“Ik ben geschrokken van de kloof die er blijkbaar bestaat tussen de bevolking enerzijds en alle medewerkers van de waterschappen die dagelijks belangrijk werk doen anderzijds”, aldus Dhr. K. Welder dijkgraaf van het waterschap Hunze en Aa’s. “We zullen lessen moeten leren uit deze lage opkomstcijfers en onze boodschap in de toekomst duidelijker naar de bevolking moeten communiceren”. Hij gaf zijn commentaar naar aanleiding van de Waterschapsverkiezingen 2008 waar bij een historisch laag opkomstpercentage van 20% genoteerd werd. NEE, LULLO. Na al die jaren heb je het nog niet begrepen. Jullie werk boeit ons niet. Interesseert de gemiddelde Nederlander geen moer wat jullie doen. Zorg dat de dijken stevig zijn en er geen overstromingen komen. Klaar. Ieder zijn werk en verantwoordelijkheid. Wat de gemiddelde Nederlander wel interesseert zijn die semi-interessante peperdure verkiezingen die er steeds georganiseerd worden. Zelden heb ik zoveel reacties gelezen op weblogs van de landelijke en regionale dagbladen. Iedereen is het er over eens dat deze flauwekul moet stoppen.
WATERSCHAPSVERKIEZINGEN.
Ik beloof hierbij dat ik persoonlijk 14 dagen de afwas ga doen bij iedereen die mij kort en bondig uit kan leggen wat een waterschap is. Wat ze doen, kunnen en mogen. Ik denk dat ik het met één fles afwasmiddel red.
Dus afschaffen die handel en alle taken overhevelen naar de provincies.
We leven in Nederland met 16 miljoen mensen op een hele kleine postzegel. We maken ons druk om van alles, maar willen niet stemmen voor Europese verkiezingen, niet voor burgemeesters, niet voor provinciale staten en zeker niet voor waterschappen.
Twee keer in de vier jaar kiezen lijkt me voor dit kikkerlandje ruimschoots voldoende. Voor onze gemeenten en uiteraard voor de Tweede Kamer. Ik ben voorstander van korte campagnes. Dan kan Balkenende Bos even een draaikont noemen en daarna weer gewoon met hem aan tafel. Dan kan Bos een onderzoek naar de inval in Irak beloven en daarna uitleggen dat het er toch niet van komt. Gewoon een korte verkiezingscampagne, uitslag afwachten, ’s avonds even naar Ferry Mingele en Paul Witteman en vervolgens na een weekje formeren aan het werk. Moeten wij morgen ook allemaal.
Als iedereen dan weer aan het werk is kunnen we ’s avonds kijken naar de verkiezingen die ons wel interesseren. Op zoek naar Jozef, Wanna be a popstar, de best geklede man en vrouw van Nederland en wie heeft de mooiste kerstversiering, met Piet Paulusma.

Oh, als u denkt dat de door het waterschap aan mij verstuurde verkiezingsenvelop in de prullenbak beland is heeft u het mis. Ik heb gekozen voor een zeer locale oplossing. Een aanrader voor iedereen. Het veegt helemaal niet slecht en je hebt het gevoel dat je echt je mening geeft. Een echte boodschap.


7 reacties

pally · 22 november 2008 op 11:19

Geestig vlot geschreven stukje, waar ik het ook nog mee eens ben.
Prima debuut!

Welkom hier , Fijnedagnog en fijne dag nog 😀

klein puntje: De titel had wat origineler gekund naar mijn smaak: b.v. ‘Nee, Lullo!’ of ‘Heerlijk closetpapier’

doemaar88 · 22 november 2008 op 14:50

Eens met Pally over de titel. Je had een betere titel kunnen kiezen!

Je stuk vind ik wél leuk! 😀

Neuskleuter · 22 november 2008 op 17:31

Jaaaaah! Leuk! Leuk! Actueel! Welkom!

Ik loop nu stage en heb daarvoor de beeldregie gedaan voor een uitzending over het waterschapsverkiezingsdebat. Twee zelfs. Ik heb een tikkie helpen sleutelen aan de nabewerking, ik ken alle namen van alle lijsttrekkers en weet wat 1 partij wil vanwege een spotje, maar…. wat ze doen… Iets met dijken, waterhuishouding, tekorten en overschotten. Schoon water, bestrijding van blauwalg, op zoek naar vervuiling. Maar welke partij nu wat doet? Kieskompas dan maar en iene miene mutte?

Ben het met je eens, doe maar geen waterschapsverkiezingen als je toch niet weet wat ze doen.

Mup · 22 november 2008 op 17:44

[quote]Het veegt helemaal niet slecht [/quote]
En het pluist niet 😆 , welkom!

Groet Mup

Dees · 22 november 2008 op 19:54

Leuk stukje met een lekker lichtzinnige cynische ondertoon. Gaat er zo in bij het columnzappen 😉

Ma3anne · 22 november 2008 op 21:27

[quote]Ik beloof hierbij dat ik persoonlijk 14 dagen de afwas ga doen bij iedereen die mij kort en bondig uit kan leggen wat een waterschap is. [/quote]
Ik ga het meteen uitgebreid voor je bestuderen. :hammer:

Je hebt mijn stem bij dit grappig kritische stukje.

KawaSutra · 23 november 2008 op 13:48

Leuke column en ik ben het ook wel met je eens.
Vooral dat kostenaspect van zo’n verkiezingsronde. De jaarlijkse waterschapslasten die ik moet betalen zouden denk ik een stuk naar beneden kunnen als een dergelijk instituut bij de provincie gevoegd wordt. Dan heb ik in ieder geval nog enigszins beeld van waar dat clubje mee bezig is.

Overigens hebben diezelfde waterschappen wel gestaan aan de bakermat van onze democratie. De gemeenschappelijke strijd tegen het water noopte de Nederlanders tot samenwerking en om de diverse persoonlijke belangen binnen de regionale waterhuishouding te waarborgen besloot men na verloop van tijd de bestuurders te kiezen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder