‘Als je iets verkeerd doet, komt de politie, en die sluit je op in de cel.’ Zo word aan kinderen vaak uitgelegd wat er gebeurd als je iets doet wat niet mag. Maar is dit ook zo? Wat doe jij als jij in een situatie zit, waar je volgens de wet in je recht staat? Doet de pliesie iets, als jij al jaren lastig word gevallen door iemand? Nee, de pliesie doet niets. Letterlijk vertellen ze je dat ze niets kunnen doen, totdat jij in elkaar geslagen word, of als je dood bent.

Zou jij weten wat je moet doen, als jou werkgever jou plots niet betaalt, en schijt heeft aan de wet? Als je een rechtsbijstand verzekering hebt, is het simpel. Als je die niet hebt, zal je een advocaat moeten nemen. Waar vind je die, hoeveel gaat dat kosten en hoelang duurt het voor je het hebt? Na een jaar lang procederen krijg je wellicht eindelijk je geld.

Het punt dat ik wil maken, is dat de rechtsgang aan de burger niet uitgelegd word. Wie heeft er op school geleerd hoe je je recht kunt halen? Waarom zijn de wetten er, als dit niet op een simpele manier kan worden gecontroleerd? Wetten lijken bar weinig aan onze kant te staan, en meer aan de kant van de gemeente, staat of een burger met een bovenmodaal salaris.

Jan modaal kent de wet niet eens, laat staan wat je kunt doen als je onrecht word aangedaan. Daarbij komt dat de rechtsgang niet echt snel te noemen is, en de directe rechterlijke macht (pliesie) het te druk heeft met bonnen schrijven, om jou te kunnen helpen. Als jij de wet overschrijdt, door 20 km te hard te rijden, krijg je direct een bon. Word er bij jou ingebroken, komen ze niet.

Vind je het gek dat mensen voor eigen rechter gaan spelen? Bij mijn buurman is laatst ingebroken, hij werd wakker,
pakte een bonk hout en liep naar beneden. De inbrekers vallen hem aan, hij slaat met het bonk hout en de inbrekers smeren em. Krijgt hij dus een dikke acceptgiro op de mat, de inbrekers hebben aangifte gedaan, en hij mag betalen.

Wat dat betreft kan ik mijn vriend ‘Zorro’ wel begrijpen. Moet je nagaan dat zelf 135 mannen in gekostumeerde pakken, nog de aandacht van de politiek niet kunnen trekken. En gelijk hebben ze! Waarom zou de moeder altijd recht op de kinderen hebben?

Het interesseert mij geen moer meer, ik heb de hoop op de rechtsstaat opgegeven. Ik leg elke maand geld opzij
voor toekomstige schadeclaims van boeven, berovers en aanranders. Dat is, samen met de knuppel onder mijn bed, mijn persoonlijke ‘rechtsbijstand verzekering’.

Categorieën: Maatschappij

8 reacties

arta · 23 januari 2007 op 14:41

Dat is nu de reden dat er Juridische loketten bestaan. (het vroegere buro voor rechtshulp)

Het verbasteren van ‘politie’ voegt, wat mij betreft niets toe.

pally · 23 januari 2007 op 14:53

Wat mij betreft teveel taalfouten. Met de inhoud kan ik ook weinig.

SIMBA · 23 januari 2007 op 15:46

[quote]Jan modaal kent de wet niet eens[/quote]
Er zijn ook mensen met een modaal inkomen, of minder, die slim zijn en de wet kennen.
Dit soort opmerkingen is generaliseren van het ergste soort.

Yannick · 23 januari 2007 op 16:18

[quote]Het punt dat ik wil maken, is dat de rechtsgang aan de burger niet uitgelegd word. Wie heeft er op school geleerd hoe je je recht kunt halen? [/quote]
Zit standaard in je middelbare school opleiding, vak heet maatschappijleer.

Prlwytskovsky · 23 januari 2007 op 16:53

Er zijn niet alleen rechten maar ook plichten, heb je dat ook niet geleerd?

DreamOn · 23 januari 2007 op 20:59

Ik zou dat geld dan niet naast die knuppel leggen, onder je bed. Niet slim. 😀
Ik heb niet zoveel geleerd van je column, hoewel deze volgens mij wel belerend bedoeld is. Jan Modaal kent de wet volgens mij best, op internet is alles te vinden wat je weten wilt, dus dat zal wel meevallen.

Chantalle · 24 januari 2007 op 00:18

Gaap !

DriekOplopers · 24 januari 2007 op 21:22

Je frustratie begrijp ik. Het idee, in de kou te staan is niet fijn. En dan ligt eigenrichting op de loer. En soms is er inderdaad sprake van de wereld op zijn kop.

Maar je had het misschien toch wat beter kunnen opschrijven.

Driek

Geef een reactie

Avatar plaatshouder