Hopelijk gaat er iets branden als ik zeg Bedir en Uden. Geen molotovcocktail voor de verandering, maar een waarschuwingslampje ergens boven in uw grijze massa misschien. Vorige week is de landelijke actieweek tegen racisme en intolerantie van start gegaan. Vandaag lees ik dat de islamitische basisschool Bedir in Uden opnieuw doelwit is geworden van brandstichting. Dat er een noodzaak is een dergelijke actie op touw te zetten, lijkt inmiddels bewezen. Hoewel afgelopen november duizenden mensen in een stille tocht de straat op zijn gegaan, was er volgens de politie geen sprake van racisme maar een ‘kwajongensstreek’. Tegenwoordig noemt men aanslagen op gebedshuizen incidenten en brandstichtingen gewoon kattekwaad en de daders zijn onschuldige (minderjarige)jongens. Waar gaat het toch naar toe met deze samenleving vraag je weleens af. We krijgen verontrustende signalen uit de samenleving, de honden blaffen maar de karavaan met blinden trekt verder. Houdt men in Uden deze keer wel rekening met een aanslag? Het kan toch niet zo zijn dat men de ogen sluit voor agressie tegen moslims in onze samenleving. Laten we waken voor de gevaren van extreem-rechts. De onthullende uitzending van ‘Zembla’ op 3 maart jl. over White Power in Uden heeft de ogen misschien geopend. Het is toch geen toeval dat er voor de tweede keer brand is gesticht, ditmaal in het noodgebouw van Bedir. De schade is gelukkig beperkt gebleven tot twee stoelen en een brandvlek, maar de brandstichting is op zichzelf alarmerend.

In een sfeer van verharding en intolerantie kunnen de heren van Whitepower en Nieuw-Rechts van alles doen en laten, omdat hun racistische misdragingen worden genormaliseerd in een verrechtsende samenleving. Het mag immers duidelijk zijn, dat intolerantie tegen moslims en de islam zich steeds verder uitbreidt in Europa. De anti-sentimenten broeien al een tijdje in Uden maar de veenbrand kan ook overslaan naar andere delen van het land, en een grote bosbrand veroorzaken. Laten we elkaar niet voor de gek houden en eerlijk tegen elkaar zijn. Vorige week was ik op een debat over veiligheid en terreur in het WTC in Rotterdam. De aanhangers van Nieuw-Rechts waren ook present en spraken openlijk over een oorlog. Een kalende man in het gezelschap van Michiel Smit wist het aanwezige publiek te vertellen, dat hij wist uit welke hoek de wind waait. Zijn opmerking werd tot mijn blijdschap met veel gejoel ontvangen. Zijn kritiek was geadresseerd aan de aanwezige moslims, die niets anders willen dan in dialoog gaan met hun Nederlandse buurman en buurvrouw.

Er is geen sprake van oorlog tussen verschillende bevolkingsgroepen, maar de beste man haalde wel de woorden van minister Zalm aan. Volksvertegenwoordigers in dit land zoals Wilders en Ayaan laten graag het sociaal gewenste antwoord tegen de islam horen om aan zetels te komen. Anderen negeren echter belangrijke signalen die ons wijzen op toenemende intolerantie en vijandigheid tussen autochtonen en moslims. Nederland is de afgelopen maanden vaker opgeschrikt door aanslagen op scholen, kerken en moskeeën. Het zijn geen onschuldige kwajongsstreken! Hoe jong ook de daders zijn en wat voor groepsgedrag zij ook vertonen. Het zijn misdragingen van het moreel superieure blanke ras, die naadloos passen in het huidige tijdsbeeld van ‘wij tegen zij’. De ‘achterlijke’ moslims versus de beschaafde blanke autochtonen.

In mijn jeugd heb ik best veel kattekwaad uitgehaald maar nooit met molotovcocktails door de ruiten van scholen of gebedshuizen gegooid. Ik hanteer hele andere begrippen voor kattekwaad; belletje trekken, pizza bestellen voor iemand waar je een hekel aan hebt. Voor mij part gooi je sneeuwballen naar een rijdende bus maar een school volledig in de as leggen hoort daar duidelijk niet bij. We moeten stoppen om de grenzen van het betamelijke op te rekken. De leuzen en symbolen op de muren van de uitgebrande Bedir-school, draagt de hantekening van White Power en niet van rebellerende tieners die zich vervelen. De politie moet keihard optreden tegen alle vormen van extremisme. Niet alleen tegen het geweld van moslimradicalen maar ook tegen rechtsextremisten en jongeren die zich laten overhalen tot het plegen van aanslagen op centra waar moslims bij elkaar komen.

Men predikt in alle hevigheid tegen antisemitisme. Politici wonen massaal de heropening van het Yad Vashem- museum in Jeruzalem bij, maar diezelfde regeringsleiders sluiten de ogen voor agressie tegen moslims en roepen burgers niet op waakzaam te zijn tegen anti-islamisme. Een aanslag op een synagoge is voldoende om alle politici in Den Haag voor de camera’s te krijgen om geweld tegen joodse burgers ondubbelzinnig te veroordelen. Vaak omdat bevriende politici in Israel dat graag willen horen. Inmiddels zijn er meerdere aanslagen geweest op moskeeën en islamitische scholen maar men doet er nogal laconiek over in politiek Den Haag. Het beveiligen van islamitische instellingen is welkom maar het probleem moet bij de wortels aangepakt worden. Een bezoek van de minister-president aan Uden zet weinig zoden aan de dijk. Een aanslag op een synagoge noemt men anno 2005 jodenhaat een aanslag op een moskee ‘kattenkwaad’. Dat is het verschil, dat zijn de verhoudingen en daar schuilt het grote gevaar in, waar moslims aan blootgesteld worden dezer dagen. De moslims lijken de nieuwe paria’s van Europa te worden.

De consequenties zijn dat nog meer gematigde moslims dreigen te radicaliseren en nog meer gematigde autochtonen de kant van extreem-rechts kiezen. Het proces van radicaliseren moet aan beide kanten gestopt worden, door op fatsoenlijke en eerlijke wijze in dialoog met elkaar te gaan. Laten we vooral nuchter blijven, relativeren, nuanceren maar wel de problemen blijven benoemen.

Scepsis


12 reacties

KingArthur · 6 april 2005 op 19:30

Wat een mooi einde van je column. Hoewel ik het in grote lijn met je eens ben, vind ik dat je zelf niet aan dit einde voldoet. Vaker heb ik bij columns die ik van je lees dit gevoel. Je herhaalt jezelf vaak en de toon die je aanslaat bevalt mij persoonlijk niet. Voor mijn gevoel zijn je stukken uit balans, eenzijdig belicht en zeker niet genuanceerd. Het is maar een mening.

WritersBlocq · 6 april 2005 op 20:28

[quote]Het zijn misdragingen van het moreel superieure blanke ras, die naadloos passen in het huidige tijdsbeeld van ‘wij tegen zij’. De ‘achterlijke’ moslims versus de beschaafde blanke autochtonen. [/quote]

en

[quote]Het proces van radicaliseren moet aan beide kanten gestopt worden, door op fatsoenlijke en eerlijke wijze in dialoog met elkaar te gaan. Laten we vooral nuchter blijven, relativeren, nuanceren maar wel de problemen blijven benoemen.[/quote]

vielen mij met name op in dit schrijvelarijgebeuren. Weet je, zolang mensen (ook jij) nog van ‘wij’ en ‘zij’ spreken, is saamhorigheid en samenleven in de letterlijke zin van het woord voorlopig niet in zicht. Generaliseren, hele bevolkingsgroepen over 1 kam scheren na incidenten is niet de oplossing, het brengt je alleen maar verder van huis. Volgens mij gaat het pas beter als het geloof er niet meer is. “In naam van God doe ik dit”. “In naam van Allah doe ik dat terug”. Zal lekker worden, als daarmee gekapt wordt.
Je schrijft wat rommelig en spreekt jezelf hier en daar tegen, vind ik. Zie quote 1 en 2. Je stelt heel duidelijk het 1 en het ander. Wat vind je nou eigenlijk ècht?

Mup · 6 april 2005 op 21:40

Deel de mening van King,

Groet Mup.

Raindog · 6 april 2005 op 23:03

Heerlijk dat ik eens niet hoef.

Hehehe

Bakema_NL · 6 april 2005 op 23:29

Ja, het is me toch wat, verrassende ontwikkelingen allemaal……….als je het niet zag aankomen.
En over intolerantie en over 1 kam scheren gesproken zeg…..er zijn plekken, scholen en eigenlijk kun je haast stellen dat het overal van toepassing is, waar je geen lonsdale kleding meer mag dragen, te gek om los te lopen gewoon.
Ik kijk in ieder geval niet op van het enigszins oprukkende extreem-rechts, dat had je kunnen verwachten, het duurde eigenlijk langer dan ik had gedacht. En dit is nog maar het begin hoor.

Scepsis · 7 april 2005 op 02:37

Oke dat het een rommeltje is, wil ik nog best toegeven. Alleen dat het uit balans is en eenzijdig daar ben ik het niet mee eens. We kunnen onze kop in het zand steken en doen alsof er niets aan de hand is, maar er is wel degelijk iets aan de hand. Ik vermeld dat gematigde moslims dreigen te radicaliseren maar ook autochtonen. De kloof in de samenleving lijkt groter te worden. Gelukkig zijn er ook veel Nederlanders die wel een dialoog willen en goedwillend zijn, maar er is een probleem.
Wat ik schrijf is niet alleen gebaseerd op gevoelsmatigheid maar ook een analyse van diverse ontwikkelingen in de samenleving van de afgelopen tijd. De politiek en de media hebben een klimaat geschapen waarin ongenuanceerde uitspraken tegen de islam niet zijn ontkracht of bijgesteld . Het sociaal gewenste antwoord is er een tegen de islam. Dat weten politici maar ook de media smult ervan. Er is naar mijn mening geen sprake van contradictie maar van een constatering van een deel van het probleem in quote 1 en in quote 2 betreft het een conclusie. Waar zou de contradictie in moeten zitten?

Ma3anne · 7 april 2005 op 09:12

Hier in de wijk is een paar jaren geleden een openbare school in de as gelegd door kwajongens. Een gemengd groepje moslim- en autochtone jongetjes. Allemaal hebben ze hun straf gehad via bureau Halt, ongeacht van welk geloof ze waren.

Zulke dingen gebeuren, helaas, maar moet daar nou meteen een ideologie aan opgehangen worden en verdeeldheid en haat gezaaid tussen bevolkingsgroepen? Wie doen dat? Die jongens? Mijn mening is, dat de media op de loer liggen om vooroordelen te bevestigen en angst en verdeeldheid te zaaien.

Nee, ik ben niet blind, maar heb zo mijn twijfels als ik zie dat dingen uit zijn verband worden gerukt en kattenkwaad voor ideologische actie wordt aangezien. Bij voorbaat al, voordat er onderzoek is geweest.

Die ophitserij van de media. Die komt mij zo langzamerhand de strot uit. Laten we de dingen in het juiste perspectief blijven zien. Maar dat punt zijn we, vrees ik, al lang voorbij. De media hebben de macht en daar helpt geen lieve moedertje meer aan. Tenzij we zo langzamerhand eens laten blijken dat we deze ophitserij vanwege de kijkcijfers niet meer pikken.

Kees Schilder · 7 april 2005 op 10:39

Je kunt er allerlei analyses op loslaten.Maar volgens mij werkt maar een methode: afschaffen van alle religies.Want door begint en begon sinds mensenheugenis alle ellende mee

Scepsis · 7 april 2005 op 14:32

Gisteravond kreeg ik op het slotdebat Islam & Integratie in Rotterdam de gelegenheid te midden van duizend gasten een korte vraag te stellen c.q. opmerking te maken aan de minister-president. Hij sprak opvallend verzoenende taal. Een geluid, dat ik al veel eerder had willen horen uit de Tweede Kamer. Ik wilde premier Balkenende confronteren met zijn uitspraken die avond. Ik richtte de volgende woorden aan de premier. “U, maar niet u alleen ook u collega’s in de Tweede Kamer en de media hebben een klimaat geschapen in Nederland waarin anti-islam uitspraken Londsdale jongeren hebben geinspireerd om tot actie over te gaan”. Mijn verwijt was dat Balkenende niet een keer zijn collega’s Ayaan en Wilders tot orde heeft geroepen om geen onverantwoordelijke uitspraken te doen, die de samenleving polariseren en de verhoudingen tussen autochtonen en moslims verder op scherp zetten. Helaas gaf de premier geen antwoord op mijn vraag zoals verwacht. Hij heeft goed opgelet tijdens zijn mediatraining. Hij maakte een schijnbeweging richting de zaal en ging vervolgens verder met zijn eigen verhaal. Neutraal en diplomatieke taal. Hij was niet zo blij met mijn vraag kon ik in zijn ooghoeken lezen, maar de meesten in de zaal konden het wel waarderen. Kritische en scherpe uitspraken worden er keurig uitgeknipt op tv en dat is voor mij althans een teken, dat er onzichtbare censuur is Nederland.

viking · 7 april 2005 op 18:40

[quote]Tegenwoordig noemt men aanslagen op gebedshuizen incidenten en brandstichtingen gewoon kattekwaad en de daders zijn onschuldige (minderjarige)jongens.[/quote]
Waarschijnlijk zijn het dat ook. Het zijn hun opvoeders met hun ‘die van ons doet zo iets niet’ mentaliteit die de zaak hebben verpest. Helaas dus mensen van mijn generatie…

Misschien moet je het in de politiek zoeken, daar hoor ik namelijk veel van dit soort betogen en het haalt allemaal niks uit. Misschien dat jij daar iets aan gaat veranderen? Of laat ik me nu wat sceptisch uit?

Bakema_NL · 7 april 2005 op 19:37

Ik sluit me helemaal aan bij meneer Schilder.

Raindog · 9 april 2005 op 11:29

Ik kan me niet aansluiten bij de heer Schilder, hoewel ik zijn vermoedelijke argumenten wel degelijk denk te begrijpen. Desalniettemin is het mijn idee dat het juist wel eens andersom zou kunnen zijn. Dat er misschien wel een wereld is die schreeuwt om iets hogers dan zichzelf, omdat de eigen verhevenheid die zo lang verlangd en gedacht werd, in werkelijkheid nogal tegen blijkt te vallen. Overigens doel ik hierbij niet op politiek, kerk en staat horen gescheiden.

Om Scepsis een hart onder de riem te steken wil ik jullie attent maken op het [url=http://www.trouw.nl/nieuwsenachtergronden/commentaar/april2005/artikelen/1113026016532.html]Trouw commentaar[/url] van vandaag. Want ik was er niet bij in Rotterdam, maar de conclusie van het commentaar spreekt mij aan. Links- of rechtsextremisme; stoom afblazen is beter in debat, in gesprek. Of natuurlijk op een forumachtig iets zoals hier.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder