De ene na de andere ijsberg stort in zee, de ijsberen verdrinken in de noordelijke ijszee, de Eskimo’s zakken massaal door het ijs en de gletsjers smelten helemaal weg. Bij het zien van zoveel ellende moeten wel de tranen in je ogen staan. Na het zien van “An inconvenient truth” houd je het gevoel over dat nu de tijd is aangebroken om te handelen. Je weet het nu zeker, over een paar jaar groeien de palmbomen op de boulevard van Apeldoorn aan zee. Weemoedig denk ik terug aan de winters dat we op echt natuurijs konden schaatsen. We hebben nu alleen nog maar van die saaie rondjes op de kunstijsbaan. Ik wil weer terug naar de de echte winters, zoals te zien zijn op de oude schilderijen.

Om de daad bij het woord te voegen ben ik meteen door mijn huis gelopen, heb direct alle ouderwetse, energie slurpende, gloeilampen vervangen door spaarlampen. Ook de thermostaat van mijn verwarming heb ik direct een graad lager gezet. Eigenlijk zou ik mijn auto ook moeten vervangen door een zuinig model, zo’n Japanse ding die ook op elektriciteit rijdt en er niet uitziet.
Ik ben blij dat er nu iemand is opgestaan die ons duidelijk vertelt waar het op staat. Al Gore is voor ons een nieuwe goeroe. Wat was het toch jammer dat zijn overwinning van de Amerikaanse presidentsverkiezingen door die smerige oliebaron is afgepakt. Gelukkig heeft hij nu zijn roeping gevonden. Eigenlijk zouden we allemaal zijn boodschap moet uitdragen en dan ook net zo gaan leven als hij doet.

Mijn enthousiasme liep afgelopen week een enorme deuk op. Ik hoorde een bericht op de radio, waar ik helemaal stil van werd. Een aantal mensen hebben het energieverbruik van Al Gore onderzocht. Wat blijkt nu, hij verbruikt 25 maal zoveel energie als een gemiddelde Amerikaan. En dan te bedenken dat een Amerikaan al vier maal zoveel energie verbruikt als gemiddelde Europeaan. Om maar te zwijgen over een Afrikaan, die doet er meer dan 500 jaar over om met zoveel energie te gebruiken als Al Gore in één jaar! Het zal mij niks verwonderen dat hij, nu zijn populariteit zo is gestegen, toch weer een gooi zal gaan doen naar het Amerikaanse presidentschap. Een Amerikaanse president met een Oscar, dan moet het toch wel lukken! Het is Ronald Reagan in ieder geval nooit gelukt.

Nu de ergste schok is weggeëbd, ga ik lekker genieten van het mooie weer. Eigenlijk best wel lekker. Ik pak zodirect mijn auto en rij naar het strand en ga daar lekker een biertje drinken.


10 reacties

arta · 22 maart 2007 op 11:56

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!
Met plezier (en verbazing: 25x meer energie verbruiken dan de gemiddelde Amerikaan, da’s echt te gek voor woorden!!) gelezen!
🙂

Eddy Kielema · 22 maart 2007 op 12:09

Je moet de boodschap los zien van de persoon. Wat Al Gore zegt over het milieu is natuurlijk bijzonder verontrustend en wordt gesteund door vrijwel alle wetenschappers. Als hij zelf veel energie verbruikt, is dat niet slim van hem, maar zijn voorspelling blijft natuurlijk als een paal boven water staan. Beetje kortzichtig om die zaken met elkaar te verwarrren. Overigens roept hij in The Unconvenient Truth ook niet op om net zo te gaan leven zoals hij doet. Verplichte kost voor iedereen trouwens, die documentaire. Terecht bekroond met een Oscar. Jammer dat Gore destijds weliswaar meer stemmen kreeg dan Bush, maar toch de verkiezingen verloor. Zoiets ondemocratisch kan natuurlijk alleen maar in de USA… 😉

uno · 22 maart 2007 op 13:03

Al Gore is bij uitstek het voorbeeld van de arrogantie van de mensheid. Hij doet het voorkomen alsof we aan een grote thermostaat kunnen draaien. Het is een punt maken van een non-probleem. De zeespiegel is sinds de laatste ijstijd al 120 meter gestegen. 2 meter kan er ook nog wel bij.
Hij en wij ook zouden ons beter druk kunnen maken over het feit dat we ons milieu en daarmee ook onszelf vergiftigen. 😮

Eddy Kielema · 22 maart 2007 op 13:11

Beetje vreemd om Al Gore arrogant te noemen, want dat is hij nou juist net niet. Waarschijnlijk ben je vergeten dat Nederland beneden de zeespiegel ligt, dus het is zeker geen non-probleem.

uno · 22 maart 2007 op 13:25

Gewoon 50 km verderop gaan wonen. Kunnen we een over de boulevard in Apeldoorn lopen.

pally · 22 maart 2007 op 14:52

Ik ben het met je eens , Uno, dat iemand die iets zinnigs predikt, zelf het voorbeeld zou moeten geven.
Dat doet echter niks aan de boodschap af die zijn belangrijke film afgeeft.(met Eddy eens) Het is me al vaker opgevallen o.a. in de media, dat mensen snel in iemand’s persoonlijke leven gaan wroeten om een boodschap te ontkrachten. Ook wel een beetje een zwaktebod.

De uitsmijter vind ik niet zo sterk.
En je laatste reactie op een serieuze discussie nog minder.
Verder wel goed geschreven

Pally

Mup · 22 maart 2007 op 15:37

Sluit me aan bij Pally,

Groet Mup.

uno · 22 maart 2007 op 16:46

De algemene discussie over het verstekte broeikas effect is een zeer bedenkelijke. In de hele discussie is namelijk geen ruimte voor andere feiten en meningen. De andere meningen zijn er namelijk wel, maar worden volledig overstemd en dat is jammer. De gepresenteerde modellen kunnen namelijk heel slecht het verloop van de temperatuurstijging verklaren. Er is namelijk wel een model die het goed kan verklaren, namelijk de zonne-intensiteit. Als die wordt afgezet tegen de temperatuur, krijg je een bijna perfecte correlatie. Dat is vervelend want dat betekent dat onze inspanningen slechts marginaal invloed hebben op het klimaat.
Darnaast is het zo dat de hele discussie gebaseerd is op het feit dat iedere verandering een verslechtering is. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs zo te zijn en daarnaast leven we in een omgeving die constant verandert. Onze voorouders liepen vrolijk over de bodem van de Noordzee en de kust begon pas ver voorbij Engeland. Dit hebben we ook overleefd.

Mosje · 22 maart 2007 op 22:41

[quote]Eigenlijk zou ik mijn auto ook moeten vervangen door een zuinig model, zo’n Japanse ding[/quote]Ik zou een Fiat kopen, Uno.

DreamOn · 23 maart 2007 op 17:14

@Mosje: 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder