Afrikanen zijn net oude Nederlanders op vakantie in Spanje. Liggend met een stretcher op het zand, klagend dat het te warm is. Zij zitten niet van acht tot vijf op het kantoor te zwoegen met fiscale kwesties, nee zij zitten buiten in het zonnetje kijkend naar het zand wat ze door hun handen laten glijden. Nu kan ik het me voorstellen dat het ook niet elke dag feest is als je steeds in het zonnetje moet zitten, zij willen ook wel eens een sneeuwpop maken buiten. Wat ik dan niet snap is dat ze gaan klagen als er toevallig een paar dagen regen valt, volgens mij zijn het gewoon een stelletje zwartkijkers. Dorpen zijn weggevaagd door de overstromingen, eindelijk krijgen ze vochtige vruchtbare grond maar nee, wederom wordt er geklaagd. Spontaan ontstaat er ook een grote behoefte aan voedsel dat voor de plaatselijke AH alleen maar goed is. Eindelijk kunnen ze uitbreiden en meer negertjes in dienst nemen. De welvaart stijgt en wederom wordt er geklaagd. Het laatste bericht is zelfs dat ze klagen dat ze aan de diarree zijn, tja dan moet je het gehele salaris maar niet opmaken aan de hamburgers van de Mac Donalds, dan vraag je erom.

De Afrikanen weten gewoon niet wat ze willen, willen ze nu zon of regen? Want ze zijn lui, ze werken ook niet voor hun eigen toekomst. Wij moeten vanaf onze jeugd al bijbaantjes doen, uren lang door wijken struinen om waardeloze aanbiedingen van de plaatselijke supermarkt door de brievenbussen te vrotten. Als wij niet weten wat we met onze toekomst moeten dan gaan wij beroepskeuzetesten maken, net zolang totdat we een richting hebben gevonden waarbij wij ons thuis voelen.

Wie mag er elk jaar weer miljarden neerleggen om te zorgen dat zij voedsel krijgen? Inderdaad, dat zijn wij, wij de mensen die elke dag op tijd opstaan om naar ons werk te gaan. Omdat wij niet te lui zijn, omdat wij weten dat er geld verdiend moet worden staan wij op. Onze hulporganisaties mogen nu hun waterprobleem gaan oplossen, een probleem wat ze zelf hadden kunnen voorkomen door irrigatiesystemen te bouwen maar nee, daar was het weer te warm voor…


17 reacties

nighthawk · 24 september 2007 op 17:23

Bestaat er in Nederland zoiets als het centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding? Anders zou ik zeggen dat deze persoon er maar eens bij moet worden gelapt. Dit KAN NIET!!! Er zijn grenzen aan het goede fatsoen en wat een schrijver kan en mag schrijven.

dj_Eddy · 24 september 2007 op 17:47

Ben het helemaal met Nighthawk eens. Dit is de tweede racistische column die ik binnen een week lees op CX. Deze site glijdt nu wel af naar een zeer bedenkelijk niveau.

Avalon · 24 september 2007 op 17:54

De column is totaal niet rascistisch bedoeld, als dat wel zo was dan zou ik ander taalgebruik ventileren…

Voor degene die het wel opvatten als racisme, jammer zo is het niet bedoeld.

arta · 24 september 2007 op 17:55

Ook wat mij betreft sla je hier inhoudelijk de plank volledig mis, Avalon!
Ook schrijftechnisch is hij niet erg sterk.
De interpunctie in bijv. een zin als deze:[quote]Zij zitten niet van acht tot vijf op het kantoor te zwoegen met fiscale kwesties, nee zij zitten buiten in het zonnetje kijkend naar het zand wat ze door hun handen laten glijden. [/quote]
is echt vreselijk!

Waarschijnlijk heb je dit alles satirisch bedoeld. Misschien is het handig om zo’n soort column de volgende keer eerst aan een aantal mensen te laten lezen, en hun reacties af te wachten vóór je plaatst. Dit stukje komt erg denigrerend over. Dat is jammer!

lisa-marie · 24 september 2007 op 18:06

Een paar keer gelezen en bedenken hoe ik dit op moet vatten en bedoelt is.
Eigenlijk wil ik dan zeggen verdiep je in de afrika-problematiek niet alleen van de laatste jaren maar van decennia geleden en kijk dan nog eens naar de tekst. Zo zwart-wit als je hier neerzet is het echt niet ook niet een klein beetje.

nighthawk · 24 september 2007 op 18:49

Als je dit soort zaken schrijft dan heb je het

A. Helemaal niet begrepen
B. Racistisch bedoeld

Wat kiest u, de cholera of de pest?

Voor alle duidelijkheid is dit laatste een uitdrukking en wens ik u geen enge ziekte toe.

Avalon · 24 september 2007 op 19:03

C: alle bovenstaande antwoorden zijn fout…

Het was geestig bedoeld en ik vind het prima als iemand de geestigheid er niet inziet. Wanneer ik vervolgens aangeef dan het niet racistisch is bedoeld neem ik aan dat jullie dat van me aannemen.

Voor degene die het negatief opvat, mijn excuses, het was zo niet bedoeld.

axelle · 24 september 2007 op 19:36

Typische reacties van de Nederlander die ieder jaar zoals onze moslimse landgenoten 2,5% van z’n inkomen aan een goed doel geeft en graag verkondigt dat hij/zij tegen onrecht is en daaronder verstaat dit duidelijk te kennen te geven en in een zeteltje een film over irrigatie in Afrika bekijkt.
Oké, dat iedereen hier onmiddellijk naar z’n telefoon gaat grijpen getuigt van het slecht overbrengen van de boodschap, maar dit zou Vlaams Belang niet op z’n site zetten, met als reden dat het gewoon te overduidelijk is dat dit niet racistisch is, noch ik weet niet wat, maar gewoon een tekst geschreven door een Nederlander (wat ik veronderstel) die niks verkeerd doet, want iemands schrijfsels/”mening” kun je immers niet verbieden. Hieruit kan ik enkel besluiten dat degene die hierin racisme zien volstrekt tegen democratie zijn.
Axelle – ik ben vlaming en daar ben ik fier op!

SIMBA · 24 september 2007 op 19:41

Je had beter onder “gein en ongein” kunnen inzenden, ik snap het cynisme van jou wel maar ik begrijp de reacties van de anderen ook.

Iloan · 24 september 2007 op 19:49

Avalon,

Zitten Afrikanen te zeuren dat het te heet is?
Zeuren Afrikanen als het een paar dagen regent?
Afrikanen lui? Werken kinderen niet op jonge leeftijd? Kunnen zij beroepskeuze testen doen?

Ben jij eigenlijk ooit wel eens in echt Afrika geweest?

Als jij een Nederlander bent dan schaam ik mij voor je uitingen. Maar om te zeggen dat alle Nederlanders nou kort door de bocht zijn….!!

En dit rascistisch vinden tegelijkertijd bestempelen niet voor democratie te zijn, gaat mij echt te ver. Zij mogen toch ook hun mening geven….

Het een stukje tekst geschreven door waarschijnlijk iemand die zijn zomers slijt in All-inclusive resorts in Gambia of Kenia en in de winter zich groen en geel ergert aan senioren in Benidorm. En tussendoor zwaar gefrustreerd zijn centjes verdient met fiscale vraagstukken…..

pally · 24 september 2007 op 20:03

Deze column vind ik van slechte smaak getuigen en als hij onder gein en ongein zou worden geplaatst, dan is dat mijn gein niet.
Probeer werkelijk iets te weten te komen over Afrika. Dat brengt deze column misschien voor jou op, dat je je erin verdiept.
En ik wed dat je hem dan niet meer op deze manier zou schrijven. Ach ,en niemand is toch te oud om te leren?

Pally

dj_Eddy · 24 september 2007 op 20:51

Als dit niet racistisch bedoeld is, dan had je toch twee keer moeten nadenken voordat je het opschreef. Grappen maken over ‘domme en luie negertjes’ vind ik grappen van de allerlaagste en allerslechtste soort. Ik ben blij dat je niet werkelijk zo denkt en over je slechte smaak je excuses aanbiedt, maar ik hoop toch echt dat dit de laatste keer is dat ik op CX zulke wanstaltigheid onder ogen krijg.

lisa-marie · 24 september 2007 op 21:14

Je schrijft
[quote]Het was geestig bedoeld en ik vind het prima als iemand de geestigheid er niet inziet. Wanneer ik vervolgens aangeef dan het niet racistisch is bedoeld neem ik aan dat jullie dat van me aannemen.[/quote]

Oke nu weet ik vanuit welk oogpunt je het hebt geschreven en nu begrijp ik het ook beter.

lagarto · 25 september 2007 op 07:33

Avalon.
Ik had een leraar ‘boetseren’ die vertelde dat als je een werkstuk had gemaakt en je moest het publiek uitleggen wat het betekend, dan zijn er twee mogelijkheden. 1 Het publiek is te stom om jouw werk te begrijpen. 2 Je hebt je verhaal via dat werkstuk niet goed verteld. Hij gaf het juiste antwoord nooit. Dat mochtten we zelf kiezen.
Ps. Ik blijf respect hebben voor mensen die iets anders dan anders uitproberen, ook als zitten ze er soms naast
Groet Lagarto

Siebe · 25 september 2007 op 09:22

Ik zie zeker de gronden waarom er stevig en soms verontwaardigd gereageerd wordt. Kort en goed zegt Lagarto denk ik wel waar het dan om gaat, anderzijds maakt de auteur in dat opzicht ook wel weer voldoende duidelijk in zijn reacties al is het misschien de vraag of dat wel zo nodig was.

Want niet tegenstaande dat alles zit er natuurlijk gewoon een kern van waarheid in de tekst, zonder dat ik daarmee doel op de benamingen enzovoort die hier door anderen in twijfel zijn getrokken. Er bestaan e-n-o-r-r-u-m-e culturele verschillen tussen Afrika en Afrikanen en ons hier in het Westen, Westerlingen. Waar wij of sommigen van ons zich druk maken over een pensioen waarvan wij nog maar af moeten wachten of er later nog wel tijd zal zijn om daar van te genieten, strekt de belangstelling van vele Afrikanen niet verder dan de maaltijd van vanavond en die zien morgen dan wel weer verder. In onze ogen mag dat er lui en dom uitzien net zoals wij in de ogen van ‘de Afrikaan’ in dat opzicht volstrekt idioot en doorgedraaid zijn. Ten diepste gaat het hier om twee totaal verschillende levenshoudingen. Waar wij iets van ‘de Afrikaan’ zouden kunnen leren als het gaat om dat niet alles altijd te regelen valt, ook al maken wij onszelf wijs van wel, zou ‘de Afrikaan’ wel degelijk iets van ons kunnen leren als het gaat om planning en vooruitzien. Want het bijna totale gebrek aan die vaardigheden is in grote mate verantwoordelijk voor de misere waarin een groot deel van het continent verkeert. Al gaat het langzamerhand steeds beter als ik me goed heb laten informeren.

Als dat nou is wat je bedoelde Avalon, dan ga ik daar dus gerust in mee. De vorm lijkt inderdaad wat ongelukkig, al geloof ik je zonder meer als je zegt dat niet zo bedoeld te hebben. Maar ik had dat ook geloofd als je dat niet nader had uitgelegd.

Overigens is het in een breder kader een interessante gedachte hoe de reacties zullen zijn onder een column waarin Wilders bijvoorbeeld met Hitler of een andere fascist wordt vergeleken of de Paus de grootste aidsverspreider ooit wordt genoemd. Want [i]’correct me if I’m wrong'[/i], sommige van de reacties lijken wel heel erg vanaf een vooringenomen politiek correct standpunt ingegeven. Terwijl het hier toch echt slechts om een column gaat. Niets meer, niets minder.

(Moeten) Uitleggen dat je het echt niet rascistisch had bedoeld is voor een columnist in feite de dood in de pot. Nu kent ColumnX een iets andere insteek waardoor metacommunicatie juist wel zinvol, nuttig en gewenst is – toch geeft het te denken.

Gr.
S

WritersBlocq · 25 september 2007 op 10:06

Ik weet het allemaal niet meer. Toen ik in Afrika was, bleek iedereen waar ik mee sprak er min of meer zo over te denken zoals jij schrijft. Niet zozeer discriminerend, maar feitelijk. Ik vond dat raar, snapte er niets van, maar wie ben ik?

Dees · 26 september 2007 op 19:51

Tsja, de verontwaardiging is zo groot, omdat je column vooroordelen op de hak neemt die bij sommigen ook echt bestaan. Daar had je meer rekening mee kunnen houden. Misschien, gezien de reacties, moeten houden. Maarr… bepaalde stukken zijn ook wel weer absurd genoeg om enkel grappig te kunnen worden opgevat. Vind ik dan. But hey, who am I…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder