Graag zou ik even uw aandacht willen voor het volgende. Hij kwam het mij speciaal melden, hij heeft ‘m ‘eraf gegooid!’ Sinds dinsdag 20 juli 2005 is hij er niet meer. Na ruim driekwart jaar trouwe dienst, heeft hij ons verlaten. Het enige lichtpuntje wat er nog was in de internetwereld. De alles overstijgende ‘Space’, der Uberspace, de overtreffende trap van superieur. Meer hits dan porno-sites, meer hits dan Kournikova, vaker geopend dan het I love you-virus. De site met intellectuele hoogstandjes en kant-en-klare linken naar moppensites. Dag en nacht stond, of beter gezegd, zat hij voor u klaar. Privé foto’s, odes aan zijn nieuwe liefdes. Originele gedichten, geknipt en geplakt van andere sites. Een man met gevoel. Hij hield van zijn space-maatjes en zij van hem, ze kenden hem niet maar toch, ze houden gewoon van elkaar. Velen probeerden hem te imiteren, maar mislukten jammerlijk. Simpelweg omdat hij gewoon niet te kopiëren was en is. Op eenzame hoogte staat hij. Naast Mandela, Churchill, Marthin Luther King, Kofi Anan pronkt zijn borstbeeld….en dat is veel borst moet ik zeggen.

Het fenomeen ‘Space’ zal nooit meer hetzelfde zijn. Vele volgers zullen het werk ook neerleggen. Het bericht kwam mij gister ter ore en “ik ben kapot” (om met Kok’s woorden te spreken). Het is niet niks dat de grondlegger van de Space, het bijltje erbij neerlegt. Hij heeft een voorbeeldfunctie, dit kan toch niet zomaar. Hij kan de stekker er toch eenvoudigweg niet uittrekken. Opgeven stond nooit in zijn vocabulair, omdat hij simpelweg niet wist wat dat was…een vocabulair. Nee, lieve mensen. Er zijn vieze spelletjes gespeeld, iemand moest hem van de troon af krijgen, iemand moest hem terroriseren, iemand moest hem klein krijgen.

Op MSN Space kan men reacties kwijt. Vriendjes, vriendinnetjes, vijanden, iedereen mag en kan zomaar reageren. Leuke, lieve, gezellige berichtjes vind iedereen leuk. Maar er zijn mensen die kleine kinderharten proberen kapot te maken. Schelden doet soms heel veel pijn, lieve mensen. Foei! Als je leuke gezellige eigen en familie foto’s en gezellige intieme levensverhalen op je persoonlijke pagina’tje zet, dan mag men daar natuurlijk geen stoute dingen over zeggen. Dat is niet lief. Onze lieve kinderhartjes zijn nog niet bestand tegen grote boze mensen-berichtjes. De Space is bedoeld om ons een klein beetje, stapje voor stapje met de buitenwereld te laten kennismaken. Stoute berichtjes mogen niet meer vind ik. Iedereen die stout doet op internet is stom en moet de gevangenis in! Er mogen geen kinderharten gebroken worden, ook al zijn ze bijna 50 jaar….

Ach wat, het maakt niet meer uit. Glashelder krijgen we hierdoor niet meer terug…..
Ik mis hem nu al…

Er is een lege ‘space’ op het net……


19 reacties

WritersBlocq · 2 augustus 2005 op 10:15

😕

bert · 2 augustus 2005 op 10:37

Is er iemand overleden?
Stopt msn spaces?
Ook ik snap niets van deze column. 😕 😕 😕

Eddy Kielema · 2 augustus 2005 op 10:53

Is iemand gestopt met zijn weblog op MSN Space, omdat hij te veel negatieve reacties kreeg?

Wright · 2 augustus 2005 op 12:17

Is het nou Discoverme, of Discovery? 😛

Discoverme · 2 augustus 2005 op 13:57

Ok, ok, vooruit even een korte uitleg. Ik neem de (te) naieve msn space-gebruikers en eigenlijk al die (kijk mij eens-sites gebruikers) op de hak

Iedereen (heel veel) mensen/jongeren (volwassenen met kinderhersens) ‘kwakken’ alles maar op internet en naast positieve reacties krijgt men ook wel eens negatieve. Sommige zijn daar erg gevoelig voor…en stoppen dan meteen.

Kortom ik trek het naar het belachelijke, ‘de persoon in kwestie kwam het me vertellen alsof het de grootste wereldramp was.

Is ie zo duidelijk?

champagne · 2 augustus 2005 op 14:09

…het helpt…iets. 😉

Misschien volgende keer je verhaal lezen alsof je zelf ‘blanco’bent en dan kijken op je het nog snapt.
Hoop dat jij wel tegen kritiek kunt en nu dus niet zomaar verdwijnt! 😀

klungel · 2 augustus 2005 op 16:07

Snapte um eigenlijk gelijk 🙂 (en heb helemaal geen msn op mijn pc, moet ik misschien toch eens iets aan doen?)
En ja, het is waar, en niet alleen voor een website. 😉
Leuk geschreven!

Troy · 2 augustus 2005 op 16:58

Ook ik begreep je column meteen en vind em leuk geschreven. Ik kan iedereen die ook graag een eigen website wil handhaven adviseren om eens naar http://www.blogspot.com te gaan. Daar kan je een eigen frame kiezen en heb je meteen een site die en handiger in het gebruik is, mooier is dan msn-space en een stuk overzichtelijker 🙂

Li · 2 augustus 2005 op 20:20

Als de column leuk is, dan ga ik mij eerst in de MSN-Space materie verdiepen. Ik snap het eerlijk gezegd ook niet helemaal.

Li

KawaSutra · 2 augustus 2005 op 22:24

Beetje een column voor insiders (Nee, geen Outsiders). Maar ik snapte hem wel Disco. Hartstikke leuk geschreven! 😀

Discoverme · 2 augustus 2005 op 22:32

Ik geloof dat bij mij de reacties altijd een beetje op gang moeten komen…even voor de ‘Outsiders’ dan maar…kijk even op http://spaces.msn.com/ en zie daar bij bijgewerkte spaces 90% prul….

Mosje · 2 augustus 2005 op 23:17

Tja insiders of outsiders, het doet er niet zoveel toe. Een goede column hoort zodanig geschreven te zijn dat iedereen het kan volgen. Als het onderwerp wat specialistisch is, hoort er een uitleg bij voor de niet-specialisten.
Lees bijv. de stukjes eens van landelijk bekende columnisten. Als die inhaken op het nieuws, dan wordt het nieuwsfeit altijd op de een of andere manier in het stukje verwerkt.

emaessen · 3 augustus 2005 op 00:26

Tja, ik sluit me maar bij mosje aan. Ik link pas door nadat mijn nieuwsgierigheid is gewekt, niet andersom. Dacht eigenlijk dat de nieuwste internet terreur van minister Donner aan mijn aandacht ontglipt was.

Discoverme · 3 augustus 2005 op 00:36

wat betreft introductie/uitleg van het onderwerp hebben jullie wel gelijk. Alleen had ik dan vast reacties gekregen als : Te lang etc. Soms moet je afwegingen maken en gelukkig snappen insiders waar het stuk overgaat en konden zij dit stuk waarderen. Valt me toch best tegen hoeveel outsiders er nog zijn. Aan de andere kant: Gelukkig zijn jullie geen space-publiek. En emaessen ik heb ook niet gezegd dat je eerst op de link moest kijken voordat je de column leest…

Bakema_NL · 3 augustus 2005 op 01:16

Wat voor de een prul is hoeft het voor de ander niet te zijn natuurlijk. Maar het overgrote merendeel spreekt mij ook niet aan, daar niet van. Heeft alles weer met voorkeur en interesses te maken natuurlijk.
Ik heb zelf ook zo’n ding in elkaar geflanst, maar geen idee wat ik er eigenlijk mee wil en of ik er wel wat mee wil.

bert · 3 augustus 2005 op 07:39

[quote]Gelukkig zijn jullie geen space-publiek.[/quote]
Ik maak anders met heel veel plezier gebruik van MSN-space. Zie mijn profiel. Misschien stelt zoiets in jouw ogen dan niet veel voor. Het is ook geen hoogstandje maar een leuke nieuwe dimensie aan het internetgebruik. Natuurlijk zijn er andere pakketten die misschien nog weel meer kunnen en nog mooier zijn. MSN-spaces is gekoppeld aan MSN en voor MSN-gebruikers dus heel bruikbaar en toegankelijk.

Louise · 3 augustus 2005 op 08:15

Ik greep ‘m wel en vond dit zelfs een overzichtelijke, soepel uitgerolde column van jouw hand. Weinig puntjes en rustig geschreven.
Een klein stukje uitleg of bevestiging miste ik ook en dat kan heel goed in enkele zinnen zelfs geregeld worden.
Ik herken ook wel een beetje wat er gebeurt; jij als schrijver weet exact waar het over gaat en wat je bedoelt en de hiaten vul jij feilloos aan met de info die je in je hoofd hebt zitten. Een valkuil van iedere schrijver.
Laat je stukje lezen aan een of twee mensen en check of de clou wordt opgepikt. Dan weet je of het allemaal overkomt 😉

Discoverme · 3 augustus 2005 op 10:37

Dank je wel Louise, en de rest natuurlijk ook die met tips komen.

Natuurlijk heeft het met voorkeur te maken. En natuurlijk zijn er leuke spaces en interessante, ik haal puur de excessen eruit en je kan me toch niet vertellen dat de ontelbare “Ik hou van je”-teksten, talloze kijk-mij-eens-foto’s, al die andere nietszeggende ‘Forever-Friends’ teksten en de geknipte en geplakte gedichten nergens te vinden zijn op MSN-Space of andere sites. Ik heb het dus ook niet over het ‘uiterlijk’ van space, maar wat mensen ermee doen. Space is dus slechts één voorbeeld in de wondere wereld van internet…

Bert om op jou in te gaan. Jij benut je space goed. Jij hebt iets zinnigs te melden op je space. Alleen die (met alle respect) vakantie foto’s, dat is zo’n typisch voorbeeld; waarom zet je in hemelsnaam die blije foto’s erop, waarom wil je andere laten zien hoe gezellig je het daar had, het stukje privé van mensen is er tegenwoordig niet meer, iedereen wil zichzelf koste wat het koste, te pas en te onpas, laten zien.

Misschien moet ik maar een ‘Mijn Blije site en ik’-column over schrijven. Dat snapt iedereen vast wel, of had ik de term ‘weblog’ misschien moeten gebruiken?

Eddy Kielema · 4 augustus 2005 op 12:53

De term ‘weblog’ had denk ik voor meer duidelijkheid in je column kunnen zorgen. Wat betreft je mening over weblogs ben ik het 100% met je eens! 99% van de weblogs is een totale verspilling van energie.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder