Lucht, een stukje niks tussen vaste massa. Gebied waar ruimte is om adem te halen. Het maakt dat de aarde, het leven en zelfs de geest niet één aan elkaar gegroeide grote klont wordt, maar een leefbare plek blijft.
Lucht is de eindeloos ogende ruimte boven ons waarin de mensheid sinds haar ontstaan gemakshalve de hemel gesitueerd heeft met alle goden en geesten en doden. Zo heerlijk ongrijpbaar en daarom zo geschikt voor alles wat we niet kunnen bevatten. Een enorme kast om onbegrijpelijke dingen in op te bergen. Luchtige taal, luchtige gesprekken. Ruimte die is toegevoegd om te ontsnappen aan het te veel, vooral het te veel aan levensernst of zwaarte.
Luchtkastelen kunnen we vormen zonder handen, zonder stenen, zonder specie, zonder samenhang. Als ze uit elkaar vallen is het geen ramp want ze zijn gemaakt van lucht. Misschien is zo’n bouwsel juist wel gemaakt om uit elkaar te vallen. Om mee te spelen. Een blokkendoos, maar dan zonder blokken, waarmee je alsmaar door kunt bouwen en steeds veranderen of opnieuw beginnen. Je bent opgelucht. En zo haal je ook adem.

Wij associëren lucht met vrij zijn, met vliegen. Zoals vogels luchtsymbolen zijn die onbeperkte ruimte, beweging en gewichtloosheid vertegenwoordigen. Een ideale manier van zijn. In alle tijden zijn er mensen geweest die probeerden te vliegen. Misschien wel een toestand waar ieder mens zijn hele leven onbewust naar verlangt.

Maar gebakken lucht? Wordt verkocht door iemand die de zaak probeert te flessen. Hij laat je gebakken eieren ruiken, maar er zijn geen eieren. Dat is dus nog minder dan lucht. Lucht zonder lucht. Geur zonder de reden van geur. Misschien zelfs geen geur, maar de schijn ervan. Abstract.

Benauwdheid, gebrek aan lucht. Gebrek aan iets onzichtbaars, dat je wel voelt als je het te weinig hebt. Zuurstof, lucht van een bepaalde kwaliteit, noodzakelijk om te kunnen bestaan. Kwaliteit van lucht wordt door bossen gemaakt die samen met het zonlicht koolzuur weer tot zuurstof maken. Levensstof voor mens en dier.

Wind, stormen, orkanen. Ze maken de mens klein.
Niks in te brengen. Ze verschijnen met groot machtsvertoon. Vagen weg met onverschillig gebaar. Namen geven wij aan orkanen, vaak vrouwennamen. Wellicht, omdat ergens een naam aan geven het minder angstwekkend maakt. Goden met oerkracht, waar we ontzag voor hebben en die we milder willen stemmen. Een poging om ze tot menselijke proporties terug te brengen. Het is bezwering of vleierij.

L U C H T : het grote, krachtige niets.

Categorieën: Thema column

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

15 reacties

SIMBA · 12 december 2008 op 13:06

Heel mooi gedaan Pally om over “niets” iets te schrijven 😉

lisa-marie · 12 december 2008 op 15:19

Prachtig gedaan zoals je de kanten van het ongrijpbare heb belicht!!

Deze sprak mij aan, zo mooi
[quote]Lucht is de eindeloos ogende ruimte boven ons waarin de mensheid sinds haar ontstaan gemakshalve de hemel gesitueerd heeft met alle goden en geesten en doden. Zo heerlijk ongrijpbaar en daarom zo geschikt voor alles wat we niet kunnen bevatten. Een enorme kast om onbegrijpelijke dingen in op te bergen.[/quote]

Anne · 12 december 2008 op 15:48

Mij ontgaat telkens het thema-columngebeuren, zoals nu ook weer. Waar spreken jullie dat af?
Groet van een luchtteken.

arta · 12 december 2008 op 16:08

Jij hebt op een geweldige manier de ongrijpbare grijpbaarheid van lucht neer weten te zetten.
🙂

Ma3anne · 13 december 2008 op 12:16

Voor jouw doen een vrij zakelijk stuk; allerlei betekenissen van het woord lucht aan elkaar geregen. Maar er zitten mooi pallystukjes tussen.

KingArthur · 13 december 2008 op 12:26

Knap hoe je verschillende aspecten van lucht aan elkaar schrijft. Maar het grote niets…nee er hangt toch veel in de lucht.

Dees · 13 december 2008 op 13:55

Sluit me aan bij Ma3. Ik denk dat je volledig wilde zijn. Lucht associeer ik overigens ook met communicatie, met het in staat zijn om aarde water en vuur aan elkaar te smeden in woord en geschrift.

Mup · 13 december 2008 op 19:00

Zoals de lucht zelf, ongrijpbaar,

Groet Mup

Troy · 14 december 2008 op 17:42

Mijn reactie komt een beetje laat, maar ik had een paar dagen geen internet. Mooi gedaan. Met name de quote die Lisa-Marie noemde. Het valt me op dat jullie de elementen allemaal redelijk filosofisch hebben benaderd. Zelf vind ik (voor zover ik je ken) ‘aarde’ eigenlijk heel goed bij je passen. Waarom? Geen idee eigenlijk, gewoon een gevoel 🙂

klapdoos · 14 december 2008 op 18:16

Heel mooi geschreven, voor mij is lucht altijd iets. Je ziet er zoveel in, als je het maar wil zien, het grote krachtige iets in niets zou ook kunnen natuurlijk,
groetjes van leny

pally · 14 december 2008 op 18:35

Bedankt voor de reacties. En inderdaad,
Dees en Ma3, het is een beetje een opsomming geworden. Voor mezelf wilde ik de associaties die ik had met’lucht’ op een rijtje zetten en er dit keer geen verhaal van maken. Dat heeft ook nadelen voor het geheel.
Troy, dat heb je goed gezien, want hoewel zelf gekozen voor ‘Lucht’ past ‘Aarde’eigenlijk het best bij mij, denk ik.
xxPally

Prlwytskovsky · 14 december 2008 op 19:42

Hm. D’r zit volgens mij toch een luchie aan. 😉
Een luchtig verhaal, maar met diepgang.

pally · 14 december 2008 op 22:10

Mij rest nog King te bedanken voor de uitnodiging een van de elementen voor mijn rekening te nemen. Ik vond het heel leuk om mee te doen!

groet van Pally

KawaSutra · 15 december 2008 op 01:23

Ik zou de ruimte meer associëren met het grote niets. Want zoals je zelf al schrijft is lucht in de vorm van zuurstof een van de basisvoorwaarden voor leven. Toch niet niks!
Overigens wel waardering voor jouw grondige aanpak om lucht in al zijn facetten te beschrijven.

Mien · 15 december 2008 op 09:27

In opdracht schrijven blijft moeilijk.
Je wordt amechtig van de deadline.

De column heeft een mooie opbouw.
Bijna alles komt aan bod.
Ik raak er bijna van buiten adem.

Verder eens met quote van Lisa-Marie.

Lucht is inderdaad het grote, krachtige niets maar ook het kleine alles. Houd de adem maar eens 5 minuten in …

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder