Vele jongeren zullen denken dat je leven voorbij is als je tweeënvijftig bent. Lichamelijk volstrekt niet aantrekkelijk meer. Voor hun dan. Toen ik jong was lag de grens bij mij op dertig en nu ben ik zelf tweeënvijftig. Mijn zoon noemt mij wel eens een kansarme oudere, hoewel mijn vrouw mij nog steeds een lekkere vent vindt. Begrijpelijk want zij is zelf ook geen achttien meer. Het gekke is dat ik mij helemaal niet oud voel. In mijn hoofd zit nog dat jochie van achttien. Het leuke is dat ik ook van oudere vrouwen ben gaan houden en de jonge vind ik nog steeds leuk. Het scala wordt dus beduidend groter. De jonge meiden kijken natuurlijk niet meer naar mij en ik besef dat ik in vergelijk met mijn zoon geen enkele kans meer bij ze maak. Dat hoeft ook niet want ik vind ze zo ook wel leuk en ik hoef niet meer naar de disco, te sms’en, eindeloos in kledingzaken rond te hangen, erbij te horen, leuk te doen, etc. De kans wordt trouwens aanzienlijk groter als een oudere man bepaalde toevoegingen heeft. Bijvoorbeeld als hij schat steen hemel rijk is. Nu vraag ik mij af welke kans iemand van tweeënvijftig nog wil maken. Ik bemerk, dat je hersens toch anders werken dan die van een achttienjarige. Vaak (altijd?) vooreerst door sex gedreven kan een relatie tussen een jong meisje en een relatief ouwe kerel tot stand komen. Het jonge meisje wil misschien zekerheid en geen zorgen om het geld en die ouwe vent wil sex. Na een aantal maanden is de geiligheid eraf en dan gaan ze praten en bemerken de ouwe vent en het jonge meisje dat hun golflengtes totaal anders zijn. En zo blijft de horizon de horizon. Je zult er nooit komen op deze manier. De oude vent heeft inmiddels zijn gezin verruïneerd en beseft dan pas dat het ook niet alles was om er met een jong meisje vandoor te gaan. Veel jonge mensen beseffen niet, dat de beleving van het aardse bestaan hoofdzakelijk digitaal in je hoofd zit. Zij kijken nog teveel naar buitenkanten. Laat je in een film twee mensen achter elkaar lopen en je speelt er een wals van Strauss bij dan ziet het er lollig uit, daarentegen als men er een eng muziekje bij speelt dan komt het geheel al veel minder leuk over. Zo is het ook in het leven. Het is maar net wat voor muziek wij er in ons hoofd bijspelen. Letterlijk kan ik mijzelf nog steeds aan het janken krijgen als ik in de auto een CD met het vioolcencert van Bruch opzet. Dat werd namelijk bij mijn vaders begrafenis gespeeld. Het meeste is gebaseerd op stemmingen.
Zo is het ook met ouder worden. Wat is dan de stemming in je hoofd. Is het zo erg om een onaantrekkelijk lichaam te hebben als toch het meeste digitaal in je hoofd zit. Het leuke van ouder worden is ook het feit dat je alles wat beter begrijpt, omdat je al zoveel geschiedenis op de harde schijf hebt staan. Je gaat oudere mensen niet meer als meneren en mevrouwen zien, maar gewoon als voetbalmaatjes. Op mijn leeftijd weet je ook dat een mens alleen van zijn eigen fouten leert. Je moet ze eerst gemaakt hebben willen ze op je harde schijf komen te staan. Toen ik vroeger tegen mijn veertienjarige zoon zei, dat hij het loszittende voorspatbord van zijn fiets moest vastmaken, omdat hij anders lelijk zou kunnen vallen, heeft hij nog net niet zijn middelvinger opgestoken. Bij mij stond deze valpartij al op de harde schijf, maar bij hem nog niet. Inmiddels is ook deze geschiedenis bij hem geregistreerd, al moesten we er wel even voor naar het ziekenhuis. Als het goed is ga je ook een keertje je eigen CD horen. Die speelde al jaren, maar je wilde er niet naar luisteren. Je leert wie je vrienden zijn en wie niet. Je merkt dat uiterlijk vertoon niets voorstelt. Je merkt ook dat er knappe oudere vrouwen bestaan, maar die kon je niet zien toen je jong was. Het lijkt als opstijgen naar de hemel. Als je jong bent hecht je aan uiterlijkheden en aardse dingen en je ziet vaak nog niet wat erachter steekt.
Het mooiste is als je je ook naar je leeftijd kunt gedragen. Niet jezelf meer bij jonge meiden gaan staan aanstellen als een puber. Je gaat zien dat je alles te leen hebt, ook je uiterlijke schoonheid en je mag het echt weer loslaten en dat is maar goed ook, want wie zou een contract willen tekenen waarin staat dat we duizend jaar in schoonheid op deze wereld mogen (lees moeten) zijn. Als het goed is laat je ook alles weer los en je merkt dat je veel blijer bent met de dingen als je beseft dat je ze maar even mag lenen. Sommigen blijven krampachtig vasthouden aan de schoonheid van weleer en zij worden steeds ongelukkiger. Je bent te gast op deze wereld en goed beschouwd heb je nooit wat bezeten. Als je dood bent is het van iemand anders. Je merkt ook dat sex heel leuk is, maar mijn God wat heb je er veel tijd mee verdaan.
Toen ik jong was en klaarkwam wilde ik daarna het liefst weer in mijn kuifjesboek gaan zitten lezen, dus zo belangrijk was die sex nu ook weer niet. Er is dus een tijd dat sex belangrijk is, maar er is ook een tijd dat je liever een kuifjesboek leest.

Ik weet wat:

Als ik later een hele ouwe vent ben, dan huur ik een bloedmooie vrouw in, die mij de hele stapel kuifjesboeken gaat zitten voorlezen, want eerlijk is eerlijk, het blijft het mooiste wat er is…………
Die kuifjesboeken.


8 reacties

Suus · 25 februari 2004 op 13:02

Heerlijke column. Moet er zelf nog niet aan denken dat ik 52 zou zijn. Aan de andere kant lijkt het me heerlijk zoals jij het beschrijft. Maar, ik wil er pas komen als ik ook de stappen voor het 52-worden heb doorleefd. Enne, ik vind Suske en Wiske toch echt leuker dan kuifje. Hoop niet dat een lekkere vent mij die gaat voorlezen als ik 52 ben…

Eftee · 25 februari 2004 op 14:14

Zou ik ook nog doen alsof je seniel bent, als je zo oud bent. Dan kun je ongestraft aan die bloedmooie vrouw zitten.
Hartstikke leuke column.

deZwarteRidder · 25 februari 2004 op 15:34

leuke herkenbare column…. zal wel aan de leeftijd liggen…en die kuifjes…die woeden noooooooit oud 🙂

pepe · 25 februari 2004 op 20:48

Ik kom wel voorlezen 😉

Heerlijk genoten van deze column… blijf lekker door schrijven

Mosje · 25 februari 2004 op 22:00

[quote]Als ik later een hele ouwe vent ben, dan huur ik een bloedmooie vrouw in, die mij de hele stapel kuifjesboeken gaat zitten voorlezen[/quote]

Die huur ik nu soms al in……
Die boeken.

Ma3anne · 25 februari 2004 op 22:04

Twee en vijftig zijn, vrouw zijn en een jonge god die Suske en Wiske voorleest…

Neu, doe mij dan toch maar een lekkere ouwere vent… want dan luister ik toch liever naar Kuifje… 😛

Geinige column en een mooi dat beeld dat je in feite alles alleen maar te leen hebt… dat is gewoon zo. En wat je geleend hebt, daar moet je zuinig op zijn.

Groetjes van een knappe oudere vrouw…
🙂

viking · 26 februari 2004 op 11:03

De combinatie sex en kuifje vind ik wat vreemd, het zal ‘m wel in de tegenstrijdigheid hiervan zitten…

Mup · 26 februari 2004 op 19:40

Ben alvast naar een alternatief gaan zoeken, ik bedoel dan wat ik graag voorgelezen zou hebben, leuke column,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder