Vanmorgen op weg naar huis ging ik eerst tanken. Ik moest daarvoor een stukje om omdat er wegversperring was. Ok niks aan de hand, ik tank, en rijd huiswaarts. Ik moet daarvoor een stukje snelweg nemen van Antwerpen naar Bergen op Zoom . Ik zit net een paar honderd meter ver op de A12, en zie een eind voor me een auto op de pechstrook staan met zijn gevarenlichten aan. Niks ongewoons zul je zeggen. Maar plots zie ik de bestuurder verdwaasd uitstappen en hij begint wild met zijn armen te zwaaien om iemand te doen stoppen. Een aantal auto’s moeten hierdoor uitwijken maar niemand stopt . Ik rijd tamelijk snel maar ik zie kans me toch aan de zijkant te zetten want op het eerste zicht zag t er wel naar uit dat er iets ernstigs aan de hand was.

Ik rijd achteruit en zie dat de man zwalpend over de vluchtstrook naar me toe komt rennen.
Ik doe mij raam naar beneden als de man bij de auto komt, en vraag of er een probleem is .
Een wat oudere man antwoord buiten adem ” Ja ziet U, ik ben verschrikkelijk de weg kwijt, ik rijd al een uur rond en ik weet het gewoon niet meer”de man klinkt nogal paniekerig, maar gelukkig ik weet hem een beetje te kalmeren. ” Ik moet naar Turnhout , ik heb mijn dochter naar Antwerpen gebracht, maar ik weet niet meer hoe ik terug moet komen. ”

De man is duidelijk overstuur. “Nou dan zit U goed verkeerd” zeg ik, want U rijd nu richting Nederland, en Turnhout is toch echt de andere kant uit” Ik probeer hem op eenvoudige manier de weg uit te leggen maar de man kan mij absoluut niet volgen. “Ik kan de borden niet goed lezen” bazelt hij “Ik ben 56 en rijd al met de auto vanaf mijn 20e , ik heb nooit een rijexamen moeten afleggen, dat heb ik mondeling moeten doen , maar nu ik ouder wordt zie ik de borden niet meer zo goed. ” Ik vraag mijn af want zo n man dan nog in godsnaam op de weg doet, want hij is duidelijk niet alleen een gevaar voor andere weggebruikers maar ook voor zichzelf.

” Het best is dat U hier verder door rijd ” zeg ik heel rustig “en dan bij Stabroek gaat u eraf en draait dan meteen weer links de brug over, en draait direct de snelweg op richting Antwerpen” De man kijkt mijn aan of hij water ziet branden. ” Dan neemt U de richting Antwerpen Centrum / Brussel /Luik . Eenmaal daar houd U rechts aan en rijd het sportpaleis voorbij en dan ziet u meteen de afslag Turnhout Eindhoven”. De brave man begrijpt er helemaal niks van “Sorry hoor maar dat kan ik allemaal niet onthouden ik vergeet makkelijk. ” Ik schud even vol verbazing het hoofd .Ik wil het voor hem opschrijven maar dan verteld ie dat hij ook niet in het donker kan lezen , “zelfs niet met het lampje in de auto ”
Mijn god, denk ik bij mezelf, wat een rijdende ramp.

“Weet U wat “zeg ik “Rij achter mij aan het is toch mijn richting uit . Als ik rechtsaf ga gaat U ook rechtsaf en dan doe ik wel teken dat U daar op de brug moet linksaf draaien ” Oh Dank U wel dat is heel vriendelijk dan vind ik het wel “En anders kan ik daarna nog wel iemand anders de weg vragen ” voegt hij er aan toe terwijl hij naar zijn auto loopt.

Niet te geloven dat zo iemand nog op de weg mag rijden, dat is toch ongehoord . Maar goed , ik trek langzaam op en hij achter me aan . Eenmaal bij de afslag ga ik netjes rechtsaf . Op de afrit doe ik mijn richtingaanwijzer naar links om hem aan te geven dat hij bovenaan naar links moet . In mijn achteruitkijkspiegel zie ik hoe de idioot in een waas van ware doodsverachting boven op zijn rem trapt als een waanzinnige achteruit rijd en met een wijde bocht terug de snelweg op schiet . Een aantal wagens moeten luid toeterend uitwijken .

Ik houd mijn handen voor mijn ogen. “Wat doet hij nou??? .
Ik er achteraan , want “die gaat een ongeluk veroorzaken, als hij zo doorgaat”
Ik rijd terug de snelweg op om hem terug in te halen. Tot mijn verbazing staat hij midden op een volgende afrit weer als waanzinnige baviaan op speed met zijn armen te zwaaien, midden op de rechtse rijstrook, terwijl de auto’s hem aan 120km per uur voorbijrazen. Ik zet mijn auto veilig aan de kant en ga naar de totaal ontredderde man toe .

Ik heb zeker 10 minuten op hem in zitten praten om hem een beetje tot bedaren te brengen. Ik dacht heel even dat de arme kerel ter plekke een hartstilstand zou krijgen. Dat viel gelukkig nog mee . Uiteindelijk was hij iets rustiger. Dan ben ik maar voor hem uit gaan rijden . We zijn omgedraaid richting Antwerpen. Dan de ring opgereden en daar heb ik hem netjes op de goeie weg naar Turnhout gezet. Met een diepe zucht zag ik hoe hij, uiteindelijk, netjes afdraaide richting Eindhoven Turnhout.

Toen ik weer omdraaide en, via een behoorlijke omweg, uiteindelijk zelf huiswaarts reed, had ik een goed gevoel . Ik had die man toch maar mooi geholpen . Mijn goed daad voor deze dag.

De vraag is alleen of het manneke zich verder nog wel zou redden want ik zie hem daar nu weer staan , ergens onderweg tussen Hasselt en Luik, midden op de snelweg wild met zijn armen zwaaiend om iemand aan te houden die hem de weg naar Turnhout kan wijzen……


Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

12 reacties

Prlwytskovsky · 25 november 2007 op 11:44

Ik had die man vriendelijk aangeboden om maar achter mij aan te rijden, regelrecht naar het politiebureau dan. 😉

SIMBA · 25 november 2007 op 13:33

Een beetje slordig geschreven doch spannend verhaal!

Happyturf · 25 november 2007 op 15:13

Het is prettig dat er nog personen in de Lage Landen rondrijden die anderen zo veelvuldig toestaan om goede daden te doneren.

Happyturf

Trukie · 25 november 2007 op 15:16

Qua inhoud is het een boeiend verhaal. Maar schrijftechnisch had het wel iets korter en sneller gekund.
Ik denk dat ik bij het lezen hetzelfde gevoel had, wat jij op de snelweg had. Korter en sneller :lach:
Ik zou hem, net als Pr….., aan een agent hebben voorgesteld voor uitleg over de route.

Mup · 25 november 2007 op 19:13

Als een baviaan op speed 😆
Blij dat er nog iemand voor hem gestopt is, en dat zijn dochter nog goed aangekomen is, zou voor geen goud bij hem ingestapt zijn,

Groet Mup.

pally · 25 november 2007 op 22:08

Wat slordig, Grumpy, maar wat een goed hart heb jij!
Alleen die man hoort echt niet op de weg. Was het soms een blinde :-D?
Met dit soort columns kweek je trouwens wel de beruchte ‘belgenmoppen’ hoor!

groet van Pally

Grumpy-old · 25 november 2007 op 22:41

Bedankt allemaal voor de reacties.

De slordige schrijfstijl was eigenlijk een beetje met opzet om het geheel wat aan te dikken. Ik vond het wel bij het stuk passen. Maar dat komt niet echt goed over merk ik.

En wat die man betreft ik had zo’n medelelijden met dat ventje. Of ik hem nu naar het dichtsbijzijnde politiekantoor had verwezen of zelf hielp, maakte niks uit omdat het allebei de zelfde kant op was en ongeveer even ver. Bovendien heb ik als beëedigd agent dezelfde bevoegheid als politie wanneer ik uniform ben en de juiste papieren bij heb(kaart)

Wat Belgenmoppen aangaat, tja je maakt wat mee onderweg. Het zijn lieve en vriendelijke mensen maar van organisatie hebben toch geen kaas gegeten. Maar ik mag ze wel. 😀

KawaSutra · 25 november 2007 op 22:43

Op 17 november heb jij drie of misschien nog meer columns geschreven en ingestuurd, daarbij een nachtje doorgezakt vermoed ik. Ik wil je hierbij complimenteren voor je enthousiasme en doorzettingsvermogen. Maar dat de kwaliteit eronder lijdt lijkt mij hierbij aangetoond.
Een prachtig verhaal heb je er van gemaakt maar door niet te slapen ben jij een gevaar op het internet! 😀

Grumpy-old · 25 november 2007 op 22:46

Werk meestal s´ nachts dus vandaar dat de columns toen doorgestuurd zijn. Ik heb ze niet allemaal tegelijk geschreven. Ik heb een voorraadje liggen die ik dus mondjesmaat inzend. :lach:

Maar jullie hebben gelijk :oeps:

weathergir · 25 november 2007 op 23:23

Jeeeez, Grump, had hem z’n rijbewijs afgepakt, het document ritueel verbrand en de man een tientje gegeven voor de taxi… 🙄 🙄 🙄

Dat was een kort maar krachtig verhaal geweest… Maar voor wat het waard is: ik heb met angst in de botten gelezen hoe je dit gevaar op de weg heb gehandhaafd 😉 Dus de missie voor spanning is geslaagd, wat mij betreft!

FatTree · 26 november 2007 op 15:28

Leuk verhaal, maar je mag echt het stukje nog een keer overlezen voor het insturen! Tevens had die man wel iets ouder dan 56 mogen wezen. Wellicht bedoelde je 65?

Grumpy-old · 26 november 2007 op 20:15

Honest to god 56 . Daarom was ik zo verbaasd

Geef een reactie

Avatar plaatshouder