Als je ooit eens een toespraak gehouden hebt, of presentatie hebt gedaan, dan weet je het; de attentiespan van de gemiddelde mens die actief naar iets luistert, is maximaal 15 minuten. Nu volgens mij is dat al lang achterhaald en zijn het maar luttele seconden meer. Als het niet als schokkend genoeg ervaren wordt, is men over het algemeen snel de aandacht kwijt. Neem het voorbeeld van die cartoon over tuigdorpen. Paul de Leeuw ( eeuwige sensatie jager) die vervolgens een show maakt rond het feit dat hij een beveiliger nodig had omdat VARA coryfeeën bedreigd worden. En die beveiliger met de naam Ad ( hoe kan t ook anders ) komt dan gezellig volop in beeld het nieuws voorlezen. Wat bezielt die man. Vervolgens bied De Leeuw een aantal dagen later zijn excuses aan. Onbegrijpelijk. Dat je een mening hebt, en die vol overtuiging verkondigd, daar heb ik allen maar lof voor, ongeacht of ik t er mee eens ben of niet. Maar daarna het boetekleed aantrekt, vind ik eigenlijk een beetje laf.

Dan het voorval met Jeroen de Pauw die smakeloze grappen maakt over een ontvoering, en de ontvoerder lachend vergelijkt met Hans Klok als hij zijn slachtoffer in een kist stopt. Bizar gewoon dat zelfs serieuze en gerespecteerde programma’s zich al moeten verlagen tot sensatietrekkende uitspraken. En ja hoor ook de Pauw bied daarna maar zijn excuses aan.

Een hele leuke dan weer was te zien op RTL7. Tijdens een film verscheen plots de volgende tekst in beeld: “in verband met het overlijden van klein klein kleutertje vragen we U om twee uur intense rouw, en 30 minuten zelf-flagellatie”. Dat vind ik persoonlijk wel humor van de bovenste plank. Natuurlijk vraag men zich dan af, hoe kan dat? Was het kwaad opzet? Een hacker of wellicht een dronken op wraak gezind personeelslid bij de afdeling ondertiteling? Nee, zeggen ze bij RTL, het was een menselijke fout.! Niemand heeft trouwens die tekst zo ingetypt. Blame it on Kabouter Plop zou ik zeggen.

Secreet story op SBS, een zoveelste variant op Big Boter. Dit zou een aantal jaren geleden hoge ogen gescoord hebben, maar nu kijkt er bijna geen mens naar. Een typisch voorbeeld van een programma dat met veel bombarie is aangekondigd en al na een week bijna geen aandacht meer heeft. Maar als je de media volgt hoor je dat ze bij SBS nog wel wat “sensationele troeven “achter de hand hebben om de aandacht te trekken. Mooi dat opent weer wat perspectieven, toch? Als ze binnen een aantal jaren de doodstraf weer introduceren, kunnen we het via SBS vast live op TV volgen.


Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

3 reacties

pally · 9 maart 2011 op 11:02

Grumpy old, laat ik met het positieve beginnen. Heel leuk je hier weer eens te ‘zien’. En met de inhoud ben ik het ook behoorlijk eens.
Maar dan: een fout in de titel is nooit fijn en ik mis ook een aantal leestekens. Ach, misschien moet je er weer een beetje in komen… 😉

groet van Pally

sylvia1 · 9 maart 2011 op 15:19

[quote]Tijdens een film verscheen plots de volgende tekst in beeld: “in verband met het overlijden van klein klein kleutertje vragen we U om twee uur intense rouw, en 30 minuten zelf-flagellatie”. [/quote]
Daar had ik nog niet eerder van gehoord, maar wat een geweldig gegeven voor een column! Ik denk dat je hier meer uit had kunnen halen dan je nu doet.

Mosje · 9 maart 2011 op 16:53

Leuk dat je dit allemaal schrijft. Ik kijk de laatste tijd weinig of geen tv, maar door jou blijf ik aardig op de hoogte.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder