In een wereld waarin de maatschappij erg aan trend onderhevig lijkt te zijn, wordt het mij soms zwaar te moede. Nu is het weer hip om de burka van alle kanten aan te vallen. Hoeveel burka’s hebben we in Nederland rondlopen? Is het gerechtvaardigd dat de politiek, scholen en de Nederlandse opinie zich allemaal buigen over de burka en de kwalijke gevolgen van het dragen ervan? Is dat equivalent aan gemakkelijk scoren over de ruggen van hen die niet goed zichtbaar zijn in wijde gewaden? Cultuurverschillen. Er zijn misschien maar weinig mensen die een stukje geschiedenis kennen van de wijk Harlem in New York. Ooit was dit een gegoede wijk, met blanke keurige WASPs, in blanke keurige huisjes. Tot de Joden kwamen. Weg waren de WASPs, binnen kwamen de Joden, jarenlang uiterst tevreden met hun mooie nieuwe buurt. Tot de Italianen kwamen. Een beetje Jood wilde natuurlijk echt niet met die gore spaghettivreters in een buurt wonen. Weg waren de Joden, binnen waren de Italianen. Tot de negers kwamen. De Italianen werden heuse zwartkijkers van die donkerhuidige medemensen en maakten dat ze wegkwamen, voor ze besmet zouden worden. Weg waren de Italianen, binnen de verarmde Afro-Americans. Het getto kon een aanvang vinden. Binnen enkele decennia verwerd een buurt door vooroordelen tot een plek waar je inmiddels niet meer veilig lopen kunt.

Hoe simpel en hoe toepasbaar. Welk land kent geen xenofobie? Zijn er niet altijd al problemen geweest op het moment dat er vreemd bloed het eigen land binnenkomt? Wordt mijn neefje hier niet spleetoog genoemd en in het land van zijn moeder [i]falang[/i], wat ook neerkomt op een begrip van kleurbepaling, iets als “die witte”?

Hoe lang zal het gaan duren voordat het lintje van Neerlands eerste getto doorgeknipt wordt door Beatrix vanuit een gepantserde terreinwagen?

Maar toch…. Ik zit elke dag in de bus met Romeo en Julia. Romeo is een beetje van het type Ferry. Een rouwdouwer met een voorliefde voor tanktops, gouden kettingen, leren jacks en een oorbel uitdagend bungelend aan een oor. Julia is meer van het type Zohra. Een pittige dame met een grote mond en een zo mogelijk nog grotere hoofddoek als omlijsting om haar gezicht.

Ferry en Zohra zit het niet mee. De oudere vriendin van Zohra houdt Zohra met argusogen in de gaten. Als Ferry te dichtbij komt zitten, trekt zij Zohra omhoog en sleurt haar zo ongeveer naar een andere stoel, intussen in druk Arabisch ofzo tegen Zohra aanscheldend.

Heel soms hebben mijn busvrienden Romeo en Julia echter een balkonmoment, zomaar op een gewone ochtend in een gewone bus op een gewoon industrieterrein van een heel gewone stad. De twee multiculturele duifjes zitten dan – ongestoord door chaperonnes – been aan been te praten in de universele taal van de liefde. Eigenlijk kunnen ze niet eens van elkaar afblijven.

Dan weet je weer dat het, ondanks alle inspanningen van alle kanten, onvermijdelijk zal zijn. Dat al zullen er getto’s vormen, al zullen mensen al hun energie er insteken om, al dan niet door religieuze motieven ingegeven, te vrezen, te haten, te scheiden en te categoriseren, er aan de andere zijde van het spectrum altijd Romeo’s en Julia’s zullen blijven bestaan. Of Zohra’s en Ferry’s. Er zullen steeds meer mengkindjes komen met de toekomst in hun genen. De heersende kleur zal uiteindelijk, al duurt het nog een paar eeuwen, een mooie tint van lichte chocolade zijn, al dan niet versierd met hoofddoek. Dat er tegen die tijd wel weer een andere hiërarchie wordt aangebracht om te bepalen welk mens van de betere soort is, doet uiteindelijk maar weinig af aan het feit dat alle zogenaamde hot topics van nu zullen verdwijnen in een zee van zich kruislings voortplantende mensen, die zich weinig aantrekken van terreurdreiging of terreurbelofte, zolang hun lief maar op hen wacht in de bus.


25 reacties

archangel · 22 oktober 2005 op 17:55

[quote]Er zullen steeds meer mengkindjes komen met de toekomst in hun genen. De heersende kleur zal uiteindelijk, al duurt het nog een paar eeuwen, een mooie tint van lichte chocolade zijn, al dan niet versierd met hoofddoek.[/quote]

Amen! Topcolumn, Dees 🙂

Ma3anne · 22 oktober 2005 op 17:58

Wat mij betreft column van de maand.

Outsider · 22 oktober 2005 op 18:47

[quote]Wordt mijn neefje hier niet spleetoog genoemd en in het land van zijn moeder falang, wat ook neerkomt op een begrip van kleurbepaling, iets als “die witte”? [/quote]

Je gaat er als vanzelfsprekend vanuit dat de lezer weet wie jouw neefje is. Ik zou toch graag weten hoe het dan zit? Is de vader of de moeder een Chinees of Japanner?
Verder -het zal wel dom van mij zijn- heb ik nog nooit gehoord van Ferry en Zohra.
Wat mij betreft was het begin en pakweg de eerste helft van het stuk boeiend, maar daarna begon het me te vervelen.

Het slot, dat de rassen zich steeds meer zullen vermengen en uiteindelijk zullen verdwijnen, vind ik weer wel interessant.

Tarballs · 22 oktober 2005 op 19:03

Prima column, prima gedachte, prima verwoord. Outsider begon zich bij het tweede deel te vervelen, ik had achteraf het gevoel dat het eventueel ook wel zonder de verhandeling over de WASP’s kon. De boodschap had ik er wel uitgepikt zonder dat je die expliciet meegeeft. Wat niet wil zeggen dat het niet op deze manier kan, natuurlijk.

En WASP? Dankzij een studie geschiedenis weet ik nog wel dat het White Anglo-Saxon Protestants zijn, maar hoeveel mensen weten dat (nog)?

en: je roept in de inleiding een aantal vragen op.

[quote]Is het gerechtvaardigd dat de politiek, scholen en de Nederlandse opinie zich allemaal buigen over de burka en de kwalijke gevolgen van het dragen ervan? Is dat equivalent aan gemakkelijk scoren over de ruggen van hen die niet goed zichtbaar zijn in wijde gewaden?[/quote]

Eigenlijk hebben die weinig tot niets met de rest van het verhaal te maken, voor mijn gevoel.

WritersBlocq · 22 oktober 2005 op 20:02

Ik wilde net gaan vragen wat WASPs zijn, maar het antwoord is me al gegeven, thanx Tarballs 🙂

Onwijs goede column Dees, ik had iets dergelijks op klad staan, maar dat ga ik wissen, want ik kwam er niet helemaal uit. Jij daarentegen meer dan dat, dus geef ik je een dikke pluim. Ik ben het met Ma3 eens: Column van de Maand wat mij betreft.

pepe · 22 oktober 2005 op 20:54

Geweldig geschreven Dees!

Ik heb juist deze week een gedichtje voorgedragen over het ‘poldermeisje vandaag’. Dat is geen blanke blonde boerenmeid op klompen meer.
In onze polder leven veel culturen samen.
Voor de liefhebbers is het gedichtje te lezen [url=http://petraluijten.web-log.nl/log/3498842]op dit weblogje[/url]

Shitonya · 23 oktober 2005 op 01:02

Te moe om goed te kunnen lezen…ook voor het eerst :sleep:

WritersBlocq · 23 oktober 2005 op 01:18

Met het poldermeisje van Pepe erbij, is het helemáál top, meiden, voor jullie beiden een lief compliment van mij.

wendy77 · 23 oktober 2005 op 11:06

Prima onderwerp en goed geschreven, maar ik zou hem niet direct tot column van de maand uit willen roepen. Ik vind dat hij wat ‘pakkender’ geschreven had kunnen worden. Ik mis de extraatjes
😉 (niet dat ik het beter zou kunnen overigens hoor, haha)

Trukie · 23 oktober 2005 op 11:18

Dees je hebt op een prachtige manier beschreven hoe moeilijk het is om verschillende culturen bijeen te brengen. Het is al lang geen nieuw onderwerp meer. Daarom mijn complimenten dat je er toch nog een originele draai aan weet te geven. Maar kijk eens in het openbaar vervoer in de grote steden. Daar is het merendeel van de reizigers onderhand van niet-Nederlandse afkomst. Daar vallen Romeo en Julia en Ferry en Zohra niet meer op. Het zijn daar de Piet en Annie´s en de Jan en Marietjes die opvallen. Annie en Mohammed en Jan en Sharifa vullen de bankjes.

Kees Schilder · 23 oktober 2005 op 15:25

Top!!!!

Troy · 23 oktober 2005 op 16:06

Dees, schrijf jij ook wel eens een column die geen tien plus met een griffel waard is? Helemaal goed weer, deze column.

Mup · 23 oktober 2005 op 16:22

Als ik alle zinnen zou moeten qouten, die ik mooi vind, zou ik de hele column moeten qouten, ik ben onder de indruk van deze column, wist alleen niet wat een tanktop was:-) maar ben er achter dat ik ze zelf regelmatig draag,

Groet Mup.

Louise · 23 oktober 2005 op 20:10

Mooi(3x)
Volgens mij moet je op zijn Deeseriaans schrijven om het voor elkaar te krijgen om zo’n lap info zonder moeite bij de lezer naar binnen te laten schuiven.
Daarbij vind ik het ook nog eens heel stoer om het begin van de column (de busscene) gewoon in het midden te zetten. Gewoon omdat daardoor de opbouw veel mooier is
Lou(-onder-de-indruk);-)

Li · 23 oktober 2005 op 21:14

Column van de maand?
Deze column is een verfilming waard!

Li

KawaSutra · 24 oktober 2005 op 01:58

[quote]Er zullen steeds meer mengkindjes komen met de toekomst in hun genen.[/quote]Prachtige column! En de toekomstvisie deel ik ook.
Overigens gaat het natuurlijk helemaal niet om de kleur. De kleurverschillen vallen in het niet bij de cultuurverschillen. Dat zijn de grote breekpunten. De bedreiging en afbrokkeling van de eigen cultuur. Maar ook daar moet je vertrouwen in ’the best of both worlds’.

Dees · 24 oktober 2005 op 08:56

Wat een fijne reactiemelange om de dag mee te beginnen…!

Enne,

@Arch, ik word wel een beetje nerveus als aartsengelen ‘amen’ gaan roepen 😉
@Ma3, Kees, WB, Troy, Mup, Li, Loutje, bedankt, ik krijg het er warm van!
@Outsider: je doet me wel een beetje aan datzelfde neefje denken, die wil ook van elk detail weten hoe het precies in elkaar zit, welke kleur, welke naam en hoe het komt… Volgens mij hoeft niet elk detail uitgekauwd te worden, dat is slecht voor de fantasie. Maar ook dat is wellicht een kwestie van smaak. Even goed dank voor je reactie.
@Tarballs, ik begin met de burka als hot item en ik eindig met de stelling dat alle hot items van nu er later niet meer zoveel toe doen. De brug is er wel, maar misschien lastiger te zien. Ik krijg wel vaker het verwijt dat ik meerdere onderwerpen voor een column in 1 prop, alleen, het is soms maar hoe je geest associeert.
Wat de verklaring van het begrip ‘WASP’ betreft, ja, die had ik er beter wel aan toe kunnen voegen.
@Peep. Ik had hem al eerder gelezen, maar hij blijft erg leuk.
@Shitmens, boksen? 😉
@Wendy, welke extraatjes had jij eraan toegevoegd? Hij is al zo lang 😉
@Trukie, een beetje offtopic, maar als je naar de dwarsdoorsnede van de bevolking kijkt in de tram, kijk ook eens naar een dwarsdoorsnede van de bevolking in de auto. Verder gaat de column niet echt over de huidige samenstelling van de bevolking..
@Kawa, yep helemaal met je eens. Maar met het mengen van kleuren zullen wellicht ook de religieuze en politieke kleuren mengen. Hoewel, chocoladebruin in een partijlogo, mwa.

KingArthur · 24 oktober 2005 op 09:38

Mooie gedachte. Tegenstellingen en uitersten zullen er i.d.d. altijd zijn. Het gaat dus altijd weer om die balans.

Outsider · 24 oktober 2005 op 09:59

[quote]Volgens mij hoeft niet elk detail uitgekauwd te worden[/quote]

Nee, maar je moet je wel in de lezer verplaatsen.
Als jij een gesprek hebt met een onbekende, dan zeg je ook niet plompverloren: ‘ik heb een neefje dat spleetoog wordt genoemd.’ Dan zeg je eerst bijv.: ‘Ik heb een broer die met een Chinese (of weet ik veel) is getrouwd en hun zoon wordt hier spleetoog genoemd en daar falang.’

melady · 24 oktober 2005 op 14:32

Burka af voor dees column!

klungel · 25 oktober 2005 op 14:27

Vraagt zich stiekum af welk van de lezers nog julia’s en romeo’s herkennen in de bus.

Dus dubbel p etje af hoor dees 😀

Martijn · 25 oktober 2005 op 18:55

Cultureel melangeren..

Stampertje in Disney’s ‘Bambi’ maakte al indruk, toentertijd.
Dat was de(e)stijds. Deze maakt net zo’n indruk. Goede titel, leuk gegeven, goed geschreven.

sally · 25 oktober 2005 op 20:53

Mooie column.

liefs
Sally

Mosje · 25 oktober 2005 op 20:56

Mooi geschreven stukje. Ben het echter met je conclusie, verwoord in de laatste regels, niet eens. Eeuwenoude cultuurverschillen, bedekt door wat voor omstandigheden dan ook, kunnen plots weer de kop opsteken en leiden tot oorlogen. En wat te denken van het anti-semitisme. Niet bepaald iets van de laatste decennia, en allerminst verdwenen, zelfs niet na eeuwen tijd. Ik houd wel van chocolade, maar het is helaas niet altijd de tijd die het doet ontstaan.

Dees · 26 oktober 2005 op 10:07

Wedje leggen? Als ik over vijfhonderd jaar gelijk heb gekregen, krijg ik een nieuwe hoofddoek, als jij gelijk hebt gekregen krijg je van mij je naam in chocoladeletters 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder