Amsterdam werd weer aangedaan door de feestelijk uitgedoste Koninklijke Familie en haar gevolg.
De stoet hield stil (gepland overigens) bij een oudere man. ‘Leo Fuld, ik ben zanger’, stelde hij zich voor. ‘Ik ken u niet’, hoorde ik nog net uit de mond komen van Hare Majesteit. Ik kreeg een koude rilling over mijn lijf. [img align=left]http://home.hetnet.nl/~knighthans/Foto/fuldpiaf.gif[/img]Ik ken u niet ? Leo Fuld, de grootste in het vertolken van Jewish songs. Die een paar keer per week zong voor de VARA radio, en als eerste Nederlander optrad voor de BBC. Wel belegen natuurlijk, maar stond op de planken naast Maurice Chevalier, Edith Piaf, Frank Sinatra, Frankie Lane, Charles Aznavour, etc. Ik ken u niet !, tekenend voor Nederland en de Joodse cultuur ?

Ik weet wel, misschien ben ik een beetje bevoorrecht geweest met een vader die een uitgebreide collectie had met allerlei soorten muziek. Maar toch…
Wij willen zo graag laten blijken hoe goed we het voorhebben met mensen. Vooral als het gaat om Joden. Waar we bij allochtonen zelfs hitsongs kennen als k.u.t Marokkanen, en we in het openbaar, onder de noemer cabaret of met een beroep op vrije meningsuiting, elkaar de meest verwerpenlijke dingen toeschreeuwen, gaat dit niet op voor Joden.
Joden is not done. Wanneer bij een voetbalwedstrijd wordt gegalmd ‘wat zijn die Joden stil’ is dat voorpaginanieuws. Disciplinaire maatregelen tegen supporters. En ook de Stichtingen 4045, Anne Frank en Wiesenthal laten zich niet onbetuigd. En die bemoeienis gaat soms erg ver.
Jaren geleden brachten wij met het gezin een bezoek aan attractiepark Duinrell. Er was toen een show van kikkers en aanverwante zaken. Allemaal elektrisch bewogen. Voor die tijd iets unieks. De verteller was een wat louche zakenman, schitterend neergezet met de stem van Rober Paul. Een beetje Max Tailleur (Jood, en DE man van Sam en Moos). De kinderen vonden het fantastisch. Later is de stem ingeruild voor een algemene, wat meer neutrale. Want organisaties hadden protest aangetekend tegen de figuur van de verteller.
Om nog even terug te komen op hitsongs. Manke Nelis bracht in zijn eigen stjl ‘kleine jodeljongen’. Mijn vader had na de oorlog een eigen revue. Volgens hem was dit een heel oud nummer dat eigenlijk heette :’kleine Jodenjongen’.
Om commerciële redenen heeft men het nooit aangedurft om de originele titel te gebruiken.

Deze ontwikkeling baart me zorgen. Als we al iets weten over het Jodendom dan gaat het vooral over de Holocaust en in de tegenwoordige tijd over de problemen in Israel. En in hoeverre die info over Israel niet gekleurd is… Niet dat ik vind dat we nu massaal onze giftige pijlen ook op de Joden moeten afschieten. Maar we hebben het afgelopen jaar toch met zijn allen wel iets geleerd.
Alles onder de pet houden leidt tot irritatie, frustratie, en uiteindelijk kan dit uitmonden in een uitbarsting van geweld. Een evenwichtige verdeling tussen ruiken aan elkaars culturen en opbouwende kritiek is altijd beter dan ‘ik ken u niet’.

Luister hier naar [url=http://home.hetnet.nl/~knighthans/columnx/LeoFuld.m3u]Leo Fuld (My Yiddshe Mama)[/url]


3 reacties

Kees Schilder · 8 april 2003 op 21:06

kan de Koningin ook bedoeld hebben: “Jood ik ken u wel maar ik vreet liever mijn kroon op dan
dat te bekennen’?
Ergens ben ik het wel met je eens maar toch vind ik dat de Joden al meer dan genoeg hebben doorgemaakt om ze nu weer af te gaan zeiken.
Maar ik ben niet objectief want ik heb veel Joodse vrienden
paco

Kobus · 8 april 2003 op 23:23

Ik bedoel zeker niet te zeggen, laten we de Joden maar gaan afzeiken. Nederland kent juist een grote verbondenheid met het Jodendom, doordat we vooral de laatste 60 jaar geconfronteerd zijn met datgene wat Joden is aangedaan, ook in Nederland. Mijn punt is juist, zoals je zelf ook al aangeeft, dat we daardoor niet meer objectief zijn in onze beoordeling.
‘Begrip’ kent in de regel een tijdsbegrenzing. Geeft ook meestal aan: je mag nu nog even anders zijn, als je straks maar weer gewoon doet.
Na die periode slaat begrip om in irritatie en frustratie. Daarom vind ik het ook verkeerd om uitsluitend kennis te nemen van de negatieve ervaringen. Het feit dat jij ,Paco, Joodse vrienden hebt, geeft al aan dat je ook het positieve met ze deelt. En in die zin ben je wellicht juist wel objectief. Maar Nederlanders horen als regel verdomd weinig positiefs over Joden. En dat vind ik jammer. Want waar andere bevolkingsgroepen hun best doen om zichzelf ook eens in een positief daglicht te stellen, blijft het Jodendom steken in de slachtofferrol.

Kobus · 9 april 2003 op 08:32

[img align=left]http://home.hetnet.nl/~knighthans/Foto/leo05.jpg[/img]De Koningin die even niet wist wie Leo Fuld was. Inderdaad, ff vergeten of ….
Deze afspraak was gepland, en Beatrix is toch vaak goed voorbereid.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder