Al bellend liep ik gisteren door de videotheek op zoek naar een spannende actie-thriller. De vriendin die ik aan de telefoon had, zei me honderden films op haar harde schijf te hebben. Ze wilde er best wat voor me branden. Veel te hard zei ik dat ik voor nu een film huurde, maar zeker benieuwd ben naar haar kopietjes. Met het schaamrood op mijn kaken, liep ik de videotheek uit. Het kopiëren en downloaden van films is al zo normaal geworden, dat je er nauwelijks erg in hebt dat het niet mag en slecht is voor de industrie. We worden ook steeds gewaarschuwd met slechte reclames vooraf aan de film. Kopiëren is stelen en dat is slecht!

Nu vind ik aan de andere kant dat het ook wel een stuk goedkoper kan allemaal. Waarom moet een gemiddelde dvd € 20,- kosten? Waarom verdienen die filmsterren miljoenen met een film? Dat kan echt wel veel goedkoper. Als een film vijf euro kost, neem ik niet meer de moeite van het kopiëren en dan krijgt Nicole Kidmann vast nog meer dan genoeg voor haar films. Het enige vervelende is dat de eerste klap bij de videotheek valt. Gelukkig had de videothecaris me niet gehoord, of deed ze heel goed alsof ze het niet hoorde. Ik heb maar een film extra gehuurd, om het goed te maken.

Categorieën: Maatschappij

3 reacties

Troy · 20 augustus 2007 op 12:10

Zelf download ik veel muziek, en door al dat downloaden kom ik vaak artiesten tegen waarmee ik normaal gesproken nooit in aanraking zou zijn gekomen. Als ik een artiest of band écht goed vind ben ik ook loyaal en koop ik op een goede dag toch wel één of meerdere cd’s van ze. Wat betreft films werkt dat eigenlijk hetzelfde. Als ik een film enorm goed vind, heb ik toch liever het origineel dan een gebrande versie. Downloaden en kopiëren werkt dus in wezen als een soort filter voor me.

Het is waar dat de platenmaatschappijen en de filmindustrie hun prijzen kunstmatig hoog houden, erg jammer. Tevens bepalen de grote maatschappijen voor een belachelijk groot gedeelte wat wij te horen en te zien krijgen. Door zelf op zoek te gaan en niet alleen af te gaan op wat de media je voorschrijft kun je nog wel eens wat onverwachte pareltjes tegenkomen. Lang leve het downloaden en kopiëren wat dat betreft :wave:

*Daarna wel wat loyaliteit tonen en een concert bezoeken of cd/filmpje kopen! 😉

dj_Eddy · 20 augustus 2007 op 13:12

Ben het met Troy eens. Gelukkig dalen de prijzen van cd’s en dvd’s enorm de laatste jaren, dus ik kopieer steeds minder. Overigens is een kopietje maken voor eigen gebruik van een cd niet illegaal, in tegenstelling tot wat platenmaatschappijen ons willen doen laten geloven. Ik heb ook het gevoel dat ze veel meer tijd en geld in innovatie moeten steken dan ons steeds maar weer op het hart drukken dat kopiëren niet mag. Daar word ik zo langzamerhand wel een beetje moe van.

fjag2003 · 20 augustus 2007 op 17:11

Leuke afsluiter:-)

Ik vind dat illegaal kopieren van muziek en films gewoon jammer is.
Ik ben misschien een audiofiel, maar ik wil graag het origineel van een cd of dvd. Ik wil het échte hoesje en niet zon laf gekopieerd velletje.
Daarnaast vind ik iedereen die roept dat ze ‘nooit iets origineels in de winkel’ kopen best wel dom, eigenlijk.
Want Nicole Kidman verdient inderdaad genoeg. Maar wat dacht je van alle 300 andere mensen achter de schermen van films? Kleine productiebedrijven krijgen op deze manier steeds minder kans.
Maar dit is een eindeloze discussie.. Want sommigen vinden 20 euro te duur voor een film of dvd. Ik weet nog dat ik van mijn eerste salaris als krantenbezorger een cd van U2 kocht. Nu, 10 jaar later, heb ik nog steeds plezier van die cd. Hoeveel ie gekost heeft? Geen idee…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder