Mensen zijn niet tevreden, dat zijn ze nooit geweest en dat zullen ze ook nooit worden. Het is niet voor niets dat men na de uitvinding van het wiel meteen doorgingen om van dat ene wiel een kar te maken en om die kar door te ontwikkelen tot een auto. We willen meer, heb je een euro dan wil je er 10, heb je die 10 dan ga je voor de 1000 en op die manier gaat men maar door. De mensheid draait door, een miljardair wil niets liever dan van 2 miljard 20 miljard maken. Niet alleen qua geld is het te merken, met elk tastbaar iets vind het verschijnsel “I want it all” plaats. We willen van ons huidige modale koophuis niet een stap terug doen richting een huurhuisje, maar doorgaan naar die vrijstaande villa. Zo onderhand lijkt alles alleen nog maar te draaien om dat ene motto, “I want it all”, niet veel mensen zullen toegeven dat ze zo denken, maar vrijwel iedereen op aarde denkt er zo over, van de broodmagere kinderen in Oeganda tot aan Bill Gates himself.

Hoe deze gedachte gang is begonnen zullen we nooit met zekerheid weten, erover nadenken kan echter altijd. Ik denk dat het ooit is begonnen met “I want more”. Men wilde meer, maar hoefde niet alles te hebben, als men genoeg te eten had dan was men tevreden. Waarschijnlijk is dat, samen met het ontstaan van de eerste echte landen en de daarbij horende oorlogen uitgegroeid naar “I want it all”. Meer dan alles willen hebben kan niet, dus het motto zal zo blijven, de manier om het te bereiken zal wel veranderen, zoals nu al merkbaar is. Ging het eerst nog op een over het algemeen vreedzame manier, hard werken voor je centen, nu gaat het met de dag gewelddadiger.

Mensen zijn wanhopiger dan ooit om maar meer en meer te krijgen, meisjes in de Bijlmer die seks hebben voor een sigaret, George W. Bush jr. die meer dan duizend soldaten op offert voor wat niet meer lijkt dan een prestige kwestie. In principe gaat het om dezelfde dingen, de feitelijke dingen verschillen echter wel. Gelukkig zijn er nog mensen die stand houden bij het idee van hardwerken voor je geld, en door dat harde werken omhoog te klimmen en daardoor meer te verdienen, zowel in geld als qua respect. Maar helaas komen er ook almaar meer stumpers bij die hopen op snelle rijkdom doormiddel van simpele criminaliteit als een eigen wietkwekerij’tje. Gelukkig zijn ze te dom om niet gepakt te worden, en zo blijft het toch nog eerlijk tegenover de normale mens.

Ook voor mij telt het motto “I want it all”. Nooit zal ik het hardop zeggen, maar toch is het zo, ik wil meer, van alles wil ik meer, heb ik een doel bereikt dan is daar meteen een volgend doel om naartoe te werken. Aan de ene kant is hebzucht een slecht iets, zolang het echter via een eerlijke weg gaat is er weinig verkeerds aan, en het “I want it all” principe zorgt er ook voor dat je actief blijft, met niets doen zal je geen stap verder komen, je zal je huidige situatie moeten veranderen, anders kom je geen centimeter vooruit.

Het is dus een feit, op Gandhi en nog wat andere geloofsextremisten na hunkert iedereen naar meer, wat men wil is ondertussen al minder belangrijk dan het feit dat men meer wil hebben.

De wereld draait langzaamaan door, iedereen wil alles, consumeren is bijna hoofdzaak nummer 1 in het leven, de mensen worden gek, geld, vrouwen, kleding, macht, aanzien, iedereen wil het allemaal, leef het leven, maar dan wel tot het maximum. Ik houd er wel van, een doel in je leven geeft je leven zin en inhoud, het haalt het saaie van het leven af, houd je jong en fris.

De wereld “wants it all”, en ik doe er vrolijk aan mee.

[size=xx-small](Ben nieuw hier, dus zal me even kort voorstellen. Ik ben Niek, 18jaar oud uit Flevoland, ik doe nu de MBO opleiding Internationale handel/Groothandel, en in mn vrije tijd doe ik alles wat jongens van mijn leeftijd doen, lezen, tv kijken, gamen, uitgaan. Dit is ook mijn eerste column, heb al wel eerder wat dingen geschreven, dus ik hoop wat opbouwende kritiek te krijgen. Zeg het dus eerlijk als het 100% bagger is, en geef meteen aan waar ik kan verbeteren, dan leer ik er ook wat van :-))[/size]


11 reacties

Dees · 25 maart 2006 op 12:33

Voor iemand van 18 (ja, sorry ;-)) vind ik dit bijzonder doordacht en knap geschreven. Het smaakt naar meer. Van mij zal je geen ‘ bagger’ horen.

Wel ben ik het in zoverre met je oneens dat ik vind dat je creativiteit en hebzucht met elkaar verwart. Wielen, karren en de eerste auto, versus consumeren tot je erbij neervalt. Voor mij verschillende zaken. Verder heb je een heel betoog, om uiteindelijk jezelf erin te verwerken. Ik denk dat je beter kan kiezen, of jezelf, of een betoog.. Maar knap debuut, absoluut!

Nana · 25 maart 2006 op 13:09

Knap geschreven!. Je had alleen niet je leeftijd moeten noemen, dan lees ik je column toch anders…
Waarom noem je Ghandi en geloofsextremisten in een zin? Denk eens goed na over wat is nu I want it all? Succes en op naar de volgende column.

Mosje · 25 maart 2006 op 14:39

Nou, zeker niet slecht voor een eerste column. Heel goed zelfs.

En als je wat opbouwende kritiek wilt: houd het simpel en eenvoudig. Je sleept er van alles bij in dit stukje. Bush, Ghandi, de Bijlmer, de uitvinding van de auto, en wat al niet meer.
In een stukje de hele wereld behandelen is wel wat erg lastig, Probeer je te beperken, dan wint hetgeen je schrijft aan kracht.

Anne · 25 maart 2006 op 15:55

Ik heb niks nieuws toe te voegen aan het commentaar; Dees en Mosje hebben al precies verwoord wat ik ook wilde zeggen over je stukje.
Het gegeven om meer te willen, vooruit te komen, ligt denk ik in de menselijke aard besloten. Dat het heel erg moeilijk is om te bepalen wat gezonde dan wel ongezonde ontwikkelingsdrang is, tja, daar wil natuurlijk niemand echt zijn vingers aan branden, zeker niet in het westen. Hoe dan ook, ik vind het sympathiek dat je je eigen ambities onder de loep neemt binnen deze context. Want je hebt een punt, de hand past heel goed in de eigen boezem.
Anne.

Chantal · 25 maart 2006 op 16:23

Mooie binnenkomer deze column 🙂 Welkom!

Troy · 25 maart 2006 op 18:17

Ik ben niet zo weg van deze column. Je bent iets te generaliserend bezig naar mijn smaak. Als je het over “iedereen” hebt, heb je het in ieder geval niet over mij. Om Ghandi en wat geloofsextremisten als uitzondering op de regel te nemen vind ik wat bekrompen gedacht. En zoals gezegd ; om Ghandi en geloofsextremisten in één zin te gebruiken kan gewoonweg niet.

Er zijn genoeg mensen die niet meedoen aan deze consumptiemaatschappij, en ja, ook dat zijn “normale” mensen. Ik vind ze in ieder geval normaler dan de meute die als een kip zonder kop van alles nastreeft zonder ooit een blik in zichzelf te werpen. Wie ooit eens écht ziek is geweest, wie ooit eens iemand heeft verloren of wie ooit eens een tijd in pak em beet India heeft doorgebracht zal waarschijnlijk beter weten. Geluk zit niet in materie, geluk zit in jezelf. En zolang de verkoop van wiet wordt gedoogd blijven er wietkwekerijen. Redelijk “normaal” lijkt mij. Je schrijfstijl is prima, de inhoud vind ik wat minder. Misschien ben ik wat streng, maar daar vroeg je zelf om 😉

vanlidt · 25 maart 2006 op 20:23

Geen bagger. Je zoekt de essentie. Dan komt het altijd goed. 😀

Ma3anne · 25 maart 2006 op 21:06

Gelukkig is niet iedereen materialistisch. Er zijn mensen die tevreden zijn met weinig. Daarom vind ik de column een beetje kortzichtig, eerlijk gezegd. Omdat jij zelf alles wil, wil iedereen alles. 😕

Hier laat ik het effe bij. Ben benieuwd naar de volgende, want er zit wel muziek in je schrijfstijl.

Raindog · 25 maart 2006 op 23:18

Anderen hebben het al gezegd. Mooie binnenkomer maar misschien heb je in deze column iets teveel willen zeggen zoals je in je slot min of meer zelf al toegaf. Grote thema’s zijn altijd moeilijk en komen soms beter op de vierkante centimeter onder een vergrootglas tot hun recht. In ieder geval om over te brengen.
Welkom.

KawaSutra · 27 maart 2006 op 12:55

Goed dat je bij dit onderwerp stil staat. ik ken legio mensen van jouw leeftijd die maar voor de vuist weg leven en nergens over nadenken. En niet alleen van jouw leeftijd!

Mup · 27 maart 2006 op 15:51

Het is al gezegd, goed debuut, een column om over na te denken, waar ook over nagedacht is. Ben het eens met een voorganger, te veel onderwerpen in je stuk, maar sterk debuut,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder