[i]Uit: De Telegraaf van zaterdag 27 september 2008[/i]

“Jeugdhonk zinloos tegen tuig
Jeugdhonken en miljoenen euro’s kostende multifunctionele gebouwen die in de gemeenten worden neergezet zijn totaal zinloos bij de inzet tegen ontspoorde straatjongeren vanaf 17 jaar. In de huidige opzet helpen ze ook niet om de snel toenemende verhardinging in de groep Marokkaanse jongeren vanaf 12 jaar tegen te gaan. Dat stelt onderzoeks- en adviesbureau Arcadis, dat door de overheid wordt ingeschakeld voor de aanpak van probleemwijken.” Dertien jaar geleden -ik woonde toen in Dordrecht- schreef ik een radiocolumn over het instituut Buurthuis. De naam is inmiddels Jeugdhonk.

Bezigheden buitenshuis

Ik zat afgelopen dinsdag de Dordtenaar te lezen, omdat ik graag op de hoogte wil blijven van wat zich in Dordrecht zoal afspeelt, toen mijn oog viel op een artikel dat de titel droeg: Ideeënwedstrijd voor jongeren op De Staart.
De eerste gedachte die in mij opkwam was: “Hier wil een nieuw aangestelde jongerenwerker zonder inhoudelijke en concrete ideeën actief bezig zijn en iets opstarten, maar eerst wil hij weten wat er leeft”.
En wat blijkt: de werker is na de vakantieperiode aangesteld, heet Heidy en is dus feitelijk een jongerenwerkster; maar de auteur van het stukje kwalificeert haar niet als zodanig, waarschijnlijk vanwege een traumatische ervaring die hij had met het dienstmeisje, dat zijn feodale ouders er vroeger op na hielden. Maar het kan ook zijn, dat het zo op haar visitekaartje stond, dat zij hem gaf vóór het interview.
Heidy heeft, zo blijkt verderop in het artikel, zelf pas één idee “uitgewerkt c.q. gerealiseerd.” En dat is natuurlijk veel te weinig voor zoveel jongeren die thuis alleen maar in de weg of voor de tv zitten. En bovendien is het een kookgroep voor jongeren die willen leren kokkerellen, dus ik verwacht weinig klandizie. Want jongeren, die, God betere het, aangewezen zijn op een buurthuis, eten per definitie een patatje oorlog of een frietje ongeregeld.
Dit alles neemt niet weg, luisteraars, dat ik veel van deze prijsvraag verwacht.
Waarom, zult u vragen en nu citeer ik Heidy weer: “Er wonen hier wel jongeren, maar in het buurthuis zien we ze nog niet veel”. Einde citaat. Dus wellicht zijn dat de zogenaamde thuisblijfjongeren! Dat zoiets nog bestaat zeg! We leven in een democratisch land, anders zou ik ze onder dwang naar het buurthuis willen transporteren, want daar zit potverdorie een “beroepskracht” met half uitgewerkte jeugd- en jongerenactiviteitsideeën uit haar neus te vreten en zielig naar buiten te staren, waar geen jongere te bekennen valt. Straks zullen we nog beleven dat ze huiswerk zitten te maken, zeg, of dat ze thuis activiteiten ontplooien! Of misschien vinden ze het wel leuk om gewoon een eindje te wandelen; ik moet er niet aan denken.
Maar er zijn dus potentiële jongeren, en De Staart een klein beetje kennende, denk ik dat het buurthuis overstelpt gaat worden met ideeën, al was het alleen maar om de cadeaubon te verdienen, die Heidy in het vooruitzicht stelt.
Omdat ik zijdelingse betrekkingen onderhoud met de wijkkrant, ben ik in geweten verplicht om deze te lezen, al was het alleen maar om mijn eigen column te controleren. En zó ben ik tot de conclusie gekomen, dat de doorsnee Staartenaar een geweldige fantasie heeft. Want de titels, waaronder gezellig samen wat wordt ondernomen zijn legio.
Er is hier op de Staart een Fietscursus voor vrouwen, betrekkelijk onschuldig wanneer je daar niet te lang over nadenkt. De vrouweninloop ligt voor mij al wat moeilijker, omdat ik me daar waarschijnlijk iets verkeerds van voorstel.
Een cultureel hoogstandje echter is het Darten voor kinderen; helemaal om te smullen vind ik het zogenaamde Zelfwerkproject. Dit is een project, waarbij je niets hoeft te doen.
U ziet, op De Staart kun je alle kanten op! Ik weet niet hoe het in Sterrenburg 3 is of in Wielwijk, maar op De Staart zetelt ook De internationale culturele vrouwengroep. Naar verluidt is dit een bijzonder gezellige forumdiscussie waarin iedereen het altijd met iedereen eens is. Is het niet omdat men elkaar niet verstaat dan komt het wel omdat niemand iemand afvalt. En zo hoort het ook met vrouwen onder elkaar.
Ik hoop vurig, luisteraars, dat binnenkort eenzelfde ideeënwedstrijd voor ouderen wordt gehouden. Dan mag ik namelijk meedoen. En ik schud zo maar een aantal pakkende activiteiten uit mijn mouw. Zo zou ik dolgraag een aanzet willen geven tot diepgaand onderzoek naar de levensvatbaarheid van Het lust U Nog Peultjes Initiatief, de cursus Vrouwvriendelijk En Plantaardig In 12 Lessen, het forum Onkruid Wieden Voor Alleenstaande Oudere Jongeren, Hoepelen Voor Andersdenkenden, Touwtrekken Voor Middenstanders, Kantklossen Voor Hoogbegaafden, Knikkeren Voor Gedetineerden, de Inloopochtend Voor Nakomertjes, de cursus Kleien Voor Uittredende Priesters, het Oversteek-Flankerings-Initiatief, de Huiswerk-Nakijk; het Wat Doe Ik Na Zessen Platform, de Breiwerk-Afmaak, de cursus Boontjes Doppen Voor Zelfstandig Wonende Ouderen, Punniken Voor Travestieten, de Biljartballentent, het Naai-alternatief, Diefje Met Verlos Voor Gehandicapten, Strijken Voor Paranormaal Begaafde Echtparen en het Wanhoopsoffensief. Cathy, asjeblieft, zet een muziekje op, want ik word moe van mezelf!

© Ed Driever 1995/2008


EdDriever

taal Taal is de belangrijkste sociale vaardigheid. Taal is de ultieme vorm van respect, taal is bewust en onbewust een gevaarlijk wapen, taal kan mensen maken of breken, taal is zacht en taal is keihard, taal is strelend en taal is kwetsend, taal is complimenteus en taal is schofferend. Taal is muziek, taal uitleggen is een feest. sociale vaardigheden Sociale vaardigheden zijn de omgangsvormen om zich in de maatschappij te kunnen handhaven. Thema's van het schoolvak 'sociale zelfredzaamheid' zijn beleefdheid, assertiviteit, respect vragen en geven, complimenten geven en erop reageren en een mening hebben en die verdedigen. Ed Driever Redigeren en schrijven, het ontwikkelen van taaltrainingen, tweedetaalverwerving, docent Nederlands in het voortgezet onderwijs; inspanningen van een taalbeschouwer om taal het respect te geven dat zij verdient.

2 reacties

Mup · 3 oktober 2008 op 18:45

Misschien pakt het me meer als ik het van je voorgelezen krijg, of als ik meer over de jeugd van Dordrecht zou weten. Vind het zo nogal belerend, generaliserend, met bij voorbaat al weinig geloof in de Heidy.

Groet Mup.

Prlwytskovsky · 4 oktober 2008 op 23:20

Eigenlijk, als ik zo lees, had jij destijds een voorziene geest?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder