Wij (jonge) mensen zijn geneigd te denken dat nieuwe dingen beter werken dan oude dingen.
Neem nou bijvoorbeeld het alom bekende Senseo apparaat. Fabrikanten en reclamemakers doen voorkomen dat koffie uit een dergelijk apparaat veel beter smaakt (dankzij de crème laag…alsof crème een smaak lekkerder kan maken) en vooral ook heel erg gemakkelijk te maken is. Weg dus met het koffiezetapparaat. Op de reclame voor Senseo-apparaten zie je een ontspannen lachend model met éen druk op de knop de zaligste koffie zetten. De werkelijkheid is heel anders.
In willekeurige volgorde leg ik even uit wat allemaal fout kan gaan bij zoiets simpels als Senseo maken.
Je moet pads in huis hebben. Het is een wat rare naam voor gevulde koffiefiltertjes, maar wel verklaarbaar. “Pads’ spreek je uit als ‘Pèèts’ en dat geeft precies het geluid goed weer van een natte pad als je hem uit de houder op de aanrecht kiept.
Zonder pads red je het niet. Als je er pas aan denkt dat je pads nodig hebt op het moment dat je zin hebt in koffie, ben je te laat.
Dan moet het waterreservoir voldoende water bevatten. Je mag niet boven de streep vullen,want dan loopt-ie over. Doe je er te weinig in, dat houdt-ie halverwege op met koffie maken, tenminste als je twee koppen tegelijk wil zetten. En dan roep je een hoop ellende op je af! Het apparaat vult dan namelijk twee kopjes half. Je moet dan water bijvullen en vervolgens op de knop voor één kopje duwen. En dat is echt heel erg onnatuurlijk, omdat je twee kopjes ziet. Het is bijna net zoiets als een chocoladereep bij een vrouw op tafel leggen en er dan een briefje bij leggen met ‘niet opeten’ erop. Niet te doen dus.
Er kan nog meer fout. Je kunt per ongeluk op het knopje voor twee kopjes drukken terwijl je maar één kopje wilt zetten. De boel stroomt dan onherroepelijk over. Ook kun je in plaats van twee pads één pad in de houder voor twee pads doen, waardoor de koffie erg slap wordt. Of je stopt twee pads in de houder voor één pad, dan gaat het apparaat niet dicht. Als je dan toch op het knopje ‘koffie zetten’ drukt, in het kader van ‘werken zul je, kreng’, dan gaat het héél erg lekken.
Wat ook nog fout kan gaan is dat je vergeet nieuwe pads in de houder te doen. Je kunt best meerdere keren met dezelfde pad koffie maken maar hij wordt er echt heel erg slap van en het befaamde crèmelaagje is dan echt volledig onzichtbaar. Waarschijnlijk is de uitvinder van de T-pad op het idee van thee zetten met het Senseo apparaat op dit idee gekomen doordat hij ook vergeten was de pad te verwisselen.
Je kunt ook verkeerde kopjes onder het apparaat zetten, of goede kopjes op de verkeerde plaats, bijvoorbeeld naast het apparaat.
Sommige mensen kunnen ook nog andere dingen fout doen met een Senseo, maar die zijn wel heel erg dom. Ik ken mensen die de pad rechtstreeks in het kopje doen en er dan kokend water opgieten, maar echt, dat zijn uitzonderingen.

Nu je dit allemaal weet, zul je vast meer bewondering hebben voor degene die jou een foutloos kopje Senseo voorzet. Of, erger, je wordt zelf erg faalangstig bij het zetten van het volgende kopje Senseo. Schaam je er dan niet voor om weer gewoon het koffiezetapparaat uit de kast te halen.

Categorieën: Diversen

9 reacties

SIMBA · 3 oktober 2007 op 12:14

Mijn vermoeden is wederom bevestigd; zo’n ding komt er bij mij niet in!

arta · 3 oktober 2007 op 13:03

Ik haat die dingen![quote]Sommige mensen kunnen ook nog andere dingen fout doen met een Senseo, maar die zijn wel heel erg dom.[/quote]
Bijvoorbeeld: het pèèt-klepje niet goed dicht doen, zodat het water boven uit het apparaat loopt in plaats van in de kopjes. (maar dat heb ik van horen zeggen, hoor, zoiets zou mij nooit overkomen, zeker niet in de strakwitte, altijd smetteloze keuken van mijn oma)
Ik heb erg gelachen om jouw Senseo-perikelen! 🙂

pally · 3 oktober 2007 op 14:54

Ietje, ik haat die dingen ook, die koffie-inlegkruisjes!
Heel geestig beschreven. Een paar alinea’s meer had wel wat lucht gegeven in het Senseo-apparaat.
Maar, och, koffie wordt het toch nooit! 😀

groet van Pally

Mosje · 3 oktober 2007 op 16:01

Zijn vrouwen dan alleen maar goed in het bedienen van wasmachines?
😀

lagarto · 3 oktober 2007 op 18:49

Geinig verhaal, daarom heet het toch ook een koffiePretapparaat.Of heb ik dat niet goed verstaan?

schoevers · 3 oktober 2007 op 20:00

Het eerste Senseo-apparaat dat bij ons de deur door wordt gebracht, vliegt er door het raam weer uit………….rechtstreeks de Ee in! De koffie van Senseo smaakt net als het water van die Friese stroom.
Ons koffiezetapparaat is nooit weg geweest.
Ik ben het eens met jouw verhaal. Leuk om te lezen.

WritersBlocq · 3 oktober 2007 op 23:34

Haaa! Ietje, leuk!

[quote]Je moet dan water bijvullen en vervolgens op de knop voor één kopje duwen. En dat is echt heel erg onnatuurlijk, omdat je twee kopjes ziet. Het is bijna net zoiets als een chocoladereep bij een vrouw op tafel leggen en er dan een briefje bij leggen met ‘niet opeten’ erop. Niet te doen dus.
[/quote]

Ik heb wel gelachen om jouw Senseo-handicap. Het ís geen zuipen, het ís noch koffie noch thee, en ik besnap maar niet dat mensen niet óf een Nespresso nemen, óf gewoon water koken en filterkoffie op een kopje c.q. thermoskan plaatsen om een lekker bakkie te zetten.

Senseo is voor mij een goede naam voor het merk van een doosje bougievonkjes.

DreamOn · 4 oktober 2007 op 13:27

Leuk beschreven! En die blunders die jij beschrijft heb ik allemaal wel eens gemaakt met dat stomme senseo-apparaat dat het leven zo gemakkelijk zou maken…

Nu weer een gewoon koffiezetapparaat, lekker eenvoudig en de koffie is heerlijk! 😀

Groeten van DO. 😀

Li · 4 oktober 2007 op 21:31

[quote]Waarschijnlijk is de uitvinder van de T-pad op het idee van thee zetten met het Senseo apparaat op dit idee gekomen doordat hij ook vergeten was de pad te verwisselen[/quote]
Precies! Zo is het gegaan. Kan niet anders 😀

Ik baal van die senseomaffia die langzaam maar zeker de ‘gewone’ koffiesmaken uit het winkelschap verjaagt, omdat de consument dan wil. :eh:

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder