Wat gaat er om in een plezierjager als hij op het punt staat een dier te doden. Daar probeerde ik me tot nu toe tevergeefs iets bij voor te stellen. Op het moment dat je überhaupt in staat bent je iets voor te stellen, zie je natuurlijk meteen van zo’n voornemen af. Dacht ik. In een jagersbrein is echter iets geheel anders aan de hand. Een tipje van de sluier werd voor mij opgelicht toen ik een jager hoorde praten in een documentaire op de radio. Die mevrouw (Is dat nu het resultaat van het feminisme?) voelde een diep respect bij het om zeep brengen van een beest. Dat woord respect, het wordt vaak gebruikt in situaties waarin bloed vloeit of dreigt te vloeien. Ook een stierenvechter heeft veel respect voor zijn ongelijke tegenstander, die hij tot op het bot krenkt en tot bloedens toe verwondt voor hij hem de genadestoot geeft. In maffiakringen staat de constatering dat geen respect is betoond, zo ongeveer gelijk aan een doodvonnis. Ik probeer me die mevrouw voor te stellen met tranen in haar ogen terwijl ze haar donderbus richt en schiet. Want ze gaat een levend wezen vernietigen. Als je die mevrouw moet geloven jaag je eigenlijk niet voor je lol. Dan kan je het ook laten, zou je kunnen zeggen. Maar niet jagen is kennelijk nog minder lollig.

De jagende mevrouw schaamde zich niet voor haar primitieve driften. Zij liet zich bij de jacht namelijk, zo vertelde ze, leiden door haar instinct. Uit haar intonatie kon afgeleid worden dat instinct, wat haar betreft, minstens op dezelfde sport van de evolutionaire ladder staat als intellect, wijsheid en creativiteit. Maar een Ghandi, Einstein of Bach zal je in de dierenwereld, waar het instinct regeert, echter vergeefs zoeken. Het is maar waar je je het liefst mee identificeert. Met wolvengehuil of met fuga’s en sonates van Bach. Jagers volgen het pad van de evolutie eigenlijk in de verkeerde richting. De mens beschikt weliswaar over dezelfde instincten als het dier maar heeft die enigszins leren beheersen. Niet alle mensen kunnen dat in dezelfde mate. Verkrachters zijn daar minder goed in. Evenals plegers van zinloos geweld. En tot dat laatste mogen we jagen in onze maatschappij rustig rekenen.

Het avontuurlijke van de jacht wordt wel eens bezongen. Maar hoe avontuurlijk is jagen eigenlijk? Het grootste risico dat een jager loopt, is zichzelf in de voet te schieten. Of door een andere jager, die niet zo helder meer is, met een schot hagel doorzeefd te worden. Want ik heb nog nooit gehoord van dieren die terugschieten. Jagen is oermensje spelen. Maar dan is het wel valsspelen. Want deze ‘oermensen’ hebben geen knuppels maar moderne wapens waarmee je nauwelijks je prooi kan missen. Het is alsof de wereldkampioen voetbal het tegen een pupillenteam opneemt. Met als inzet niet een foeilelijke doch onschuldige trofee maar het leven van de verliezer. Je zou oermensje kunnen spelen zonder dat er slachtoffers vallen. Paintball heet dat. Of wordt het pas leuk als er lekker op los gesneuveld wordt? Door de tegenstander.

Zouden jagers wel een helder beeld hebben van het verschil tussen leven en dood? Je hebt van die mensen die, gebogen over het opgebaarde lijk van een overleden tante, vertederd zeggen: “het is net of ze slaapt”. Zo heb je ook mensen die hun overleden huisdier laten opzetten. “Omdat hij er dan nog is”, zeggen ze dan. Hij beweegt gewoon niet meer, dat is alles. Misschien is de jacht soms een noodzakelijk kwaad. Jagers leggen desgevraagd door kritische buitenstaanders vaak de nadruk op ‘noodzakelijk’. Maar wie wel eens de vrolijkheid ervaren heeft, die zich van jagers meester maakt na een jachtpartij, kan tot geen andere conclusie komen dan dat het uitgelaten gezelschap zich van de prins geen kwaad weet. Aangewakkerd door de nodige Jägermeisters en omringd door bergen dode beesten kan de pret niet op.


8 reacties

Kees Schilder · 29 april 2003 op 18:55

mauritz, ik weet dat je liever tegengas hebt op het inhoudelijke van je columns maar ik moet je teleurstellen. Deze fantastische column is mij recht uit het hart gegrepen. Dank daarvoor.
Keez

gast · 29 april 2003 op 19:06

Deze column is plagiaat!!! deze komt uit het blad dierenzooi (van het DBF) En is officieel geschreven door A.T. Zier
GET A LIFE en verzin zelf eens iets.

Monika. 😡

Kees Schilder · 29 april 2003 op 19:34

Voor je met dergelijke beschuldigingen op de proppen komt, Monica, kom dan ook met de bewijzen.
Want iemand breken is altijd makkelijker dan iemand maken en daar zit niemand hier op te wachten.
Tot die tijd ga ik er vanuit dat mauriz deze column zelf schreef

R@@F · 29 april 2003 op 19:48

TOP COLUMN!! En wie die column dan ook geschreven heeft, hij is goed! Maar inderdaad MONIKA…feiten!!! zoniet neem dan snel een sigaar en stop deze in je….

(nu niet meteen gaan denken allemaal dat ik ineens een grote fan van Mr vervelia himself geworden ben) Maar een goede column is een goede column klaar.
R@@F

Maurits · 29 april 2003 op 21:19

[quote]Deze column is plagiaat!!! deze komt uit het blad dierenzooi (van het DBF) En is officieel geschreven door A.T. Zier[/quote]

Beste Monika,

Mocht het werkelijk zo zijn dat er elders een identieke column staat (ik heb nog nooit gehoord van het blad Dierenzooi) heb je dan aan de mogelijkheid gedacht dat het ook omgekeerd kan zijn? Ik heb deze column ongeveer 5 maanden geleden geschreven en hem op 6 januari aan het blad Grasduinen gemaild. Ze hadden geen interesse in plaatsing. Begin eens met vertellen in welk nummer van het blad Dierenzooi, die column gestaan heeft. Ik ben ook heel benieuwd naar A.T. Zier.

P.S. Weet je zeker dat jouw reactie geen plagiaat is. Ik heb al heel veel scheldstukjes gelezen.

Vriendelijke groet Maurits

Kees · 29 april 2003 op 21:51

Beste Maurits,

Zodra ik een van jouw columns lees krijg ik steevast een voorgevoel – en bij mij komen die te vaak uit. Helaas is het een onprettig voorgevoel. Want vrijwel altijd als jij een column plaatst, volgt daar vrijwel gelijk een uitermate flauwe negatieve reactie op. En altijd anoniem. Ja, ik weet dat er een naam onder staat, maar daarom is hij voor mij nog steeds anoniem.

Alleen een doof-stomme-blinde kan het ontgaan dat iemand vol jaloezie en afgunst kennis neemt van jouw prestaties. Nou, neem van mij aan, hij/zij heeft reden genoeg jaloers/afgunstig op jou te zijn.

Ga zo door, Maurits!

Groetjes, Kees

Mr. Moderator · 30 april 2003 op 21:30

[quote]Deze column is plagiaat!!! deze komt uit het blad dierenzooi (van het DBF) En is officieel geschreven door A.T. Zier[/quote]

Voor zover bekend (en ik heb m’n bronnen) bestaat dat blad niet. Ophouden dus met deze onzin anders volgt er een IP-ban (en kun je niet meer op de site komen).

Clueless · 5 mei 2003 op 01:42

Hoi Maurits,

Eerder dit jaar werd hier een column geplaatst waarin met trots werd geschreven over het slachten van dieren. Ik, als overtuigd vegetariër, was niet alleen verbijsterd over de primitiviteit van dit tentoongestelde gevoel van overwinning, maar ook verafschuwd door het gebrek aan compassie bij sommige mensen. Jouw column slaat de spijker precies op de kop. Zelden heb ik zo’n goed onderbouwde, prettig lezende, gevoelige en kritische column gelezen. Zelden heb ik een column gelezen waar ik zo pontificaal achter kon staan. Ik weet dat je niet graag hebt dat mensen zich een beeld van je vormen aan de hand van de columns die je schrijft, maar in mijn ogen ben je door deze column toch enorm in achting gestegen. En niet alleen als columnschrijver. Nou nog vegetariër worden, en je hebt niet alleen de woorden, maar ook alle recht van spreken 😉

Groetjes,
Clue

PS Ik beloof je dat het in mijn volgende reactie niet weer aan tegengas zal ontbreken! Integendeel, je gaf me met jouw reactie op mijn column genoeg brandstof voor een reactiecolumn… 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder