Tijdens de pauze doe ik meestal even een rondje Teleport. Daar waar tot een paar jaar geleden nog een vrij uitzicht was op station Sloterdijk zijn inmiddels enorme leerfabrieken verrezen. Van meubelmakers tot metaalbewerkers en van receptionistes tot hotelmanagers worden daar klaargestoomd om de Nederlandse economie straks tot het gewenste niveau te dragen. Veel keus om de wandelroute te variëren heb ik niet. Regelmatig voel ik mij daarin ook in zekere mate beperkt door groepjes allochtone jongeren die hier en daar het voetpad versperren. Hoewel ik het uiteraard niet kan zien denk ik precies te weten van welke school ze komen. Want ja, eerlijk is eerlijk, er is een duidelijk verschil in afkomst tussen scholieren die een technische opleiding volgen en die gekozen hebben voor horeca of toerisme.
Waarom ik dan mijn dagelijkse route verleg? Waarschijnlijk zullen ze me gewoon laten passeren, zullen ze zelfs aan de kant gaan als ik aan kom lopen. En toch loop ik liever nog een straatje om, of ik steek nonchalant de weg over zogenaamd omdat dat korter is.

Is het de uitstraling van die jongens? Maar die had ik toch vroeger ook? Lang haar, versleten spijkerkleding en een houding van ‘wat moet je nou’. Tja, ik droeg geen baseballcap achterstevoren op mijn glooiende manen. Zou geen gezicht zijn ook.
Misschien is het de lengte van die gasten. Toen ik die leeftijd had haalden we lang niet allemaal de gemiddelde lengte van nu. Maar deze kenmerken kunnen ook makkelijk opgaan voor een groep blanke jongens. Ook een stel skinheads ga ik liever uit de weg.

Het kan ook de taal zijn natuurlijk. Turkse jongens zoeken elkaar op, Marokkaanse idem en zelfs Surinamers of Antillianen mixen nauwelijks en spreken onderling vaak nog de moerstaal. Je kunt nooit weten of ze jou als onderwerp van gesprek hebben uitgekozen. Dat is overigens een veronderstelling die je van een afstand niet kunt doen.

Of is het dan toch de huidskleur? De overwegend blanke horeca-studenten die zich meer spreiden in het openbare gebied vormen totaal geen bedreiging voor mij. Ik loop er dwars doorheen, zonder blikken of blozen. Daarbij moet ik wel erkennen dat het merendeel van het vrouwelijk geslacht is, dus mijn eventuele conclusies kunnen nauwelijks op wetenschappelijke leest geschoeid zijn.

Nu moet ik toch even bij mijzelf te raden gaan. Een groot deel van mijn collega’s heeft een andere culturele achtergrond. Onze kinderen zijn minstens zo gekleurd en zouden tussen deze jongeren absoluut niet opvallen. Maar op de werkplek en bij mij thuis ‘verbleken’ de verschillen door de dagelijkse contacten; het wordt gewoon. Je leert mensen kennen, je verdiept je in elkaar, je bouwt over en weer respect op. Daar schuilt misschien juist het gevaar. Doordat van die mensen binnen de eigen leefwereld de kleur niet meer opvalt steken de mensen daarbuiten misschien juist des te meer af.

Het wordt tijd om eens kleur te bekennen. Beseffen dat de uiterlijke en culturele kenmerken wel degelijk verschillen, maar dan alleen in positieve zin.

Categorieën: Maatschappij

KawaSutra

Columnist (nou ja) van 2005 t/m 2012 Een voorzichtige comeback in 2017 Het leven, daar gaat het om!

8 reacties

WritersBlocq · 7 oktober 2006 op 11:48

[quote]Maar die had ik toch vroeger ook? Lang haar, versleten spijkerkleding en een houding van ‘wat moet je nou’.[/quote] Hoezo, ‘vroegah’:lol:
[quote]Maar op de werkplek en bij mij thuis ‘verbleken’ de verschillen door de dagelijkse contacten; het wordt gewoon. [/quote]
Daar zit ‘m denk ik de kneep: onbekend maakt nog steeds onbemind. [quote]Beseffen dat de uiterlijke en culturele kenmerken wel degelijk verschillen, maar dan alleen in positieve zin.[/quote]
Mwah, behoorlijk positief. Mooi streven, maar voor mij niet realistisch/haalbaar. Na ‘verschillen’ komt voor mij ‘punt uit’, of in sommige gevallen ‘het land uit’. Lees [url=http://www.nosheadlines.nl/forum.php/list_message/12560]hier[/url] maar waarom.

Eddy Kielema · 7 oktober 2006 op 15:08

Interessant vraagstuk, Kawa. Lange tijd heeft hier in een wijk een samenscholingsverbod voor Antillianen gegolden. Zelfs als iemand zijn brommer repareerde op straat en er kwam iemand bijstaan, dan mocht dat al niet. Dat vind ik wel een beetje de wereld op zijn kop. Mensen die zich bedreigd voelen door een groepje Antillianen dat alleen maar staat te praten, moeten toch vooral bij zichzelf te rade gaan. Een samenscholingsverbod vind ik dan ook veel te ver gaan.

klapdoos · 7 oktober 2006 op 15:47

Ed deze keer ben ik het met je eens (ja echt waar hoor!!) maar het is nu eenmaal een bedreigend beeld als je door een meute van welk ander ras moet die jou vaak uitmaken voor alles wat mooi en lelijk is. Dat doen ze bij de dames, en vaak bij de heren gaat het over op aggressie als de heer in kwestie zijn mond niet houd (wat de meesten gelukkig wel doen) en er tegenin gaat.
Waarom moet de autochtoon (ik ben amsterdamse en GÉEN autochtoon)kleur bekennen? Wordt het niet eens tijd de de allochtonen zich een beetje beter gaan gedragen? Ik heb het hier natuurlijk wel over de jongere generaties, die hier geboren zijn, maar de idiote ideetjes van die Arabische tvhelden lekker overnemen….Omdat het in de Koran staat…Natuurlijk wekt dat aggressie op bij de Nederlander, is toch logisch….

Li · 8 oktober 2006 op 12:19

Ja, ik herken dat wel. Ik loop ook niet graag door of langs een groep jongeren. Toch doe ik het wel omdat ik vroeger ook graag op straat rondhing met een stel vrienden. We deden geen vlieg kwaad en maakten hooguit flauwe grappen.

Ik zeg dus vriendelijk gedag als ik de groep doorkruis maar houd mijn tas stevig vastgeklemd. Dat weer wel.

Li

KawaSutra · 8 oktober 2006 op 21:01

Onbekend maakt onbemind, dat was ook een beetje de boodschap WB. En als je de ene groep generaliseert moet je dat bij de andere ook doen. En welke groep is er dan beter? Het gaat natuurlijk om de individu. En dan kan de culturele achtergrond best uitmaken, natuurlijk. Maar dat uit zich in gedragingen en niet in de huidskleur die je van een afstand kan zien.

En Klapdoos, natuurlijk wordt het tijd dat een groot aantal allochtonen zich beter aanpassen cq gedragen. Maar heel veel doen dat al en dat wordt helaas niet gezien. Het is maar net welk persoon je daarbij voor ogen haalt, of die dichtbij staat of veraf.

Mijn boodschap was dus eigenlijk om de ogen te openen voor allochtonen die wel integreren en aanpassen. Zie ze dan ook niet als autochtonen maar erken dat ze een andere achtergrond hebben maar zich desondanks toch aangepast hebben aan de Nederlandse maatschappij.

KingArthur · 8 oktober 2006 op 23:30

De gedachtengang is goed ben het niet geheel eens met je slot. Verschillen zijn er niet enkel in positieve zin maar mogelijk ook in negatieve zin. Als de balans maar positief uitslaat.

arta · 9 oktober 2006 op 18:11

Ik woon in een volksbuurt waar je niets in je auto kunt laten liggen, je autoruit sneuvelt voor zelfs een zakje snoep! Er lopen vrij veel “hangjongeren”, en ik blijf ze passeren en goedendag zeggen, maar moet eerlijk zeggen dat ik steeds vaker de neiging heb, om er met een boog omheen te gaan. En dat gaat dan idd om het gedrag, en niet om de afkomst.

bert · 10 oktober 2006 op 00:23

Dit zal altijd een moeilijke discussie blijven die gevoed wordt door de realiteit waar we dagelijks via de media mee geconfronteerd worden.
Op zich wel mooi dat je er een column aan wijdt.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder