Bokito heeft een fanclub, terwijl we normaal gesproken automatisch de kant van het slachtoffer kiezen als er mensen gewond raken. Ondanks het feit dat Bokito een vrouw meer dan honderd keer heeft gebeten, een de beet van een gorilla is te vergelijken met een beet van een jachtluipaard, en honderden meters door de dierentuin heeft gesleurd, is hij de absolute held van de afgelopen week. Ik moet eerlijk toegeven dat dat voor mij ook geldt. Op het moment dat het slachtoffer nog op de intensive care lag, vertelde de directeur van de Diergaarde Blijdorp, Ton Dorresteyn, doodleuk dat het allemaal erg vervelend was, maar dat ze het in vergelijking met andere dierentuinen helemaal niet slecht doen. Volgens hem komen er in andere dierentuinen nog veel meer ontsnappingen voor. Alsof je in andere dierentuinen regelmatig een ijsbeer, leeuw of ander gevaarlijk beest tegen het lijf loopt.

Pas echt interessant werd het toen de berichten, ondersteund door video beelden, over de vrouw zelf naar buiten kwamen. Er werd een beeld geschapen van iemand die werkelijk compleet het spoor bijster zou zijn. Vervolgens struikelden de experts over elkaar om te verklaren dat de vrouw de aap had uitgelokt en dat dit dus volledig haar eigen schuld is geweest.

In de media wordt totaal voorbijgegaan aan het feit dat het onmogelijk moet zijn dat gevaarlijke dieren kunnen ontsnappen. Al was het alleen maar omdat er in dierentuinen veel kinderen komen. Daarnaast zijn de verblijven van de gorilla’s juist zo ingericht dat je met deze dieren contact kan maken. Dat het onverstandig is om een gorilla, maar ook andere dieren, te veel rechtstreeks aan te kijken, wisten ze voor de ontsnapping in de dierentuin natuurlijk ook al lang.

Het komt maar zelden voor dat op zo’n verschrikkelijk duidelijke manier karaktermoord wordt gepleegd. Van enige objectieve verslaggeving was en is helemaal geen sprake. Als het de media in zo’n geval al niet lukt, dan vrees ik het ergste voor de verslaglegging van zaken die echt belangrijk zijn.

Categorieën: Media

2 reacties

Li · 28 mei 2007 op 22:27

Ja, zo gaat dat in de journalistiek Uno.
Sensatie scoort.

Li

Mosje · 29 mei 2007 op 22:27

Ik sta er helemaal achter!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder