Beste Dr. Oetker,

in uw kookrubriek spreekt u over een  eetlepel zus en een theelepel zo, kunt u mij vertellen hoeveel gram 1 eetlepel is en hoeveel gram 1 theelepel? Ik weet niet maar volgens mij had ik ergens gelezen dat 1 eetlepel zemelen 15 gram is, maar ik begin nu te twijfelen.
Gisteren  moest ik ergens 1 eetlepel  indoen en in het recept stond dat 1 eetlepel bicarbonaat 25 gram is.
Lijkt mij dus veel meer dan 1 eetlepel.  Mijn vraag is nu, hoeveel is 1 eetlepel, en hoeveel is  1 theelepel?

Ina Klazen

Dr. Oetker:  Hallo  Ina,
Dat is best een moeilijke vraag omdat het per product in gewicht kan verschillen. Producten hebben namelijk een eigen soortelijk gewicht. Zo zal een eetlepel zemelen lichter zijn dan een eetlepel met met metalen schroefjes. Bicarbonaat is in onze recepten trouwens bakpoeder.

Voor  zemelen: 1 eetlepel = 8 gram 1 theelepel = 4 gram. Voor de tarwezemelen: 1 eetlepel = 4 gram 1 theelepel = 2 gram
In de recepten ga je altijd uit van afgestreken eetlepels (dus geen vette kop erop).
Het allerhandigst is een maatlepel setje. Een eetlepel is dan heel makkelijk af te “wegen” wat je er dan ook in doet. Deze zijn meestal in goede kookwinkels te koop. Misschien een leuk cadeautje voor jezelf. Nooit meer rekenen, en een eetlepel blijft een eetlepel.

Ina Klazen:  Beste Dr. Oetker,

In verband met onze mail van 2 maanden geleden had nog even even een vraagje over de eetlepels .  Ik gebruik nu ook eetlepels, heb zelfs een setje maatlepels gekocht bij de Action.  De kleinste maatlepel  = 1 ml = ?? (gebruik ik nooit). Tweede maatlepel = 5 ml   = 1 theelepel  . Derde  maatlepel = 15 ml = 1 eetlepel  Grootste maatlepel = 100 ml = ?? (gebruik ik nooit)

Nu kwam ik in een ander recept de koffielepel tegen. Maar  aangezien ik nog nooit koffie gedronken of gemaakt heb, heb ik dus geen idee wat voor een lepel dat is.  Is een koffielepel gelijk aan een theelepel? Kortom, hoe groot is de koffielepel?.

Dr. Oetker:  Hallo  Ina,

Ik snap jouw vraag even niet. De hoeveelheden die in de recepten staan daarom juist weergegeven in de eetlepel en de theelepel maten.
Een eetlepel van iets is een volle eetlepel. En als er grammen genoemd worden is het ook altijd gelijk. 10 gram zemelen en tien gram spijkers blijft 10 gram.  En een kilo watten weegt evenveel als een kilo aardappelen . Maar als onze recepten te moeilijk zijn verwijs ik je graag naar één van onze concurrenten die geen lepels gebruiken.

Categorieën: Gein & Ongein

Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

6 reacties

Mien · 12 april 2016 op 07:42

Jij bent vast een weegschaal. Kan haast niet anders. Leuke column Grumpy. ♎️ ?

Meralixe · 12 april 2016 op 08:13

Als het de bedoeling was NIETS te vertellen dan ben je bijzonder goed in je opzet geslaagd. Het mag hoor maar het is niet echt mijn soort humor. ^o)

pally · 12 april 2016 op 11:25

Grappig, maar ook een beetje saai, maar dat is hier misschien juist de grap, lekker doorzemelen over bijna niks…

NicoleS · 12 april 2016 op 11:46

Leuke column om te lezen. Grappige bijkomstigheid voor mij is dat ik eeuwig met hetzelfde probleem zit. Vooral als er Engelse maten in het recept zijn weergegeven. ?

Mosje · 12 april 2016 op 20:48

Lepeltjes raken uit de tijd. In veel horecagelegenheden krijg je ze niet meer, maar rechte houtjes. Probeer daar maar eens mee te koken 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder