Jongens, ik heb hem! De gratis Led-lamp van de Postcodeloterij. Gisteren opgehaald bij de Albert Heijn. Dat wordt besparen, dus geld verdienen! Joepie! Blij met mijn gratis verkregen kleinood fiets ik zo snel mogelijk naar huis. Het is al bijna donker, dus ik kan hem meteen uitproberen. Enthousiast verwissel ik de gloeilamp boven de eettafel met het lampje, dat zichzelf snel terugverdient en ons een paar druppels minder smeltwater van de Noordpool oplevert.

De teleurstelling is groot. Het bolletje gloeit op en verspreidt een kil, groenachtig licht door mijn huis. Groot contrast met het nu ineens roodachtig schijnende schemerlampje. Jakkes, zo wil ik de donkere maanden die komen gaan toch echt niet doorbrengen. Van dit licht zou ik zomaar in een winterdip kunnen raken. Uit dat ding!

Ik wissel hem zo snel mogelijk weer om met de energievreter. Knip deze aan en slaak een zucht van verlichting. Ja, dit is weer gezellig.
Maar waar kan ik de Led-bol nu gebruiken? En wel op zo’n manier dat hij werkelijk zijn geld kan opbrengen? Ik ben al jaren milieubewust lampen aan het uitlaten en er is geen plek in huis waar lange tijd het licht brandt, behalve boven mijn eettafel en in de schemerlampjes, die een te kleine fitting hebben voor dit pientere peertje. Wil ik hem terugverdienen, dan zal hij toch vier uur per dag moeten branden, zegt de handleiding.

Intussen begin ik te rekenen wat dit gratis lampje me eigenlijk gekost heeft en daar word ik ook niet vrolijker van.
Ik ben zo’n twintig jaar lid van de Postcodeloterij, met twee loten. Nog nooit heb ik iets gewonnen. Het sommetje is snel behoofdrekend: 20 jaar maal 2 loten maal 12 maanden maal gemiddeld 12 euro. Ik kom op 5760 euro.
De folder belooft, dat deze Led-lamp me de komende 25 jaar 425 euro bespaart. Dat wil dus zeggen, dat ik hem er over 325 jaar uit heb!

Ik draai de peer op de wc in de fitting en laat het licht de hele avond branden. Het grote terugverdienen is begonnen en ik had er geen last van. Nu nog hopen dat ik die 325 jaar haal.

Led it burn.

Categorieën: Diversen

16 reacties

SIMBA · 31 oktober 2009 op 17:26

Ik hoorde laatst een verhaal dat een kantoor de 350 led-lampen weer gaat vervangen….de medewerkers hadden sinds dat zuinige lampje zoveel hoofdpijn dat het ziekteverzuim de spuigaten uitliep!
Zou het werken als je een gekleurd crepe-papiertje op de lamp plakt :hammer:

Emiliever · 31 oktober 2009 op 17:28

😆 Zo is het precies. Ik ben ook al sinds tijden aan de alternatieve lampen, maar het peertje blijft toch echt de beste. Leuk geschreven!

arta · 31 oktober 2009 op 18:39

Er gaat niets boven een peer!
Ik vind vrijwel elke energiezuinige variant zó ongezellig!
Leuk geschreven, enne…die 325 jaar haal jij toch met alle gemak? Je tovert er telkens een paar jaartjes bij!:-)

trawant · 31 oktober 2009 op 20:30

Bij mij zit ie nog in het doosje..Ik weet nu dat ik ‘m daar moet laten.
Ik vind dit een verlichte column, snel, to the point en met een mooie afmaker :hammer:

DACS1973 · 31 oktober 2009 op 21:03

De ledlamp is duidelijk nog geen toffe peer.

Avalanche · 31 oktober 2009 op 23:29

Leuke column, ‘led it burn’ een geweldige vondst! Ik heb er een tijdje geleden eentje gekocht (tja, geen lid van de Postcodeloterij) voor in een schemerlamp. Felgroen licht, vreselijk! Er zit nu weer een gewone spaarlamp in. Daar verdien ik misschien geen geld mee, maar wel een beter humeur.

Kees Schilder · 1 november 2009 op 09:43

Als het van de postkloterijshow komt word ik sowieso wantrauwig.
Fijne column weer Ma3

Prlwytskovsky · 1 november 2009 op 12:19

Zal mijn tijd wel duren met die LED lampen. Ik heb nog een zak vol met gloeilampen, in alle formaten. Dat redt ik wel tot mijn 90e jaar.
Maar je hebt gelijk, veel gratis dingen betaald de consument immers zelf.

LouisP · 1 november 2009 op 14:22

Hoi M.
schitterend begin. Net mijn dochter die van school thuis komt met een bijzonder verhaal.
En zo is het hele stuk eigenlijk. Een mooi spannend verhaal van een jong meiske. Die het licht heeft gezien!
Leuk!
gr.
L.

WritersBlocq · 1 november 2009 op 21:33

Hekserij, dát is het! Goeie titel en een dijk van een column. Gaaf om weer eens in te loggen, en jou wéér te lezen, dat geeft energie 😀

liefs Pauline xxx

lisa-marie · 1 november 2009 op 23:20

Ik blijf maar bij mij spaarlampen en peertjes 😀
en die 325 jaar haal je zeker!

Ma3anne · 3 november 2009 op 08:47

Leuke reacties. Bedankt allemaal.
:eureka:

pally · 3 november 2009 op 13:03

Leuk geschreven, Ma-3 en ik ben het helemaal met je eens. Gewone peertjes zijn net stoofpeertjes: gezellig en mooi en lekker. Volgens mij word je van led-lampen depressief. Gruwelijk groen licht, brrrr
(leuke titel!)

groet van Pally

Anne · 5 november 2009 op 18:30

Heerlijk functioneel sarcasme. Zo lees ik ze graag!

KawaSutra · 6 november 2009 op 01:01

Die lot-lamp moet ik nog ophalen. Nou ja, bij nader inzien…..
Rake column Ma3!

Quinn · 24 november 2009 op 11:11

😆 erg leuk, zeker door de kleine vondsten zoals de alliteratie ‘pientere peertje’ en de conclusie dat het groene licht je 5760 euro heeft gekost :lach:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder