“Maar ik wil helemaal niet knippen in mijn kindje!” Verbaasd en verontwaardigd keek ik op. Dat kan niet. Het is zo’n schoonheid, een plaatje, mijn pronkstukje. Toch moest het gebeuren, want als ik mijn kindje niet korter wilde maken, dan moesten anderen dat doen. En daar was gewoon geen tijd meer voor. Na wat stampvoeten, geschop tegen de computer en een diepe zucht keek ik mijn eindredacteur weer aan. Hij had gelijk. Het begint altijd met een heerlijk idee. Een tijdje terug vroeg iemand mij om te helpen met een reportage over een duivelskunstenares. Mijn fantasie ging gelijk op de vrije loop en eindigde pas nadat de marathon in recordtijd was afgelegd. Een duivelskunstenares! Iemand met kaarsjes in een met zwarte doeken omhangen omgeving, mystieke muziek en zwartgallige sterke humor. Een sterke vrouw, die provocerend roept dat ze burgemeester van Utrecht wil worden! Natuurlijk werkte ik daaraan mee.

Eenmaal op locatie werd het nog veel spannender. Het kunstatelier waar haar expositie was, vestigde zich op de zolder van een gekkenhuis. Wij moesten dan ook voorzichtig naar binnen en de deuren moesten goed worden gesloten. Een aantal steile trappen later, ontmoetten we eindelijk de duivelskunstenares. Ze ging gekleed in een wit middeleeuws gewaad, haar donkere haar met lichte piekjes gecontroleerd woest naar alle richtingen en zwart omrande ogen. Dit was ze dan. Maar toch klopte het niet helemaal.

Onze duivelskunstenares bleek ineens ontzettend onzeker te zijn. En dat werd nog een aantal malen uitvergroot zodra de camera aan ging. Met loden armen verzuchte ik de tweede keer dat het interview over moest. Het zoldertje was ook niet veel meer dan een zoldertje. Onze onzekere vrouw kon maar drie tafeltjes vullen, met kleding waarmee het schaamrood zelfs op mijn kaken kwam te staan. Hoewel mijn kundigheid met naald en draad ophoudt bij het dichtnaaien van een gat in een sok, kon ik dit zelfs beter. We moesten het maar van haar tekeningen hebben. Dit item laten vervallen ging niet meer, we hadden te maken met de deadline en de uitzending moest vol.

Zwaar teleurgesteld en moedeloos liepen we later de treden naar onze redactie weer op. We hadden er toch meer van verwacht. Maar toch, tijdens de montage, ontstond daar ineens het wonder. Op beeld leek het allemaal wat minder erg. Misschien omdat er nooit een totaalshot van de kleine ruimte was gemaakt. Misschien omdat we alle euh’s en twijfel uit haar stem hebben geknipt. En er zaten nog bizar goede quotes tussen ook, met de nadruk op bizar. Met een lekker nummer eronder zat de sfeer er ineens toch goed in.

En daar kwam dan het moment dat het af was. Ik liet mijn montage zien aan de eindredacteur. “Dat is nog aardig gelukt hè? Maar het moet wat korter. Dit is het laatste item en we hebben nog maar 2 minuut 22 over. De rest kan echt niet meer korter, daar hebben we geen tijd meer voor.” Ik stampvoette, schopte richting de computer onder mijn bureau en sloeg een diepe zucht. Ik moest het accepteren. Ik moest knippen in mijn kindje.

Het blijft een zware bevalling. Maar na afloop, als ik mijn item op tv zie, of geprojecteerd op een groot scherm in een klaslokaal, is het toch die moeite waard. Na de première valt alle spanning van me af en vergeet ik weer al die moeite die het heeft gekost. Trots kijk ik dan met iedereen mee naar mijn eigen kindje.


11 reacties

Mosje · 8 februari 2008 op 09:12

Dat het nou een man moet zijn die een bevalstukje schrijft met een hele andere invalshoek!
Dames, zien jullie nou hoe het kan?
😉

Leuk stukje Neuspeuter.

Anne · 8 februari 2008 op 10:16

Euh Mosje, deze man is volgens mij een vrouw. We zullen het voor de zekerheid eens vragen. Neusp..kleuter, wat is u?

Anne · 8 februari 2008 op 10:20

En dan nu mijn reactie op het stukje. Het blijft een anektdote, terwijl het verhaal zich juist erg leent voor meer reflectie over de macht van montage en wisselingen van perspectief. Niks zwaars hoor, geen oeverloze bespiegelingen, dat niet, maar meer bovenop de ervaring zitten, en daarover schrijven. Niettemin, als anekdote zeker geslaagd.

Neuskleuter · 8 februari 2008 op 10:55

Euh… deze Neuskleuter, geen peuter, is een vrouw Mosje 😉

En inderdaad, het is een anekdote, maar het ging hier niet om de macht van de montage. Die voel ik steeds weer en die macht is geweldig, maar dit is gewoon een bevallingsverhaal 🙂

Whoa… Ik heb dan eigenlijk al best veel kindjes!

adriaantje · 8 februari 2008 op 11:15

Het idee is leuk! Maar ik vond je vorige columns scherper. Volgens mij heb je het te snel uitgewerkt… of heb ik dat mis? Verder is me niet duidelijk waarom een duivelskunstenares drie tafeltjes met kleding moet vullen. Ik vind dat wat onduidelijk. Waarom is dat? Ik verwacht magischer dingen zoals een simpele kristallen bol en veel meer duivels tuig!

Een klein spelfoutje:verzuchte moet toch verzuchtte zijn?

En dat je een vrouw bent was mij al langer duidelijk, dus hoe mosje kijkt weet ik niet… :lach:

arta · 8 februari 2008 op 11:18

Ik vind em leuk, jouw bevalling!
Inderdaad lekker luchtig, maar daardoor lekker leesbaar! 😎

Mosje · 8 februari 2008 op 11:49

Neuspeuter een vrouw. Mijn wereld stort in. Zo meteen gaat Adriaantje me vertellen dat ze een vrouw is.
Ik zal nergens meer versteld van staan. Ook niet als Driekoplopers bekent dat hij wel eens in jurken rondloopt omdat echte schrijvers zoals Maarten ’t Hart dat ook doen.
😀

pally · 8 februari 2008 op 12:46

Grappig, luchtig stukje van uit een apart perspectief. Al had iets meer diepgang hier niet misstaan.

groet van Pally

Li · 8 februari 2008 op 19:52

Darlings killen valt niet! Daar ben ik het helemaal mee eens.
Ik denk dat dit stuk sterker wordt als je het in de twt schrijft. Misschien bevalt dat beter.;-)

Li

Dees · 8 februari 2008 op 23:21

Je vertelt net teveel (weer zo’n koter die verknipt had moeten worden). Verder leuk idee, en geschreven.

KawaSutra · 9 februari 2008 op 01:47

Ik snap het wel hoor: je creëert een kindje met bloed, zweet en tranen. En dan wordt het neergesabeld, of liever gezegd: je wordt gedwongen om het zelf in mootjes te hakken.
Leuke ‘insteek’. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder