De nieuwe vriendin van mijn moeder ‘ziet’ dingen. Geesten, welteverstaan. En dat niet alleen, ze communiceert ook met ze, ziet deuren verschijnen en ruikt of je gedachten wel rein zijn. Nu moet ze dit natuurlijk helemaal zelf weten. Het is dankbaar voer voor gespreksstof op feesten en partijen en nuchter als ik ben, neem ik alles toch wel met een zak zout. Tot ze me vanmiddag bij de koffie meldde dat er een dooie vent in m’n keuken stond. Wat zeg je? Een lekker ding dan toch hopelijk? Onwillekeurig gleed mijn blik onderzoekend over mijn keukenkastjes, de gootsteen, de kanariegele muren en dito vloer. Niets. Lacherig vroeg ik nog of ie misschien mijn afwas kwam doen, maar dat leek haar sterk. Toch jammer. Toen ze als klap op de vuurpijl ook beweerde dat er nóg twee geesten ronddwaalden in mijn appartement – waarvan er één achter mijn moeder stond – was mijn acceptatiegrens wel zo ongeveer bereikt.

Dat het mens citroenen ruikt als ik onreine gedachten heb, is tot daar aan toe. Scheelt weer in de schoonmaakmiddelen, denk ik dan maar. Maar waarom zouden in hemelsnaam drie wildvreemden op hun dooie gemak (letterlijk!) maar een beetje rondhangen in mijn huis? Okay, ik kan er op z’n tijd ook wel van genieten als ik zie hoe Patty zich met moeite in een spijkerbroek wurmt, hoe hulpeloos Frans blijkt te zijn als z’n vrouw van huis is en hoe snel mannen hun liefje vergeten als ze op een eiland vol geile vrouwen worden gedropt. Maar zouden geesten zich ook verlagen tot dergelijke voyeuristische neigingen? En zoja, wat valt er nou te zien in mijn huis?

Argwaan overviel me, toen ik eindelijk weer alleen thuis was. Of… was ik wel alleen? Opeens leek alles verdacht. Vanmorgen nog werd ik wakker doordat de stofzuiger opeens aanstond in de woonkamer. Slaapdronken heb ik ‘m uitgedaan en m’n katten verweten dat ze op z’n minst hadden kunnen stofzuigen als ze toch zo onhandig waren geweest om op de aan-knop te springen. Ik vond al dat ze me zo onschuldig aankeken. En wat dacht je van vorig weekend, toen ik wilde gaan koken en het vuur van het gasfornuis tot mijn schrik al aan bleek te staan. Brrrr!

Omdat ik ooit eens had gehoord dat katten de doden kunnen zien, mocht mijn (zwarte) kat eerst even mijn toilet inspecteren voor ik me erin waagde. Voor de verandering ging de deur stevig op slot. Alsof dat een geest zou kunnen tegenhouden. Maar terwijl ik me op het toilet zat af te vragen of er misschien een vies oud mannetje naar mijn blote kont zat te staren, realiseerde ik me dat ik me belachelijk aan het gedragen was. ‘Eerst zien, dan geloven’ was altijd mijn motto. Precies de reden voor mijn atheïstische bestaan. En als het ontstaan van de wereld wetenschappelijk te verklaren valt, dan zal dat met het zien van geesten toch ook wel zo zijn?

Zoals altijd bood de computer weer uitkomst. Op bijna onverklaarbare wijze maakte mijn laptop contact met een computer in Amerika – duizenden kilometers verderop, en bracht een tekst op mijn scherm. Een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in de National Enquirer, waaruit bleek dat een hoog dopaminegehalte in de hersenen verantwoordelijk kan zijn voor het zien van paranormale verschijnselen, zoals bijvoorbeeld geesten. Ha! I love it when I’m right. Nog beter is dat ik het verhaal niet hoef te geloven, zonder dat ik daarmee de vriendin van mijn moeder tot leugenaar of nutcase bestempel. Ze heeft slechts een overdosis aan dopamine in haar hoofd! Hmm, die hou ik erin.

Opgelucht neem ik mijn comfortabele maar verre van flatteuze houding weer aan achter de computer. Heerlijk, ik kan weer helemaal mezelf zijn, in m’n nakie rondlopen en ongegeneerd in m’n neus peuteren. Niemand die het ziet! Voor de grap roep ik nog even hardop: “Wegwezen, ik moet geen geesten in m’n huis!”

“Oh, en doe de groeten aan oma.” Je weet tenslotte maar nooit…

Categorieën: Diversen

14 reacties

Martijn · 18 maart 2004 op 07:58

Geestige column. 😛

Groet Martijn 😀

Ma3anne · 18 maart 2004 op 08:12

Grappig beschreven! 😀

Dopamine of niet… er is meer tussen hemel en aarde. Toch wel… 🙂

Kees Schilder · 18 maart 2004 op 08:25

Tussen de regels door,lees ik toch enige argwaan grenzend aan barsten in je overtuiging.
Katten hebben inderdaad en breder ‘gezichtsveld’
Katten absorberen teveel aan energie. het is niet voor niets dat heksen altijd staan afgebeeld met een kat..
Vraag maar aan Ma3anne

viking · 18 maart 2004 op 08:52

O uuuh, Clueless…? Mocht het je opvallen dat sommige voorwerpen op een andere plek staan dan waar je ze had neergezet, mijn astrale gestalte is nogal vergeetachtig.

[quote]Maar terwijl ik me op het toilet zat af te vragen of er misschien een vies oud mannetje naar mijn blote kont zat te staren,[/quote]

Mijn astrale ik is net als ik 38! En dat is niet oud…

Kobus · 18 maart 2004 op 10:42

[quote]een hoog dopaminegehalte in de hersenen verantwoordelijk kan zijn voor het zien van paranormale verschijnselen, zoals bijvoorbeeld geesten[/quote]

Roken verhoogt de concentratie dopamine en dat versterkt dit verschijnsel.
Het zoetmiddel Aspartaam wordt vaak gebruikt als vervangingsmiddel van suiker bij dieten en verlaagt de concentratie.
Dopamine reguleert de wilde effecten van bijv. adrenaline.
Voor de aanmaak Dopamine is vitamine B6 en Magnesium noodzakelijk. (groenten, aardappelen, bananen, volkoren producten, melk, eieren, noten, vis en vlees). In Westerse landen treedt vaak op oudere leeftijd een vitamine B6 tekort op.

Conclusie :
Rokers zijn veel gevoeliger voor z.g. paranormale verschijnselen.
Mensen op dieet zijn minder gevoelig voor de verschijnselen.
Wil je echt een keer een adrenalinestoot, rook dan niet en eet eens ongezond.
Hoe ouder, hoe gekker, wordt wel eens gezegd.
Verklaring is duidelijk.
Gezond leven is dus een optie als je geen last wilt hebben van geestverschijnselen.

(Het is overigens niet voor niks dat mensen met psychische aandoeningen soms wordt verboden te stoppen met roken)

Aldus Xarts, dokter Kobus

Mup · 18 maart 2004 op 11:42

Er zijn best mensen die eens een kijken zouden mogen komen nemen bij me:-)

Groet Mup.

Kobus · 18 maart 2004 op 12:01

[quote]Katten absorberen teveel aan energie. het is niet voor niets dat heksen altijd staan afgebeeld met een kat..[/quote]

Mijn dochter heeft tijdens haar SPH opleiding geleerd om de aura te zien. Laat een persoon recht voor je staan. Fixeer je beeld net boven het hoofd (staren). Wanneer de persoon nu snel wegstapt, zie je een energieveld in de vorm van een witte balk. Hoe breder de balk, hoe meer energie. Of er een andere reden voor dit verschijnsel is, weet ik niet.
Dus is niks geheimzinnigs, en dat dieren (en mensen) daar op reageren verbaast me dan ook niet.

Mercurius · 18 maart 2004 op 18:21

[quote]‘Eerst zien, dan geloven’ was altijd mijn motto[/quote]

Dat is mijn motto ook, maar ik heb gezien en zie nog steeds. Soms vind ik dat nog wel eens angstaanjagend, maar het begint te wennen. M.a.w. ik geloof hier wel in. Dit soort dingen kun je eigenlijk ook alleen maar aan mensen uitleggen, die hetzelfde meemaken. Enne Kobus, ik heb nog nooit een sigaret gehad en eet weinig aspartaam. 😮

We delen dus niet dezelfde mening Clueless, maar dat neemt niet weg dat ik (en mijn geesten :-D) je column toch weer goed en luchtig geschreven vond.

Ciao Mercurius

Clueless · 18 maart 2004 op 19:57

[quote]Katten absorberen teveel aan energie. [/quote]

Ik snap dit niet. Hoe bedoel je dat, Kees?

Oh en Mercurius, ik geloof ook wel dat er meer is tussen hemel en aarde… geloof bijvoorbeeld in reïncarnatie (heb ik ooit een werkstuk over geschreven dus research voor gedaan, waarbij ik verbluffende en overtuigende verhalen tegenkwam). Maar het bestaan van geesten of iets dergelijks wil ik ook niet helemaal uitsluiten. Ik geloof alleen niet dat er zomaar een paar willekeurige geesten in mijn nieuwbouwappartementje rond zouden dolen. Ik ken de eerste eigenaresse en die leeft nog, heb verder ook geen overleden kennissen die mij nog eens zouden kunnen opzoeken.. wat hebben ze hier dan te zoeken?

Nee, mensen kunnen zoveel zeggen om aandacht te krijgen. Of om geld te verdienen! Ik heb vorig jaar es zo’n waarzegger uitgeprobeerd op de paranormaal beurs, maar hij zat er wel zo naast dat ie me op het einde vrijwillig mijn geld terug gaf.

Ik ben ervan overtuigd dat als er mensen zijn die dergelijke ervaringen hebben, ze daar niet zo mee te koop lopen en te pas en te onpas iedereen maar attenderen op gezelschap uit het hiernamaals. Maar ja, meningen en overtuigingen lopen op dit gebied meer uitéén dan op welk ander gebied dan ook!

Groetjes, Clue

Mosje · 18 maart 2004 op 22:15

Mooi verhaal Clueless,

Geesten die niet bestaan, maar die je wel kunt zien zijn als pillen die niet werken, maar wel helpen.
Bovenstaande zin heb ik drie keer nagelezen, ik geloof niet dat hij van mezelf is. Uit een vorig leven dan? Kan eigenlijk niet, want reincarnatie bestaat niet, maar gebeurt wel.
Ik raak verstrikt in mijn eigen woorden, hellup!!

eveltje · 19 maart 2004 op 02:07

een zalige column
goed dat ik zulke zaken op dopamine kan schuiven. net als jij ben ik ontzettend sceptisch over zo een zaken. Mijn vriendje gelooft echter stellig in handlezen, eb heeft dan ook al mij mijn zogenaamde toekomst vertelt
nu hebben we een weddenschap dast als de voorspelligen die een vreind van hem voor hem gemaakt heeft binnen de maand uitkomen wint hij, deze weddenschap win ik dan ook op mijn sokken

Kees Schilder · 19 maart 2004 op 08:00

Daar bedoel ik mee, Clueless, dat heksen of andere mensen die met energie werken, soms teveel energie opwekken en om zich heen hebben. Katten komen daar op af als een bij op honing.
Heksen raken daardoor hun teveel aan energie, wat soms eg oncomfortabel kan zijn, op natuurlijke wijze weer kwijt.

R@@F · 19 maart 2004 op 13:30

Spoooooookey goed!
R@@F

Maurits · 20 maart 2004 op 18:43

Wie weet is deze column wel gedicteerd door een van jouw preïncarnaties. Wie heeft dan recht op de credits?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder