Verleden zomer ben ik geïmmigreerd naar een ongelofelijk nationalisaties land: Denemarken. Dat was natuurlijk mijn ouders idee niet het mijne.
Ik kom hier in een getto: Gellerup. Dat is een buitenwijk van de Deense stad Aarhus. Je kunt het geloof ik het best vergelijken met de Bijlmer. Alle buitenlanders, dronkelapjes of mensen die gewoon super arm zijn komen hier. Wel mag ik naar een dure privé school met kakgasten die van hun ouders Gellerup niet eens in mogen. Ik moet ze gelijk geven: je wil niet dat je zoon in elkaar geslagen wordt of gestoken. En de ouders die meisjes hebben weten wel beter dan hun dochter naar een buurt te laten gaan waar een heleboel gefrustreerde hangjongetjes rondhangen.
De mensen hier gooien hun afval gewoon van hun balkon af, en hebben heel veel moeite met integreren. Dat kan ik me heel goed voorstellen. Als je je oude land uitvlucht vanwege oorlog, of je (groot)ouders hebben dat gedaan en je komt in een buurt was te zitten waar iedereen of dronken of stoned is, en ontzettend veel kans hebt gebeukt/verkracht te worden. Ze hebben echt minder kansen als de rest van Aarhus. Op school leren ze ook al niet fatsoenlijk Deens. Op de Gellerup school zijn van de 350 leerling maar 7 Deens. Als je alleen maar met vrienden Deens praat die ook al geen Deens kunnen omdat ze dat van hun ouders nooit geleerd hebben dan leer je het ook niet snel. Als je buitenlander lees: turk bent heb je minder kans aangenomen te worden voor een stage of baan. En hoe kom je dan ooit deze buurt uit.
Ja, ik kan me goed voorstellen waarom mensen gefrustreerd raken hier. Ik word zelf al gefrustreerd omdat ik weet dat ik hier nog minstens een jaar vast zit. En ik ben dan nog een van de gelukkigen, ik weet dat ik hier weg kom met mijn dure privé school. Maar sommigen zitten hier echt vast.
Als een gang vormen het enige is wat je bescherming geeft kan ik me ook nog voor stellen waarom je het doet.
En Denen maar zeuren dat buitenlanders zoveel stelen enzo. Zo maak je het er zelf ook wel een beetje naar als je overal je eigen vlag ophangt, en in het nieuws alleen maar over je eigen land vertelt. Als je buitenlanders geen baan geeft, en discrimineert. Als je Gellerup afsluit van de rest, al vooroordelen hebt als je een accent hoort. De meeste jongeren moeten naast school ook nog een 20 uur per week werken om geld te hebben voor kleren etc. Om zon moment vool ik me echt bevoorrecht.

En welke idioot heeft al die grauwe flats hier neer gezet met allemaal donkere steegjes en poortjes die allemaal naar het winkelcentrum leiden die ook allemaal donkere hoeken en gaten heeft. Willen ze soms dat hier onguren types rondhangen?

Mij zie je in ieder geval niet na 4en als het donker is buiten. Het is overdag al erg genoeg als je langs een groep jongens loopt die met een mes aan zwaaien zijn en je dan na roepen. Ik was allang blij dat ik nog niet zo goed Deens kon. Maar daar is jammer genoeg ook verandering ingekomen…
😡 😕 🙁 🙁


2 reacties

Kobus · 26 november 2003 op 14:43

[quote]70 steden en wijken, die de lidstaten van de Europese Unie aan de Commissie in het kader van Urban II hebben voorgesteld voor subsidie, waaronder [b]Aarhuus en Gellerup[/b], verkeren in een economische en sociale crisissituatie en hebben te maken met ten minste drie van de volgende problemen:
een hoog percentage langdurig werklozen,
geringe economische activiteit,
grote armoede en uitsluiting,
een groot aantal immigranten,
etnische minderheidsgroepen of vluchtelingen,
een te geringe onderwijsparticipatie,
onvoldoende kwalificaties,
een hoog criminaliteitscijfer,
een onevenwichtige demografische ontwikkeling,
een bijzonder verwaarloosd milieu.[/quote]

[url=http://europa.eu.int/comm/regional_policy/newsroom/document/pdf/newsletter/91_01_nl.pdf]MEER INFO DRUK HIER[/url]

Ook in breder verband zijn de problemen bekend, zoals uit bovenstaand stukje blijkt. Er wordt dus behoorlijk wat geld gepompt in de verbetering van de situatie. En jullie hebben tenminste nog een biljartclub, een bibliotheek en een kerk.
Hoewel ik je situatie wel begrijp, vind ik het wel jammer, dat heel weinig mensen op de hoogte zijn van wat er allemaal KAN veranderen.
Want de info (en het geld) is meestal beperkt tot een klein team van zogenaamde specialisten en vrijwilligers, die nauwelijks communiceren met degenen waar de hulp voor bedoeld is.

Prima column hoor.
Ben overigens benieuwd hoe bij jullie omgegaan wordt met subsidie en projecten.
Onderzoekje en column een keer ?

pepe · 26 november 2003 op 14:44

Ik wens je vooral veel sterkte de tijd daar door te komen.
Leuk geschreven, en als je tweede klasser bent, dan ben je nog wel heel erg jong he? Dertien of veertien?
Knap geschreven voor iemand van die leeftijd 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder