Wat is er mis gegaan in het leven van oud-provo/kabouter Roel van Duijn dat ie in de nadagen van z’n carrière deze move maakt? Vanaf wanneer heeft ie de conspiratieve semantiek van de quasi-marxistische ouwehoercultuur eigenlijk precies ingeruild voor de tegeltjeswijsheden? Hoeveel Prozac staat er op z’n nachtkastje? We kunnen er slechts naar gissen. EénVandaag maakte er gisteren een feestelijk itempje van. Z’n afscheid van de Amsterdamse deelraad. Tweeënveertig jaar geleden mocht ie dan wel plechtig verklaren dat zo’n raadslidmaatschap van hem niet langer dan een jaar zou duren – macht corrumpeert- , al gauw bleek dat ie, uiteindelijk eindigend onder de vleugels van Femke Halsema, met geen mogelijkheid meer van het pluche te branden was. Ook wat Van Duijn betreft, herhaalde de geschiedenis zich dus.
Tegen de oorlog. Tegen de kernwapens. De Krakersrellen. De rook in de Paleisstraat (‘Geen woning, geen kroning’) is inmiddels weliswaar tot ver achter de horizon weggewaaid, de witte wolken staan nog kraakhelder op m’n netvlies. Niets wijst er op dat de man die met droge ogen durft te beweren dat het tegenwoordig wel snor zit met de inspraak en de democratie, dezelfde is die ooit de luis in de pels van het machtsdenken uit de jaren zestig was. Ik heb een leven lang iets gehad met luizen in pelzen. De man ook die Van Hall, de toenmalige burgemeester van Amsterdam, in pure suïcidale wanhoop tot de rand van z’n Amsterdamse balkon wist te drijven. Wij jongeren hadden, weliswaar op de wat veiligere achterste rijen tijdens de happenings bij Het Lieverdje, een zwak voor hem. Op het breukvlak van een benepen opvoeding en een ongebreidelde hang naar vrijheid omarmden wij de tools van de recalcitrante volksmenner. De ideologische fundamenten zaten dan niet tot in de finesses in onze haarvaten, de symboliek wierpen we maar al te graag in de strijd tegen die opvoeders.

Ons symbool van verzet tegen de gevestigde orde mocht in het tien minuten durende EénVandaag-filmpje uitgebreid uitlekken over z’n wel en vooral wee. Altijd op lokaal niveau een gevreesde bron van irritatie. Solist ook, die niet te beroerd was om, als de grond hem te heet onder de voeten werd, weer een kakelvers bloedgroepje op te starten waarin hij z’n exclusieve gedachtegoed kwijt kon. Daarom vermoedelijk ook nooit geroepen tot het ambt van volksvertegenwoordiger in Den Haag. Daar hebben ze immers niks met dat soort luizen in pelzen die met geen mogelijkheid in wat voor fractiediscipline dan ook te rammen vallen. Door dat karakteristieke, nog immer licht bekakte Nederlands van ‘m heen proefde je de frustratie over die gemiste slagroom op z’n taart.
Z’n camerageilheid had nog niets aan kracht ingeboet. Wandelend door z’n buurtje, een paar nietszeggende babbeltjes met straatgenoten, telkens moet hij de cameraman tot lichte wanhoop gebracht hebben door te pas en meestal te ompas een steelse, wat wereldvreemde blik richting de lens te werpen. Daarmee de geschreven en ongeschreven wetten van het fenomeen reportage met voeten tredend. Afgebladderde ijdeltuit.
En dan realiseer je je opeens waarom Van Duijn altijd iemand is geweest die ook irriteerde. Een gezond gevoel voor humor lijkt hem volkomen vreemd. Altijd die met dodelijke ernst doordesemde betoogjes, principieel tot op het bot. Hij miste, in tegenstelling tot z’n ludieke vriendjes, de kwinkslag waarmee je knallend dichtgeworpen deuren op listige wijze weer op een kier kon krijgen.
Roel’s laatste kunstje bij z’n afscheid was ook meteen de ultieme poging te redden wat er te redden was van z’n ooit zo revolutionaire imago. Op de speciaal voor deze gelegenheid aangesleepte piano speelde hij met verve de Revolutie-etude van Chopin. Z’n vriendjes en vriendinnetjes van de deelraad waren bereid het, weliswaar wat onrustig en licht gegeneerd schuifelend, welwillend aan te horen.
Vanaf vandaag slaat hij een nieuwe bladzijde op in zijn toch al niet onaanzienlijke boek.
Liefdesverdrietconsulent.
Je moet er maar op komen.
Google maar ‘s op liefdesverdriet. Grote kans te belanden op de speciaal daartoe ingerichte website waarop hij de pygmeeënwijsheden ontvouwt die hij voor zijn treurende en jeremiërende collega-kabouters in petto heeft.
Liefdesverdriet is van alle tijden.
Maar het kon zo maar een gat in de markt zijn.
Het zal wel.


10 reacties

Siebe · 7 december 2008 op 10:10

Met een spreekwoordelijk gouden randje geformuleerd, is deze column een voorbeeldig staaltje van een soort van liefdesverdriet en het zou wellicht goed voor je zijn het daar eens met een consulent over te hebben.

Ik deel dergelijke gevoelens over Roel van Duijn in het geheel niet trouwens, maar ik vind dit stukje wel erg goed geschreven.

Gr
S

Prlwytskovsky · 7 december 2008 op 13:50

Je roept wel iets wakker in mij, met Roel. Dus het werkt schrijf-technisch goed. Compli dus.

Maar als symbool tegen de gevestigde orde? Daar zijn toch referendums voor en stemhokjes.

En op liefdesverdriet googelen? Nee dank je, ik ben mijn eigen liefdesverdriet.

pally · 7 december 2008 op 17:33

Ontgoocheld jeugdsentiment, erg mooi en minitieus beschreven. Jammer dat sommige wazen tot helderheid worden. :wave:

groet van Pally

KawaSutra · 8 december 2008 op 00:03

De achterkant van het gelijk.
Zeer goed geschreven column. Petje af! :duimop:

Mien · 1 januari 2009 op 18:09

Mut … verrassende CvdM …
Roel zou trots op je zijn … (gepaste trots uiteraard).
Proficiat.
Terechte verkiezing voor CvdM.
Knap geschreven, momentums goed vastgelegd.
Toch een beetje een ode aan Roel en aan wat is, was en is en nooit is geweest … toch!

Mien Paulus uit het Bos

pally · 1 januari 2009 op 23:12

Terecht CVdM met deze prima geschreven column, Mut!Proficiat,

groet van Pally

Mut · 2 januari 2009 op 11:51

Hartelijk dank Siebe, Prlwytskowsky (jezus, wat een naam: heb ik het goed geschreven?), Kawasutra, Mien en Pally. De laatste zelfs 2x. Je moet een aardig mens zijn.

lisa-marie · 5 januari 2009 op 09:10

Gefeliciteerd met de cvdm 😀
Ben blij dat ik hem nu lees (december is altijd te druk voor mij) want hij is goed en sterk.
Heb genoten.

WritersBlocq · 5 januari 2009 op 21:14

Mut, ik had je nog nooit gelezen en dat is eigenlijk nog steeds zo: deze Maandcolumn heb ik verslonden. Geweldig!
Ik heb wel effe geGoogled naar te pas en te onpas/ompas, ik dacht dat ik het altijd verkeerd gebruikte maar het bleek toch een klein typfoutje. Wel een leuke 🙂

Toen ik toch aan Googlen was kwam ik deze ook tegen [img]http://www.loesje.nl/files/posters/big-NL0812_2.jpg[/img]

Groetje, Pauline.

vanlidt · 30 januari 2009 op 20:12

Prima column en ’s kabouters humorloosheid vertrouwde ik al jaren voor geen meter.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder