Lieve Wendy,

Volgens de media kwam het nogal rouw op je dak. Je kwam terug van een verblijf in het buitenland en trof een column waarin je echtgenoot met de grond gelijk wordt gemaakt. Totaal over de rooie was je en dat heeft de schrijver van dat stukje tekst geweten.

Je hebt erg veel weg van Fenna Kremer, weet je dat? Ook zij kan niet tegen onrecht. Op Twitter heb je een verbaal schermduel geopend. Of dat verstandig is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar jij hebt laten zien wat echte liefde is. Stand by your man, net als Ushi met Van Dijk zullen we maar zeggen. Het valt me trouwens op dat de vrouw van Youp zich nog niet heeft gemeld op het strijdtoneel.

 

Beste Youp,

Je kwam op televisie in de tijd dat er nog goede cabaretiers te bespeuren waren op de publieke omroep. Dat je af en toe wat bijklust bij het NRC, is niet vreemd. Columns schrijven is leuk, ik probeer het ook af en toe. En ook al ben ik niet zo’n grote lul als jij, ik weet hoe het is als mensen je columns lezen en daarna furieus worden. Zo heb ik jaren terug Marja Bontekoe op mijn dak gekregen, omdat ze vond dat ik haar reputatie als gevierd schrijfster aan het bekladden was. Laten we maar snel vergeten waar (of over wie) haar boek ging en welke intenties ze zelf had.

Maar één ding moet je niet vergeten: we leven niet meer in een tijd dat televisie per se educatief is. Op RTL5 zie je niet anders meer dan mensen van wie hun leeftijd hoger is dan hun IQ. En ja, er zitten jonge huppeltjes tussen. In goed Nederlands noem je dat ’trash TV’ en voor ons columnisten is dat voer om over te schrijven, dat moet je nu toch wel weten. Maar prima hoor als jij er thuis niet naar wilt kijken, dan kom je tenminste niet in mijn vaarwater.

 

Arme Peter Jan,

Vroeger was je een kindervriend en een gewaardeerd presentator. Met één van je programma’s heb je het zelfs geschopt tot de Duitse televisie. Je hebt wel wat van Linda de Mol, maar het verschil met haar is dat de programma’s die zij nu maakt van een script zijn voorzien.

Vroeger kon je schaamteloos de straat op gaan en aan vreemde mensen vragen: ‘Zou u met mij willen touwtje springen’ waarna de bekende tune werd gestart. Doet ‘ie het of doet íe het niet. Je deed iets wat andere mensen niet deden en niet durfden. En nu doe je dat weer, maar na de eerste aflevering van Peter Jan en Virginia hebben mensen al een oordeel over je.

Zelf zeg je dat je het leuk vindt als er een camera op je wordt gericht, maar heb je voorzien wat jouw programma teweegbrengt? Of ben je verbouwereerd en kun je alleen maar uitbrengen ‘kweetniet’?

Laat ik je dit zeggen: ome Willem is gestopt op zijn hoogtepunt en misschien had jij dat ook moeten doen. O en ik las ergens in de krant dat Youp je wel wat geld wil geven.


Menno

Schrijven is naar het toilet gaan. Als je moet dan ga je en als je niet moet dan ga je niet.

7 reacties

Nummer 22 · 10 januari 2017 op 17:10

Klopt! Mooie column. Ik kijk uit naar een volgende.?

NicoleS · 10 januari 2017 op 17:24

Goede column. Ben het wel met Youp eens dat sommige mensen tegen zichzelf beschermd moeten worden. Maar tegenwoordig is het allemaal makkelijker om hap-slik weg programma’s te maken en te kijken, waarmee dit alles in stand gehouden wordt.

van Gellekom · 10 januari 2017 op 17:52

Zeer genoten van deze, laten we er niet omheen draaien, top column

Karen.2.0 · 10 januari 2017 op 19:40

Mee eens? Neuh..maar soms gaat het niet om wat je schrijft maar om de manier waarop je schrijft. Ik heb genoten, topcolumn 😉

Mien · 11 januari 2017 op 00:13

‘I’ll be back’, daar moet ik aan denken als ik dit stukje lees. Dan weten we meteen over wie we het hebben. Het een sluit het andere niet uit. En ja. Op je hoogtepunt moet je altijd (even) stoppen. Of erna? Goede column, MetroMenno.

pally · 11 januari 2017 op 10:52

Goede, duidelijke column, MM

Bruun · 11 januari 2017 op 16:07

Goede column. Ik had je bijna welkom geheten maar zie dat je -voor mijn tijd- al eerder actief bent geweest hier. Welkom terug, zullen we dan maar zeggen 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder