De prijs van seks gaat omlaag, jippy! Als man was ik best wel blij toen ik dat las, goedkopere seks. Goh, waar hebben we dat aan verdiend. Niet dat het in het verleden duur was, maar het wordt dus nog goedkoper. Over een tijdje kunnen we al voor 10 cent. Dat is stukken minder dan de gemiddelde breezer. Ik bedoel natuurlijk niet dat de vrouwen goedkoper worden. Die hebben even veel liefde, aandacht, vertrouwen, affectie en andere dingen die een gezonde relatie nodig heeft nodig. Nee, de condooms worden goedkoper. De stichting jippy bracht een tijdje geleden goedkope regenjassen op de markt om ze bij de jeugd te promoten. Via jongerencentra, het internet en een enkel snoepautomaat worden ze tegen kostprijs verspreid. Tien voor een euro, zo proberen ze het verspreiden van soa’s te voorkomen en veilige seks te promoten.

Een wippy met een Jippy zou even veilig zijn als met ieder ander condoom, maar vanwaar het prijsverschil? Mijn merk is bijvoorbeeld 6x duurder, waarom? Nu betalen we natuurlijk voor het merknaampje op de verpakking, dat er durex staat geeft meteen een gevoel van zekerheid, ze zijn niet voor niets marktleider. Daarnaast heb je ook nog eens de keuze eens wat anders te proberen, normaal, extra dun, smaakje, noem maar op. Die keuze heb je niet bij jippy, maar goed daar betaal je ook niet voor. Toch geeft het een onzeker gevoel, die 10 cent, kan het wel goed zijn voor dat geld? Ze worden in China geproduceerd las ik. Het schijnt dat Aziatische mannen wat kleiner zijn. Zouden jippy’s dan ook kleiner zijn en daarom goedkoper?

Dan rest nog de vraag, gaan jongeren meer condooms gebruiken als ze goedkoper zijn? Ik denk het haast niet, want of je nu 10 of 60 cent voor een stukje latex betaalt, dat lijkt mij niet echt het probleem. Het kopen zelf is meer een probleem, de gemiddelde puber staat niet graag aan de balie bij de drogist in het dorp om daar aan de bekende verkoopster een doosje te vragen. Durft hij of zij dan toch, dan is de keuze snel gemaakt, “doe maar de gewone.” Een meer gedurfde keuze is geen optie. Gelukkig is er dan nog de etos, daar durven ze die dingen gewoon in het rek te leggen. Ook ik als twintiger vind het een stuk fijner gewoon op mijn gemak te kunnen kiezen en vervolgens gewoon af te rekenen. Zonder de verkoopster om iets anders dan een tasje te moeten vragen.

Maar ook dat is waarschijnlijk het probleem niet, tijdens een onderzoek onder leeftijdsgenoten ontdekte ik dat nagenoeg iedere altijd een condoom in zijn portemonnee heeft zitten. Vrijgezel of bezet ze hebben het bij, prima toch dat is wat we willen. Hoe komt het dan dat ze niet gebruikt worden?

Ik kan op die vraag geen antwoord geven. Ik ben zo veel voorgelicht dat ik er niet aan moet denken onveilige seks te hebben. De soa dreiging is altijd zo onder de aandacht gebracht dat ze net zo een dreiging lijken als de Russen in de koude oorlog. Nog steeds geen antwoord op de vraag waarom gebruiken we geen condooms? Waarschijnlijk geven we de voorlichting verkeerd. Alle aandacht gaat naar soa’s en zwangerschappen, de negatieve gevolgen. Wat men meer moeten zeggen is dat veilige seks exact het zelfde is als onveilige. Dat het geen afgang is een condoom te gebruiken. Ook het aantrekken van een regenjas hoeft geen probleem te zijn. Er wordt genoeg met junior gespeeld dus er kan ook wel eens geoefend worden. Of wachten we als zuinige krenten liever tot dat maar 10 cent kost?


7 reacties

arta · 20 januari 2007 op 14:19

[quote]Een wippy met een Jippy [/quote]
😆
Met plezier gelezen!

Irisje · 20 januari 2007 op 14:49

leuke column Yannick!

[quote]De soa dreiging is altijd zo onder de aandacht gebracht dat ze net zo een dreiging lijken als de Russen in de koude oorlog[/quote]

😀

SIMBA · 20 januari 2007 op 18:06

[quote]dat veilige seks exact het zelfde is als onveilige[/quote]

🙂 maar dan veiliger 😆

Oefenen met die Jippy van 10 cent is wel handig, ben je voor een euro een ervaren mannetje :lach:

Yannick · 20 januari 2007 op 18:24

nou ja ik moet wel zeggen echt helpen doet oefenen niet, bent de eerste keer toch zo zenuwachtig dat het een hele klus is hoe goed je ook oefend hebt, maar dat kan ik niet in deze column zetten want dan ontkracht ik mijn eigen boodschap 😮

axelle · 20 januari 2007 op 21:06

Yannick;

En toch veranderen de tijden!!!

Je mag ze natuurlijk niet allemaal over dezelfde kam scheren, maar toch merk ik dat “de meeste jongens” er zelfs fier over zijn een condoom bij zich te hebben(!) In mijn omgeving lijkt het zeer ongebruikelijk dat er eentje is die er gene bij zich heeft…

Nou ja, misschien verschillend van gemeente tot gemeente ofzo 😉

Axelle

WritersBlocq · 20 januari 2007 op 21:26

Leuk dat je weer vaker komt Yannick!
HOpelijk doe je ‘het’ niet net zo slordig als je hier en daar schrijft, want die dingen gaan ook over de datum 😥 😀

DriekOplopers · 20 januari 2007 op 22:02

Goed verhaal, en met je aanbeveling ben ik het ook eens.

Driek Omlopers

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder