het lezen zat ik me constant af te vragen: Gaat het over God, of over een vriend, familie. Elke switch van mij paste toch ook weer in jouw verhaal. De vaagheid zit hem dus in de hoeveelheid die een schrijver te raden overlaat. Soms is een naam of een band met bijvoorbeeld de plaats of hoofdpersoon benoemen al genoeg om de vaagheid te laten verdwijnen. Maar, nogmaals: Ik heb mij er totaal niet aan gestoord, en wil dit mooie stukje absoluut niet overschaduwen door één losse opmerking, da’s zonde!:-)

Troy · 7 mei 2008 op 02:45

Ik sluit me voor het gemak even aan bij Arta. Juist doordat je in je teksten de fantasie van de lezer die kans geeft om tot werking te komen vind ik het zo leuk je te lezen. Verder ken ik weinig mensen van jouw leeftijd die al zo beschouwend en ‘wijs’ hun gevoel en denkwereld op papier weten te verwoorden. Om nog maar te zwijgen over die soms geweldige volzinnen van je. Let er echter wel op dat het geheel niet te ‘statisch’ wordt daardoor. Hier is dat overigens nog niet het geval. Ik zeg het alleen omdat ik daar zelf op een gegeven moment wel mee in de knoop raakte. De drang naar mooie zinnen kan soms de puurheid van een tekst overschaduwen.

En om nog even op je reactie op mijn vorige commentaar in te gaan: goed dat je je bewust bent van beide kanten. In dit stuk lees ik ook hoop, erg mooi.

lisa-marie · 7 mei 2008 op 08:42

Ademloos gelezen.
Ik sluit mij bij Arta en Troy aan, zij hebben precies al verwoordt wat ik dacht.

Dees · 7 mei 2008 op 15:48

Zeventien? Zeventien?

Het is natuurlijk niet leuk om leeftijdsreacties te krijgen, maar ik wil deze ene keer ook wel even kwijt dat er best mensen zijn die zo kunnen schrijven als jij en zeventien zijn, maar er zijn maar bijzonder weinig die met een tekst als bovenstaande overtuigend weg kunnen komen op hun zeventiende.

Voor de duidelijkheid, dat is complimenteus 😉

Even though love should not hurt (tenminste, dat zei mijn leraar Godsdienst indertijd)…

Ciao,

Dees

De_PessiMist · 7 mei 2008 op 16:49

Het is idd altijd leuk als iets aan de fantasie wordt overgelaten, maar het mag natuurlijk niet té vaag zijn en dat probleem doet zich wel soms voor als ik schrijf. Maar zoals al gezegd: ik werk eraan en let erop dat ik ook niet te onvaag schrijf 😀

Over geforceerde zinnen: daar heb je een punt. Het probleem zit hem vooral in dat ik erg onzeker ben over mijn schrijf”talent”. Vandaar dat ik vaak naar middelen grijp zoals woordspelingen, rijm, poëtisch klinkende woorden, enz. Met deze column kom ik er wel mee weg, maar als ik zo een boek zou schrijven, denk ik niet dat veel mensen het volhouden. Iets waar ik op moet letten dus 🙂

In ieder geval bedankt voor de complimenten en opmerkingen.

Troy · 7 mei 2008 op 18:48

[quote]Het probleem zit hem vooral in dat ik erg onzeker ben over mijn schrijf”talent”. Vandaar dat ik vaak naar middelen grijp zoals woordspelingen, rijm, poëtisch klinkende woorden, enz. Met deze column kom ik er wel mee weg, maar als ik zo een boek zou schrijven, denk ik niet dat veel mensen het volhouden.[/quote]

Heel herkenbaar. In die eerste twee jaar waarin ik voor columnx schreef werd dit op een gegeven moment ook een struikelblok voor me, dus toen heb ik maar even een schrijfpauze van een half jaar ingelast. ‘Spontaan’ een tekst op papier zetten kan soms erg lastig zijn, zeker wanneer je op het perfectionistische af probeert te schrijven. Die stijlmiddelen waarnaar jij zegt terug te grijpen gebruik ik nu nog vaak, maar ik forceer het niet langer. Het kan ook gewoon iets zijn wat bij je past. Een heel boek op zo’n manier schrijven kan inderdaad voor zowel de schrijver als lezer behoorlijk uitputtend zijn. Ik denk dat ik dan over tien jaar het boek nog niet ‘af’ zou hebben.

Wat betreft dat onzeker zijn over je schrijftalent; dat is absoluut niet nodig. Je hebt er natuurlijk niets aan dat ik dit zeg, maar soms scoor je en soms schiet je mis. Die ‘mislukte’ poging kan met net zoveel talent gemaakt zijn als het winnende doelpunt. Kritiek zegt soms bar weinig.

De_PessiMist · 7 mei 2008 op 22:58

Perfectionisme is een gevaarlijke valkuil. Ik leer er stilaan wel mee omgaan, maar door mijn onzekerheden is het op schrijversvlak nog erg moeilijk (schrijven betekent veel voor mij namelijk). Het lukt stilaan wel om het te relativeren. En daar zijn zowel geslaagde als ‘mislukte’ pogingen voor nodig. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder