Heeft u er ook al een? Zo’n geel polsbandje met de tekst ‘livestrong’? Werkelijk iedereen die zich zelf trendy vindt heeft zo een walgelijk rubber bandje om. Van oud tot jong is dit bandje een werkelijke hype. De achterliggende gedachte is mooi, voor die gene die het niet weten en tot nu toe dachten dat dit een reclame uiting was van chiquita of zo. Dit bandje is als steun voor mensen die aan kanker lijden, tenminste……. Mooie gedachte, erg mooi! Meeleven met iemand die kanker heeft. Maar het grote probleem is echter dat onze zieke samenleving zelfs zo iets ernstigs als kanker commercieel weet uit te buiten. De bedoeling was dat de opbrengst van elk bandje naar de Kankerstichting zou gaan. Maar sluwe zakenlieden echter, laten ze al namaken in het verre oosten omdat ze niet aan te slepen zijn in Nederland en vullen alleen hun eigen zakken. Bij ons in Den Haag zijn er gewoon wachtlijsten op deze bandjes. Maar als je het aan negen va de tien mensen vraagt waar dat bandje voor is weten deze commercieslaven het niet eens.

Ik kan dan ook werkelijk woest worden om zoveel kortzichtigheid, dat wij ons zo laten meeslepen met een hype die zijn werkelijke doel miljoenen kilometers ver voorbij schiet. Als u werkelijk de mensen met kanker wilt steunen, stort 10,50,100 euro of hoeveel dan ook op de rekening van de stichting zelf. Of ga vrijwilligerswerk doen en ga met een collectebus langs de deuren, ga zieke terminale patiënten bezoeken maar doe iets ECHTS! Op deze manier wordt zo iets ernstigs als deze ziekte minder erg gemaakt, kanker wordt dan geassocieerd met een modegril. Zie het al voor me; “Hallo welkom bij ‘Make me beautiful’. Nou mevrouw De Bruin, we hebben u een facelift, buikwand correctie, borstvergroting, botoxbehandeling gegeven en uw een schaamlipverkleining gegeven en uw anus gebleekt. U helemaal van top tot teen geüpdatet nu krijgt u van ons ook een totaal nieuwe garderobe met bijpassend geel polsbandje. En als klap op de vuurpijl omdat het zo ‘in’ is: Planten wij ook nog eens drie miljoen kankercellen bij u in, in de nieuwste uitvaart kleuren”.

Dus mijn advies is verzamel al die polsbandjes op een hoop en steek die kankerzooi in de fik! Maar helaas kan dit weer niet want het is rubber. En rubber geeft bij verbranding weer kankerverwekkende stoffen vrij. Maar toch lijkt het mij een fantastisch idee om al deze bandjes op een hoop te gooien en de sluwe zaken lieden daar ritueel op verbranden. Natuurlijk kunnen we ook naar ‘mindere’ straffen grijpen. Wat dacht u bijvoorbeeld van het inplanten van een kwaadaardige tumor in de schedel van zo een oplichter.

Natuurlijk ik zou ook een hele grappige column kunnen schrijven over die bandjes, maar er zijn te veel mensen in mijn omgeving gesloopt door deze ziekte. Ben ook mijn vader verloren aan deze verschrikking. Dus laten we alstublieft stoppen met dit soort valse medeleven en als we werkelijk iets willen doen voor de zieke mensen onder ons laten we het dan gemeend doen en niet om er maar bij te horen en of omdat elke TV mongool ook met zo een ding loopt.
Want zoals het nu gaat wordt er een ‘grap’ gemaakt van deze ziekte.
Kanker is geen mode. Kanker is dodelijk

ToT Onzin
R@@F

[b]P.s[/b]
[i]Ik heb een aantal e-mails ontvangen van lezers die mij liever echte R@@F columns zien schrijven dan het serieuze werk. Maar ook ik heb periodes in mijn leven dat ik andere dingen belangrijker vindt dan grappen. Maar mijn volgende maandcolumn zal een ouderwetse zijn, oké?[/i]


R@@F

Hagenees in hart en lever, ondernemer, bloedzuiger en in het bezit van een veterstrikdiploma. Neem vooral mijn onzin niet letterlijk want na een aantal gedwongen opnames ben ik er al lang uit dat ik geen vrouwenhater en/of bloedzuiger ben maar simpelweg een grote hork. Wilt u toch uw irritatie aan mij kwijt dan kan dat per flessenpost!

17 reacties

pepe · 1 oktober 2004 op 07:19

[quote]Ik heb een aantal e-mails ontvangen van lezers die mij liever echte R@@F columns zien schrijven [/quote]

Allereerst vraag ik me af waarom zou deze column niet oke zijn. Hopelijk opent dit toch enkele ogen en zet aan tot nadenken.
Wat betreft geld naar stichtingen sturen, ik weet niet?
Zelf loop ik al jaren als collectant en zal dat blijven doen, maar ik vraag me wel af wat er over blijft van het geld ik ophaal om werkelijk mensen mee te helpen.

R@@f blijf gewoon schrijven wat jou boeit, ik vind dit een knappe column.

JAB · 1 oktober 2004 op 07:39

Raaf,
Dit is een ouderwetse Raaf-column. Niet gemaakt lollig doen, want ook dan loop je met de meute mee. Zo houden. Fantastisch! Als columnist hoef je je mening (i.t.t. de standaard stukjesschrijver) niet onder stoelen of banken te steken. Je hoeft het ook niet per se met een ander eens te zijn. Het is jouw verhaal, jouw visie, jouw inzicht wat spreekt.
mvg
JAB
*****

Kees Schilder · 1 oktober 2004 op 08:04

Ben het met JAB eens.Deze column is uit het hart geschreven en alleen daarom al geweldig.
Vaar je eigen koers Raaf.Dat is meestal het beste.

sally · 1 oktober 2004 op 08:34

Het valt me op dat de columns allemaal serieus zijn deze keer.
En ik vind dat ook helemaal geen kwaad kunnen. Het is een teken van de tijd. We mogen ons best druk maken om de dingen die momenteel niet echt lekker gaan in de wereld.
Die “kankerbandjes”hebben mij ook al vanaf het begin geirriteerd.Vraag me niet waarom. Het is een gevoel…Net als bij jou!
Veel liefs, Sally

Ma3anne · 1 oktober 2004 op 09:14

Ik lees hier voor het eerst over die bandjes. Heb er nog nooit van gehoord en nog nooit op gelet.

Voorlopig houdt het me meer bezig, dat mijn moeder volgende week de tweede operatie krijgt binnen drie weken, vanwege borstkanker. 83 jaar is ze en vanaf haar 75ste valt ze buiten het landelijke borstkankeronderzoek en moest het zelf ontdekken dat er iets niet klopte. Te laat natuurlijk.

De derde vrouw van boven de 80 in korte tijd, waarvan ik hoor dat ze borstkanker heeft.

Ik pleit er dan ook voor, om het geld van die bandjes te stoppen in het borstkankeronderzoek voor vrouwen van boven de 75, die ervan uitgesloten zijn, zodat het in een vroeg stadium ontdekt kan worden en de ouwetjes niet door foutieve bezuinigingsmaatregelen op deze manier getroffen worden. Waarom een lijdensweg voor oude mensen uitstippelen als het niet nodig is….

Goede column, R@@f!

Mercurius · 1 oktober 2004 op 09:41

R@@F jongen,

Ik ben het helemaal met je eens! Ik heb veel bewondering voor Lance Armstrong, maar een mede-initiatiefnemer is Nike! De bandjes symboliseren betrokkenheid met de bestrijding van kanker, maar ook ik zie vooral de jeugd ermee lopen ‘om erbij te horen’. Als een ware hype dus.

Goede column om mensen die het nog niet wisten ff wakker te schudden.

Ciao Mercurius

Mup · 1 oktober 2004 op 15:55

Wist sinds een laatste bezoek aan de kapper over de bandjes. De meningen waren toen verdeeld, maar de hoofdmoot was het er over eens dat het een goed idee was om de ziekte zo ook onder de aandacht van de jeugd te krijgen.

Maar die hebben al van die knooptouwtjes die ook weer gevaarlijke stoffen bevatten, dus….

Groet Mup.

P.S. Ik zie niet waarom jij een bepaalde stijl zou moeten hanteren, ik ga tot nu toe zo’n beetje voor elke r@@f column. Vond persoonlijk zelfs de laatste twee toppers, maar ik ben daarin door de keuze van onderwerpen bevooroordeeld.

Groet Mup.

Li · 1 oktober 2004 op 21:01

Dat is weer typisch Nederlands. Geld geven voor een goed doel maar er wel iets voor terug wilen. In dit geval het gele postbode-elastiekje.Er is ook al een ‘levendige’ handel in ontstaan. Sommigen durven zelfs al 12,50 te vragen voor een bandje waarvoor ze zelf 1 euro hebben betaald.

Hoe zat het ook alweer? De een z’n dood…

Topcolumn R@@F!

Li

melady · 1 oktober 2004 op 22:47

Recht-uit-het-hart-columns vind ik de mooiste!
Van diepbedroefd tot onderbroekenlol.
Prachtig R@@f!

Mijn moeder ging dood aan eierstokkanker
toen ze net een maand 60 was. Ik kon iedereen wel op z’n bek slaan die het woord kanker achteloos in de mond nam.
Waren er toen van die polsbandjes geweest…dan was ik acuut aan het moorden geslagen.

[quote]Ik heb een aantal e-mails ontvangen van lezers die mij liever echte R@@F columns zien schrijven[/quote]

Tja…moet jíj je verontschuldigen?

Melady 🙂

KingArthur · 2 oktober 2004 op 00:08

Leuke column of niet, de oprechtheid is hier te lezen en dat is mooi.

Ik ken deze bandjes niet maar ben het volkomen eens met je stelling

ignatius · 2 oktober 2004 op 20:11

Oprechte verontwaardiging! Terecht!

Had ook nog nooit van die bandjes gehoord 😕 of ze zelfs gezien.

HomerSimpson · 2 oktober 2004 op 22:51

Ik heb je column diverse keren gelezen en ben het niet helemaal met je eens.
Mijn nichtje heeft kanker en we moeten nog maar zien of ze het haalt.
Ook zij en de rest van haar familie draagt zo’n bandje uit support voor haar (haar zus heeft zich ook kaal laten scheren om haar te steunen).
Ik vind het nogal kort door de bocht om maar iedereen een meeloper of trendy te noemen die zo’n bandje omheeft.
Het is zo dat als je ermee geconfronteerd wordt er alles aan wil doen, in geld en diverse andere mogelijkheden dus ook in zo’n bandje.
Om iedere drager op tv een mongool te noemen gaat mij echt te ver temeer omdat Mart Smeets zelf darmkanker heeft gehad.

DeVleg · 5 oktober 2004 op 20:54

Hoi Raaf,

Geweldig hoe jij dit, in basis oprecht bedoelde, trendy fenomeen op een zeer realistische wijze weet neer te zetten. Ook in mijn omgeving zie ik personen ermee pronken die niet eens weten wat de achterliggende gedachte hiervan is. En sterker nog de naam van deze ziekte wordt door deze mensen maar al te graag als krachtterm gebruikt….Nee, mooier kun je het niet omschrijven. Waarbij je overigens geen afbreuk doet aan de groep mensen die dit puur uit steun of symboliek dragen.

Fred · 10 oktober 2004 op 23:47

Kanker is dodelijk, correct. Maar met het dragen van het beruchte bandje steun je het kankeronderzoek. Dus koop zo’n ding en stort die bus vol. Als mensen steun vinden bij een gekocht bandje laat ze. lance Armstrong is een voorbeeld voor veel (es) kankerpatiensten en ‘gezonde’mensen. Blaten zonder enig inzich te geven over het hoe en waarom van zo’n bandje en door wie het gebracht wordt kan ik ook. Simpel wat kotsen en klaar. Laat het dan een modeverschijnsel zijn. Armstrong heeft hier al veel geld mee opgehaald. Waarschijnlijk meer als jaren rondlopen met een suffe collectebus. Dan maar hip met een geel maar oprecht bandje.

Fred · 10 oktober 2004 op 23:48

Sorry,typen kan ik ook al niet.

R@@F · 11 oktober 2004 op 11:10

Allereerst wil ik iedereen voor hun positieve reacties bedanken!

Wat de ‘minder’ positieve reacties betreft, deze mensen wil ik ook bedanken voor hun moeite! Wel wil ik even kort reageren hierop; Het is een misvatting te denken dat ik faliekant tegen deze bandjes ben, in tegendeel! Het initiatief was bijzonder goed en had in eerste instantie een nobel streven. Maar helaas is door de commercie en het kudde gedrag van ‘bekend’ Nederland het doel volledig teniet gegaan en nu niets meer dan een mode statement geworden (voor het overgrote deel van de dragers). En daar ben ik dus WEL tegen. Het is het zelfde als de rode lintjes ten steun van de Aids slachtoffers, ook deze werden veel gedragen door mensen die zich geen ene zier om die mensen gaf, maar dit droeg omdat het zo ‘in’.

Wat de reactie van HomerSimpson betreft, erg mooi allemaal dat kaal scheren als steun, heb dat ook eens in een film gezien. En ik hoop oprecht dat ze het haalt! Maar ik blijf bij mijn mening dat het werkelijke doel door het overgrote deel niet eens hun drijfveer is om zo een bandje te dragen. En wat Mart Smeets betreft, dat is inderdaad nou net een van die weinige bekende Nederlanders die dit wel doet als oprechte steun voor kankerpatiënten. (en natuurlijk ook omdat hij Armstrong persoonlijk kent)

En Fred, kotsen doe ik graag en mijn mening daar sta ik achter, ik neem aan dat jij ook een geel bandje draagt en je daarom aangesproken voelt. Maar ik heb het niet over de mensen die het dragen met de werkelijke achterliggende gedachte er achter, nee ik heb het over die mensen die niet eens weten waar ze het voor dragen. Behalve dat het erg stoer, cool of flex is (volgens mij 16 jarige buurjongen.

ToT Onzin
R@@F

godsgift · 16 oktober 2004 op 22:54

hoi R@@F, yep je heb gelijk.
Hoe halen ze het in hun hoofd om zo iets serieus tot een hype te maken.
Mijn moeder had baarmoeder kanker en gelukkig was het te genezen.
Ik stort wel eens geld naar de kanker stichting.
Ben wel blij want nu hebben ze ook bij mij cel beweging gevonden, moet ik nu ook zn stom bandje draagen van ik steun het want anders!!!
Ik vind het zo bluferig
Maar dat is helaas vaak het aard van de mens iets verneuken dat puur en goed bedoeld is toch.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder