Een mening is net een reet – iedereen heeft er één.
Ieder zijn mening: vooral in Nederland is dit een uitdrukking dat volgepropt zit met betekenis.
Maar, naar mijn mening, mag je hem niet misbruiken. Hij zat te worstelen met zijn gevoelens over zijn nieuwe relatie. Hij was er zo ontzettend blij mee dat hij, zelfs als schrijver zijnde, de woorden niet kon vinden om die gevoelens uit te drukken. Ik ken dat gevoel. Ik kon mij daar heel goed in vinden.

En dan komt zij met haar mening. Voor haar is een mening niet een welbedachte combinatie van woorden, maar een wapen. Voor haar is het een degen dat zij in het hart steekt van iedereen die, naar haar mening, iets verkeerds of iets slechts doet.

Zap! Daar zwaait ze met haar degen en hij verliest zijn zelfrespect.
Zap! Daar zwaait ze met haar degen en hij voelt zich klein.
Zap! Daar zwaait ze met haar degen en hij voelt zich vernederd.

In 1927 schreef een jonge man een boek over zijn strijd, In dat boek gaf hij de schuld voor alle problemen in zijn eigen land en over de hele wereld aan de joden. Deze problemen waren democratie en communisme en ze waren ook verantwoordelijk voor het feit dat zijn land de eerste wereldoorlog verloor. In de jaren daarna was het voor hem niet voldoende om alle joden het land uit te jagen – hij moest ze nodig allemaal vermoorden, om zijn land te verzuiveren. Zes miljoen mensen vermoord. Tja, ieder zijn mening.

In 2001 liet een zeer gelovig en intelligent man twee vliegtuigen rechtstreeks de twee toren van de World Trade Center invliegen. Duizenden gingen dood, waaronder ook mensen van hetzelfde geloof als hij. Dit om de rest van de wereld te overtuigen dat het beleid van de VS niet juist was. Alsof wij dat niet al wisten! En alsof je ons toch kan overtuigen daarvan door duizenden onschuldige mensen te vermoorden. Tja, ieder zijn mening.

Mijn mening is dus: doe voorzichtig met je meningen. Die kunnen op zijn minst mensen kwetsen en op zijn ergst zulke acties als hierboven beschreven veroorzaken.

Maar ja – dat is alleen maar mijn mening.

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

Dees · 10 februari 2007 op 13:51

Mooie column. Het probleem met meningen is dat de meeste mensen eigenlijk meningen van een ander napraten en doen alsof het een eigen mening is.

De mening als wapen… ja dat gebeurt veel. Maar wiens mening overheerst een andere mening op het moment dat een mening te ver gaat? Ik ben heel erg voor de vrijheid van meningsuiting, omdat dat de enige manier is om meningen te bestrijden die tot schadelijke gebeurtenissen kunnen leiden. Liever in volle glorie op tafel, dan in een broeikasje waar de ontploffing steeds dichterbij komt… Maar ja, dat is dan weer slechts mijn mening.

DriekOplopers · 10 februari 2007 op 19:52

Tsja, een lastig dillemma. Want met je mening kwets je misschien iemand of iemanden, maar je mening kan per saldo ook bijdragen aan een betere wereld.

En we leven helaas in een wereld waar voorzichtige meningen niet worden gehoord. Dus moet je helaas wat meer lawaai maken.

Zowel in mijn vak (woordvoerder, serieus columnist) als in mijn hobby (pretcolumnist) kies ik dus voor een stevige toon. Ik wil niet zwichten voor angst.

Driek

pally · 11 februari 2007 op 13:12

Ja, Mens in Engeland, meningen zijn belangrijk zolang ze naast elkaar kunnen bestaan. Als je met je mening een ander wilt ‘bekeren’ tot dezelfde mening is er meteen strijd en gaat het om het gelijk.
Dan krijg je dus die degens waar jij het over hebt, in het klein maar ook in het groot.
Toch , bij duidelijke misstanden, geldt dit weer niet en moet er wel power zijn en in columns overdrijving om gehoord te worden.
Lastig om met deze zaken om te gaan.
Of is dat leven?

Een interessante column! Pally

Trukie · 11 februari 2007 op 15:03

Leven met meningen kan wel eens lastig zijn. Vooral als het de mening van een ander is. Maar zonder kunnen we eigenlijk ook weer niet.
Ergo: als je een mening wilt hebben, hoort de verantwoordelijkheid ervoor er bij.

DreamOn · 11 februari 2007 op 15:57

Toch vind ik het wel belangrijk om je mening te vormen over van alles en nog wat. Mensen met ‘geen mening’ komen meestal aardig dom over. Ik vind het belangrijk dat je geen tunnelblik hebt en ook openstaat voor de mening van een ander. En ook niet te beroerd om je mening bij te stellen als blijkt dat je het toch niet goed ziet.
Nou ja, beetje vaag misschien, maar je snapt vast wel wet ik bedoel. Tenminste; dat ben ik van mening! 😀

Li · 11 februari 2007 op 19:25

Geen mening hebben, kan ook betekenen dat je relativeert. De andere kant van het ‘gelijk’ besnuffelen.
Nadenkertje deze column.

Li

pepe · 11 februari 2007 op 21:32

Mens in Engeland, naar mijn mening ben jij lekker opweg met schrijven.
Maar ja of de mening van een gekke Nederlander iets uit maakt in het grote geheel weet ik niet.

Wat ik wel weet is dat jouw Nederlands vooruit gaat. Suc6.

Ma3anne · 12 februari 2007 op 09:51

Subtiel en helder geschreven. Een heel persoonlijk geluid tussen al die meningen-over-meningen-discussies in dit meningen-moeten-hebben-en-vooral-ook-overal-en-altijd-meningen-moeten-uiten-landje.

Een mening hebben is naar mijn mening prima, maar duw hem niet iedereen door de strot en gebruik eens een keer tact als je toch je hem toch een keer uit wilt braken.

Prachtige relativering, Mensinengeland! :kus:

datmensinkenia · 17 februari 2007 op 11:34

Bedankt aan iedereen voor het positieve en vooral interessante commentaar op dit stuk. Mijn excuses dat ik niet eerder reageerde, maar ik zat 9-10 dagen in Indonesië met mijn liefje, dus geen tijd voor Internet, dat moest ruimte maken voor andere dingen… 😉

Sta nu op het punt om in te stappen in Jakarta – een prachtig land, maar vind ik moeilijk omgaan met de armoe. Ik moet eens een keer daarover schrijven dunkt me.

Warme Groetjes aan alle mede-x-ers!
Allan

Geef een reactie

Avatar plaatshouder