Het kost me gemiddeld een half uur. Ik heb dat eens geklokt. Baard trimmen, nekharen verwijderen en wat geen baard moet zijn scheren. Daarna douchen en tanden poetsen. In dertig minuten ben ik het mannetje en startklaar voor de stap naar buiten voor een nieuwe frisse dag. Dit is uitgezonderd koffie en andere genotsmiddelen. Dat is geen uiterlijke verzorging maar meer het innerlijke. Van bed naar buiten in een half uur, vind ik een mooie score. Het zal allemaal wel per man schelen, natuurlijk. De een heeft een baard die vrijelijk mag groeien en de ander wil alles lekker glad. Mijn baard doe ik trouwens elektrisch, zo ook de nekharen. De rest gaat nat. Andere mannen zullen andere apparaten hebben, dus ook daarin kan het schelen in tijd. Maar zoals ook bij vrouwen schrijdt de lichaamsverzorging bij mannen hard voort en is aan verandering onderhevig.

Philips heeft een nieuw scheerapparaat op de markt gebracht. En in scheerapparaten hebben ze ervaring. Maar weer een nieuwe? Ja dus. Maar een bedrijf is geen bedrijf als er geen geld mee verdiend wordt. En dus mikt het Nederlandse elektronicaconcern zich op de kale man. Sommige vrouwen gaan zo al langer door het leven. Zonder haar dan. Voor alle duidelijkheid: al het haar op het hoofdhaar na. En nu moet het laatste mannelijke bolwerk – lichaamsbeharing – het afleggen tegen de mode. Op dit moment wordt de Bodygroom, want zo heet het nieuwe snij-ijzer, getest in Engeland. Maar de Noordzee oversteken is natuurlijk een kleine stap.

Enkele Britse voetballers en een Britse rugbyheld gaan al met een babyhuidje door het leven, lees ik in mijn krant. Het schaarapparaat is voor elk type haar, overigens meld de krant niets over hoofdhaar. Wel over schaamhaar, want daar is het scheerding een kanjer in. Uit een onderzoek blijkt dat ruim tachtig procent van de vrouwen een kaal mannenlichaam prefereert. Bij vrouwen is het scheren van de schaamstreek al eerder doorgedrongen en nu moet de man zijn zaakje kaal en bloot tonen. En borst, rug benen en armen.

Ik was altijd redelijk onbehaard. Op schaamhaar na. Vroeger in de voetbaldouches ging je trots onder het water om maar vooral die haartjes te laten zien die je vriendjes vast nog niet hadden. Een grote of dikke piemel deed niet ter zake. Schaamhaar wel. En dat had ik in voldoende mate. Aan borsthaar had ik altijd een gebrek. Ergens vermoed ik een late pubertijd. Ruim na mijn dertigste kreeg ik ineens haren op mijn borst. Veel meer als het kleine beetje dons waar ik voorheen mee door het leven ging. En weer later volgde de rug en, verdomd als het niet waar is, ook de oren. Beharing zal vast bij ouder worden horen, denk ik dan maar.

En nu ben ik dan behaard als een echte man en verandert het modebeeld. De kale man is in, nou ja. Komt binnenkort in de mode. Vaak woel ik onder de douche door mijn weelderige lichaamsharen en vraag me af hoe het zou voelen als het verdwenen zou zijn. Een rare gedachte, en toch enigszins opwindend. Moet je je borst dan ook elke dag scheren, en je schaamstreek? Het lijkt me een heidens karwei – vooral daar onderin – en zeker niet haalbaar binnen de dertig minuten. Als de mode dus inderdaad die kant op gaat zit er niets anders op om wat vroeger het bedje te verlaten. Want alles scheren? Ik gok op zeker een uur.

Categorieën: Diversen

15 reacties

Mosje · 28 april 2005 op 08:29

[quote]Want alles scheren? Ik gok op zeker een uur.[/quote]Drie kwartier is haalbaar Fred.
😛

Ma3anne · 28 april 2005 op 08:48

Als alle mannen om te beginnen eens hun okselhaar zouden verwijderen, dan zal het op warme zomerdagen beslist een stuk frisser geuren overal en dan zijn we in elk geval weer een stapje verder in de evolutie. Bovendien zien de stranden en zwembaden er dan een stuk esthetischer uit.

Kost maar een minuut of 10 in de week.

Als die gewoonte is ingeslepen, kunnen we wel eens verder gaan zien wat we kwijt willen.

😀

WritersBlocq · 28 april 2005 op 09:55

Overvloedig schaamhaar in het gezicht vind ik niks, maar een subtiele stoppel die niet te hard prikkelt prikkelt mij wel. Verder heb ik geen voorkeur voor wel/geen borsthaar, zie verder Ma3.
Goeie column Fred! Het haar op je tanden scheren Li en ik wel op weg naar Almere 😀

Kees Schilder · 28 april 2005 op 12:21

Iemand al een bij stilgestaan dat die haren niet voor niets groeien? Je snijdt bij een koe toch ook de uiers niet af?
Nou heb ik toevallig een bos dik haar op mijn kop, en dat gaat er never af.Mode of niet.
Voor de rest stelt het bij mij, haartechnisch, weinig voor dus ben ik smorgens in 3 minuten klaar
Gave column Fred

champagne · 28 april 2005 op 12:41

[quote]en toch enigszins opwindend. [/quote]

ach Fred, je kunt je natuurlijk ook láten scheren op plaatsen waar je zelf moeilijk bij kunt 😉

P.s Ik heb ook een column op de plank liggen over mannen en hun (gebrek aan )haren.
Blijkbaar houdt het de gemoederen bezig op columnx 😀

Wright · 28 april 2005 op 12:47

[quote]Het schaarapparaat is voor elk type haar[/quote]
😮 Kijk je wel een beetje uit, Fred?

Straks knip je onbedoeld meer weg dan de bedoeling is!
Hoewel castratie uitstekend schijnt te werken tegen lichaamsbeharing. 😀

[url=http://www.hondenhok.com/rassen/naakthond/ilse/images/levi2.jpg]Mosje na drie kwartier[/url]

Louise · 28 april 2005 op 12:59

Ik vind met name de gespeelde naïeve verbazing en het quasi onschuldige ondertoontje van deze column geweldig.

En wat het scheren voor de toekomst betreft; oksels, rughaar en voor de rest een beetje handzaam bijtrimmen. Lijkt me ruimschoots voldoende om mee te beginnen 😀

Raindog · 28 april 2005 op 16:53

Erg goeie column. Erg goed geschreven vooral. Qua beharing zal ik me er maar niet teveel over uitlaten behalve dan dat ik (ook) niet echt mode-onderhevig ben op dit punt. Scheren vind ik sowieso het domste werk dat er is. Inderdaad te beoordelen op hoeveel tijd het kost. Prima column!

Edit: hier een link voor hem en [url=http://www.elsevier.nl/persoonlijk/gezondheid/nieuwsbericht/asp/artnr/41514/versie/5/index.html#]haar.[/url]

pepe · 28 april 2005 op 18:34

Weer leuk om te lezen.
Maakt het uit wat in de mode is: kaal of niet, kom maar gewoon zoals je bent de 14de.

Bakema_NL · 28 april 2005 op 22:03

Een half uur. Ja, zeer herke……….eehm, ik doe er ook een half uur over, 20 minuten als ik nog 10 minuten lig te rotten in mijn nest.
Lenzen in het groene fles-sap anders branden je ogen zo weg, wassen die handel, scheren, tanden poetsen, aankleden, alles omhangen etc en wegwezen.
Verder scheer ik niks af behalve dat deel waar je je voor schaamt…..en het haar op mijn hoofd, lekker makkelijk…….dat andere heeft met makkelijk weer niks te maken, maar het is wel lekker. 😛

Mup · 28 april 2005 op 22:05

[quote]Uit een onderzoek blijkt dat ruim tachtig procent van de vrouwen een kaal mannenlichaam prefereert. [/quote]

Shit, val ik weer onder de minderheid. Ik ben niet zo voor die smoothies 😮

Groet Mup.

Li · 28 april 2005 op 22:46

Goeie column Fred

Maar: Je gaat de veertiende toch niet prikken he 😕

Li

sally · 28 april 2005 op 22:46

Ach Fred ,elke dag, overal is nu ook weer niet nodig.
Maar het wordt wel aan bevolen voor mannen met een kleintje…
Lijkt ie een stuk langer
😀
zeggen ze 🙄

leuke column
Sally

Shitonya · 29 april 2005 op 11:55

Saaie, maar toch aardige column om te lezen. Wel iets om heel even bij stil te staan.
Ik vind niet dat mannen ook alles moeten scheren, zoals vrouwen, want de mannen moeten toch wel een “beetje” nog man blijven. Maar ze zouden het wel een keer kunnen proberen, al is het maar om even in de huid van een vrouw te kruipen, wat een kolere werk het voor een vrouw is iedere keer om haar huid baby glad te houden (meestal voor de man zijn “plezier”)

DolceVita · 29 april 2005 op 20:26

Je zou er een sik van krijgen. Geestig Fred.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder