2008 wordt voor de Raad van cultuur een spannend jaar. Het ziet ernaar uit dat het theaterbezoek het komend jaar zal verveelvoudigen. Hiervoor is het noodzakelijk dat het aantal leden van de Raad van cultuur flink uitgebreid zal moeten worden. Doordat er een nieuwe frisse wind waait door het kabinet kunnen we erop vertrouwen dat ze streng toe zullen zien dat de nieuwe theater vormen ethisch verantwoord zullen zijn. De minister van cultuur, Ronald Plasterk, zal zijn invloed doen gelden in de samenstelling van de Raad van cultuur. Het is immers de regering die de leden van de raad benoemd. Ik hoop dat de nieuwe minister van gezin, André Rouvoet, ook hier een belangrijke rol zal kunnen spelen. Immers in het verkiezingsprogramma van de CU staat dat: [i]Kunst in de openbare ruimte mag herkenbaar zijn en verrassend[/i]. Welnu de CU wordt op haar wenken bediend. Afgelopen week heeft de rechter bepaald dat peepshows een culturele uiting zijn. De personen voeren volgens de rechter een toneelstuk op. Ik kan niet anders dan concluderen dat deze vorm van kunst in de openbare ruimte in ieder geval [i]herkenbaar[/i] is, en zeker in de termen van de CU [i]verrassend[/i].
In het CU partijprogramma staan nog een aantal extra voorwaarde: [i]Wanneer kunst echter moreel verlagend werkt door kwetsend taalgebruik of vormgeving, is overheidsondersteuning niet op haar plaats[/i]. We kunnen over het moreel kort zijn, het is bekend dat het moreel van een persoon of groep door het zien van een toneelstuk verhoogd wordt. Over het taalgebruik hoeven we geen discussie te voeren; Dat is er niet. Dat er niet gesproken wordt is overigens geen probleem, want pantomime is ook een gerespecteerde culturele uiting. De CU kan niet anders dan deze ontwikkeling toejuichen.
Ik ben blij, dat de uitspraak van de rechter juist op dit moment komt. We kunnen ervan uitgaan dat de CU, onder aanvoering van André Rouvoet, de nieuwe theatervorm goed zal begeleiden en een warm hart zal toedragen, zoals gesteld in hun verkiezingsprogramma. Ik stel voor dat ook André Rouvoet zich kandideert, met vier dochters en zoon kan hij niet anders dan een ervaringsdeskundige zijn.

Categorieën: Politiek

3 reacties

Mup · 13 maart 2007 op 13:41

Mooi voorbeeld van hoe je op moreel verantwoorde, nette manier heel duidelijk kunt maken hoe je over zaken denkt, en het toch op de hak kunt nemen, klasse!

Groet Mup.

datmensinkenia · 13 maart 2007 op 13:53

Je weet wel heel veel van peepshows af… 😉

pally · 13 maart 2007 op 22:13

Goed geschreven zonder ook maar enigszins smakeloos te worden. Een kunst op zich met dit onderwerp. Het werkt des te beter. :wave:

klein puntje. Een kleine extra alinea aan het eind had een minder compact gevoel gegeven.

Bijv. vanaf:[quote]De CU kan niet anders etc.[/quote]

Maar prima column!

Groet van Pally

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder