Het rommelt in Homoland. De homogemeenschap wilde in de laatste week van januari zoveel mogelijk heuglijk nieuws de wereld in helpen. Ze ervaren vaak een benarde positie in de samenleving en vonden het tijd voor positieve aandacht. Wat dat nieuws inhield? Nou, Arie Boomsma kreeg bijvoorbeeld een twijfelachtige award uitgereikt voor zijn inspanningen om het ‘homozijn’ te promoten binnen christelijke kringen. Dries Roelvink was eigenlijk eerste keus, maar die dacht dat de prijs een geldbedrag inhield en weigerde te komen. Verder werd de stad Amersfoort in de bloemetjes gezet door deze aan te wijzen als pretplek waar dit jaar Roze Zaterdag zal worden georganiseerd. Klap op de vuurpijl van de homopromoweek was het plan om een reclamespotje voor een homodatingsite uit te zenden in de VS tijdens een groot sportevenement. Allemaal leuke dingen dus.

Maar vanaf dat moment ging het bergafwaarts met de feestweek. Conservatief en preuts als Amerikanen zijn, weigerden ze het spotje uit te zenden. Het zou niet in hun reclamebeleid zou passen. Ik dacht altijd dat Amerikanen zelfs op grafstenen nog reclame plakten, maar blijkbaar wordt er nu ineens een beleid gevoerd. Treurig en hypocriet. Vervolgens werd er in Amsterdam een man in elkaar geslagen, omdat hij een tasje in de hand had met de tekst Gays&Gadgets. En daarmee was de maat vol. Diverse homostichtingen vonden het tijd voor actie, harde actie.

Dat er iemand een pak slaag krijgt omdat hij homo zou zijn, is natuurlijk absurd en pure discriminatie. Als ik zo’n berichtje lees, verbaas ik me telkens weer hoeveel imbecielen er in dit land rond dartelen. Maar die verbazing werd in dit geval nog groter toen ik las over hoe de homogemeenschap daar vervolgens op reageerde. Woedende homo’s deelden in de Kalverstraat tasjes uit aan winkelend publiek om te laten zien dat deze matpartij de druppel was en dat het afgelopen moet zijn met antihomogeweld. Tasjes! Aan winkelend publiek! Hoe boos kun je zijn? Mijn verbazing sloeg om in een lachbui toen ik las dat Amsterdamse gemeentebestuurders ook tasjes aan het uitdelen waren. Dezelfde mensen die kortgeleden na uitvoerig onderzoek besloten dat er toch géén keurmerk komt voor darkrooms. Hoe mooi glimmend de tepelklemmen en anaaldouches er ook bij liggen, het ‘Ik kies bewust’-logo komt er niet op. Amsterdammers snakken naar de gemeenteverkiezingen. Terug naar de homo’s. Natuurlijk snap ik dat ze boos zijn, maar alsjeblieft jongens, maak dan een stoer en serieus statement. Deel geen tasjes uit, maar breng een maatschappelijke discussie op gang of hou een stille tocht mij part. Door dat te doen worden jullie misschien wel serieus genomen!

Categorieën: Actualiteiten

3 reacties

joopvanpoll · 5 februari 2010 op 06:54

In mijn kennissenkring zitten waarempel homo’s.
Ik was het vergeten, ze geven trouwens geen aanleiding om steeds te worden herinnerd aan hun geaardheid.
Saai eigenlijk, homo’s die nooit met hun “beweging” bezig zijn.
Leuk, dat zinnetje over Dries Roolvink.

Dees · 6 februari 2010 op 11:06

Wat moeten ze dan, hetero’s bashen als stoer statement, om die discussie op gang te brengen? Ik vraag het me zo af. Je schrijft wel lekker, ik zou er zef voor gekozen hebben om de ik uit de laatste alinea niet zo expliciet in de column te laten verschijnen. Ik (hij) was niet echt nodig. Het stukje over het ik kies bewust logo voor darkrooms is geestig!

wamackaij · 28 mei 2010 op 13:15

Ik vind ‘homopromoweek’ erg goed gevonden hoor! Hoop niet dat zoiets nodig is, alhoewel de jaarlijkse gaypride wel een positieve invloed heeft. Veel van mijn (hetero) vrienden en collega’s vinden het één van de leukste evenementen van het jaar vanwege de gezellige en positieve sfeer. Die paar ettertjes die het leuk vinden om homo’s in elkaar te slaan moeten gewoon zelf eens een paar flinke klappen krijgen…

Jouw schrijfstijl is leuk, scherp en met humor, ik hou ervan! Je bent ook behoorlijk productief met iedere week een column en ik ga de andere ook zeker lezen binnenkort. Ga zo door!
groet, wim

Geef een reactie

Avatar plaatshouder