Wie heeft er geen hyves tegenwoordig? Het lijkt wel of iedereen gelijkwaardig is op hyves.
Want zelfs de populairste jongen van de klas accepteert elke ugly betty waarvan hij een uitnodiging krijgt. Dit niet omdat hij dit meisje überhaupt kent, maar om het aantal vriendjes gestaag te laten stijgen. Maar wat vinden we nou van hyves? Is het een plek om nieuwe mensen te ontmoeten? Een plek om je populariteit op te krikken. Je vriendschappen te onderhouden. Oude klasgenoten terug te vinden? Of gewoon om jezelf te laten zien aan de rest van de wereld?

Voor mij is hyves een plek om dom te ouwehoeren. Maar het lijkt wel of je er zonder hyves niet meer bij hoort. Alsof je zonder hyves geen vrienden meer hebt.

Wat een idioot medium is internet geworden. Als je er al niet meer bij hoort als je geen hyves hebt. Het begon ooit met de televisie. Je was pas echt populair als je ouders een televisie hadden. Dan zat de hele buurt op woensdagmiddag bij jouw in huis. Je werd op handen gedragen. Nu heeft iedereen een televisie en hoort het gewoon bij onze manier van leven. Juist, de televisie HOORT bij onze manier van leven.

Hyves LIJKT bijna een manier van leven te worden. Hele levensverhalen verschijnen in pagina’s vullende krabbels. En dan niet alleen voor de ogen van die ene vriend of vriendin die je goed kent. Nee, voor elk vriendje van die vriend of vriendin. En voor elk vriendje van de vriend of vriendin van die vriend of vriendin. In principe kan heel de hyves gemeenschap meegenieten van dat levensverhaal. Zijn we daarbij gebaat?

Nee, want die mensen ken je niet. Dat zijn geen vrienden. Met echte vrienden ga je naar de kroeg. Met echte vrienden praat je in real life. Echte vrienden ken je door en door. En in de ogen van je echte vrienden zie je dat het echte vrienden zijn. Voor echte vrienden ga je door het vuur. En echte vriendschappen onderhoud je niet via hyves.

Het medium internet, en daarmee hyves doet afbreuk aan ons sociale leven. Onze contacten worden heel erg vergroot met gemeenschappen zoals hyves . Maar daarmee ook heel erg beperkt. Want via internet kan je geen vriendschap opbouwen. Vriendschap moet je voelen. En die voel je niet met een tik.

Categorieën: Media

7 reacties

FatTree · 17 september 2009 op 17:45

Welkom op CX!

Ik vind het een krachtig betoog, waar een lekkere ‘flow’ in zit.

Met de inhoud ben ik het zelf niet eens. Je gaat in je argumenten er van uit dat wanneer mensen Hyves gebruiken dus niet meer naar de kroeg gaan, of hun dierbaren in het echte leven niet meer spreken.

Dezelfde argumenten zijn bijvoorbeeld ook gebruikt toen de telefoon kwam, toen SMS kwam, toen de email kwam enz. Ik neem aan dat je van minstens 1 van deze technieken gebruikt maakt, maar nog steeds je vrienden in het echte leven ziet.

Ik zie sociale websites zoals Hyves zelf niet als een beperking van het sociale leven, maar een verruiming van de manier waarop dit beleefd kan worden.

Zelf heb ik geen Hyves, maar het komt bijvoorbeeld vaak voor dat ik via de telefoon of SMS een afspraak maak voor een ontmoeting in ‘real life’.

Het punt over dat je levensverhaal publiekelijk wordt door de krabbels kan ik wel begrijpen. Echter denk ik dat de schrijvers zich er wel degelijk van bewust zijn dat de wereld mee leest, en alleen schrijven wat ze niet vertrouwelijk willen houden.

Je hebt een lekkere schrijfstijl, niet te gecompliceerd maar toch gladjes. Ik ben benieuwd naar je volgende inzending!

klapdoos · 17 september 2009 op 19:21

Ik heb ooit in 2008 eens een stuk over hyves geschreven, als je geen hyves hebt dan hoor je er niet bij. Nou mijn boeken zijn beter gaan verkopen en ik heb er diverse oude vrienden en familieleden weer teruggevonden. En wat jij zelf schrijft op je hyves, je kunt deze altijd afsluiten voor de vrienden van je vrienden en die zijn/haar vrienden. Dus in feite heb je zelf alles in de hand hoor. Maar je betoog is in ieder geval duidelijk, ik heb ook liever openheid in het sociale vlak, elkaar in de ogen kijken bij een gesprek ipv dat msn of hyves getokkel. Doch voor sommige groepen is het best wel een uitlaatklep, zeker voor ouderen die de deur niet meer uitkunnen of komen…
In ieder geval welkom en benieuwd naar je volgende stuk.
groet van leny

lisa-marie · 17 september 2009 op 23:24

Laaste sterke alinea!
Welkom hier 😀

pally · 17 september 2009 op 23:32

Geen slechte binnenkomer. En, nee, via Hyves vind je niet je beste vrienden. Wel kun je wat dagelijkse zaken uitwisselen met mensen en dan vooral alles wat niet echt privé is. Best grappig, niet echt diepgaand, maar ongevaarlijk.
Welkom hier!

groet van Pally

Neuskleuter · 18 september 2009 op 00:00

Goed begin, een veilig onderwerp, een iets onveiligere mening, korte internetvriendelijke zinnen. Prima start dus.

Ik sluit me aan bij FatTree. Daarbij is er bij Hyves de opkomende trend dat het niet meer gaat om de kwantiteit, maar steeds meer over de kwaliteit van het netwerk. Inderdaad, netwerk, want dat was een beter woord geweest dan ‘vrienden’.

Omdat je verhaal zelf goed in elkaar steekt, heb ik nog wat kleinigheidjes:
Hyves is een merknaam, met hoofdletter.
In de tweede alinea staan vragen gesteld, waar een punt achter staat. Dit voelt nu voor mij aan alsof je er geen vraag van durfde te maken, maar het is er stiekem toch een. Dat mag van mij gerust met vraagteken blijven.
In een column hoeven van mij geen woorden in kapitalen, hoewel het op zich wel mag qua spelen met de stijl. De nadruk ligt ook al in de zin zelf.

Welkom!

RobertH · 19 september 2009 op 23:51

Leuke colomn. Vind het ook wel een beetje en “veilig” onderwerp en de conclusie ligt dan ook een beetje voor de hand. Ben het toch wel deels met je eens. We gaan mensen in de toekomst toch meer beoordelen aan de hand van hun online status. Hoeveel vrienden hebben ze. Is het een ‘newbie’ of een ‘expert’. Hoeveel aanbevelingen via LinkedIn, etc.

Je ziet het hier ook al, aan het (weinig) aantal sterretjes naast mijn naam. Dus hecht niet te veel waarde aan mijn commentaar 😉

Gieneke · 20 september 2009 op 13:21

Bedankt allemaal voor de reacties! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder