Normaal gesproken hoor je er nooit meer iets van. Ze verdwijnen in de vergetelheid, ze worden ergens iets in een deelraad of ze worden commissaris. Van een raad van bestuur of van de koningin en heel af en toe baancommissaris bij de Friese elfstedentocht. In elk geval hullen ze zich in nevelen nadat ze met stille trom zijn vertrokken. Doorgaans nadat ze op 29 april een lintje in ontvangst hebben mogen nemen.
Sommigen doen dat graag, anderen moeten er toch wel even aan wennen. Herman bijvoorbeeld. Want Herman spreekt af en toe nog ergens in het openbaar. Herman doet hier en daar nog een duit in het zakje. Hij wil soms nog wel een controversiële uitspraak doen, zoals dat heet. Vanuit de Bentley, vanaf het terras van het riante landhuis of, meestal, vanachter de borreltafel. Maar helaas, ook hij behoort tot het legertje eendagsvliegen dat in de loop der jaren het Binnenhof bevolkte. Dat komt ook wel een beetje doordat hij zich toch wat boven het volk verheven voelde.
Zo niet Harry. Dat was eerder een man ván het volk. Want Harry kwam uit Almere. Ik weet het, Melkert kwam ook uit Almere maar dat telt niet. Harry was namelijk een man van principes. Hij was ‘de opvolger van’. De mede-grondlegger. Hij wist het best hoe Pim het allemaal bedoeld had. Harry was de man met de bezem die werd gevloerd door de bitch met de hamer. Harry zou schoon schip gaan maken. Dat liep helaas allemaal anders. Harry zou de interne kinnesinne oplossen, maar de kinnesinne loste hem op. Toen zou hij samen met Herman een partij oprichten. Het volk zag het niet zitten. En zo verdween Harry Wijnschenk, wachtgeldregeling op zak, in de vergetelheid.
Tot deze week. Want toen ging Harry door het lint. Letterlijk. Er was een lint gespannen rond wat schilderwerk in de hal van zijn appartementencomplex. Da’s niks voor hem. Hij liet zich al nooit door iemand vertellen welke koers hij moest varen. Dus ook een afzettingslint houdt hem niet tegen. De bejaarde buurman zei er wat van. Die heeft nu een gebroken arm want hij kreeg een woordenwisseling met onze voormalige fractievoorzitter. En of de oude man nu uitgegleden is zoals Harry zegt of dat er sprake is van een handgemeen, Harry Wijnschenk heeft het weer aangetoond. Regels gelden niet voor (oud)politici. Die mogen ze aan hun laars lappen. Een verzoek om even om te lopen is aan mensen als hem niet besteed. Zijn achterban was ooit reusachtig. Dat waren voornamelijk mensen die zich blauw ergerden aan de normvervaging en het grote gedogen. Dáár zouden Harry en de zijnen een eind aan maken.
Op de lat met niet nagekomen beloften, valse voorwendselen, zogenaamde principes en van hun voetstuk gedonderde Haagse types is deze week weer een streepje bijgezet. Majesteit, Harry heeft zijn lintje al gehad.

Ton Theunis.

Categorieën: Politiek

19 reacties

Hans · 19 juli 2004 op 17:19

Van mij mag hij nog een lintje.
Lekker strak om zijn nek. Bederft hij met zijn adem gelijk de ozonlaag niet meer. Zie je nou wel dat er best leuke lintjes zijn? Maar dan alleen in hele, hele speciale gevallen 😉

Mosje · 19 juli 2004 op 17:49

[quote]Want Harry kwam uit Almere.[/quote]Almere? Tja, dat verklaart veel.

Dees · 19 juli 2004 op 20:56

Hans, houd je er wel rekening mee dat als je die lintjes op die wijze gaat gebruiken je er een tabel en een gebruiksaanwijzing voor nodig hebt?

Ton, geweldige column. Helemaal af. Eigenlijk zouden die streepjes waar jij het over hebt misschien maar op de mouwen van desbetreffende misbaksels genaaid moeten worden. Dat zijn dan tenminste verdiende strepen.

Grtz,

Deez.

Li · 19 juli 2004 op 21:21

Een lintje voor deze column!

[quote]Die heeft nu een gebroken arm want hij kreeg een woordenwisseling met onze voormalige fractievoorzitter.[/quote]

Misschien was het een harde Z 😕

Li

Mup · 19 juli 2004 op 21:29

Dus is er nog hoop voor me op een lintje, Mosje?

Groet Mup.

Ma3anne · 19 juli 2004 op 23:50

Mooie strakke column. Geen woord te veel of te weinig. Lekkere vorm van cynisme. Goed taalgebruik.

Dit vind ik echt smullen.

Hebben we nog meer Hermannen en Harry’s waar je over gaat schrijven? 🙂

pepe · 20 juli 2004 op 10:58

[quote]Almere? Tja, dat verklaart veel.[/quote]

En wattuh zou dat verklaren, drs. mosje?? 😉

Welkom Ton, goed geschreven deze column, je wist zelfs mij te boeien en dat terwijl ik meest de politiekgetinte columns niet graag lees. Sterker ik sla ze vaak over.

tontheunis · 20 juli 2004 op 13:31

Dank Pepe…

Wat verklaart ‘Almere’ dan wel? Goed, het ligt een meter of wat onder NAP, het bevat meer Amsterdammers dan Amsterdam en die stemden ooit bijna allemaal op Janmaat, maar wat is er nou mis met Almere? Het regent hier net zo hard als bij jullie allemaal. Het is net zo grijs en grauw als Purmerend of Amstelveen en er vliegen net zoveel vliegtuigen laag over. Stel je voor dat het er allemaal geweldig was… Dan had een columnist niets meer om over te klagen.

Eftee · 20 juli 2004 op 14:13

Tja, de lintjes moeten toch op. 😀

tontheunis · 20 juli 2004 op 14:23

[quote]Tja, de lintjes moeten toch op.[/quote]

Maar geef ze dan aan mensen die zo’n ding verdienen omdat ze écht iets voor de samenleving hebben gedaan. Erwin Krol, Piet Paulusma, Marion de Hond, Peeeeeeeeeteeeeeeeeeer!!!!!!!!!!!

Eftee · 20 juli 2004 op 15:07

Moet je zien wie ze allemaal gehad hebben, afgelopen jaar:
[url=http://www.minbzk.nl/contents/pages/8645/Lintjes2004.pdf]Lintjesregen[/url]
En nog zijn ze niet op! 😀
Ik zie er ook niet veel bijzonders in, als iemand een lintje krijgt. Er worden er veel teveel uitgedeeld. Half Nederland moet er onderhand al eentje hebben. Heb jij er nog geen één, Tontheunis? Zo niet, dan ben je vast snel aan de beurt.
Nog even en je krijgt al een lintje als je op de verjaardag van je moeder een bos bloemen voor haar meeneemt. 😀

Mosje · 20 juli 2004 op 15:42

Maken jullie je vast maar ongerust: ik werk aan een column over Almere, moet er nog research voor doen overigens.

tontheunis · 20 juli 2004 op 16:16

[quote]Nog even en je krijgt al een lintje als je op de verjaardag van je moeder een bos bloemen voor haar meeneemt.[/quote]

Nou is het lieve mens al jaren geleden overleden.
Maar telt het dan ook als ik haar netjes heb begraven? Dat ik toch als het ware postuum zo’n hangijzer om krijg. Het zal wel weer een heet hangijzer worden…

pepe · 20 juli 2004 op 16:35

[quote]Maken jullie je vast maar ongerust: ik werk aan een column over Almere, moet er nog research voor doen overigens.[/quote]
Mosje ik ben erg benieuwd, mocht je hulp nodig hebben bij het zoeken…
Ik heb vast wat [url=http://members.chello.nl/~m.vanvelden/almere/almere.htm]mooie plekjes almere[/url] voor je op gezocht en op een site geplaatst 😉

De eerst volgende meeting zal ik zorgen dat iedereen een lintje krijgt!!

Mosje · 20 juli 2004 op 16:56

[quote]Ik heb vast wat mooie plekjes almere voor je op gezocht en op een site geplaatst [/quote]Bedankt Pepe, vooral het achtergrondje is leuk gekozen 🙂

tontheunis · 20 juli 2004 op 18:22

Gelieve u daarbij te realiseren dat dat maar een paar van de mooie Almeerse plekjes zijn…

Bedankt voor de promo Pepe! Je krijgt een lintje van Annemarie!

pepe · 20 juli 2004 op 20:40

[quote]Bedankt voor de promo Pepe! Je krijgt een lintje van Annemarie![/quote]

Die promo graag gedaan (kan ik nu bij het promotieteam), laat dat lintje maar zitten 😉

En als ik me al laat versieren, dan heb ik toch liever iemand anders dan Annemarie, mag ik kiezen?

Trouwens Ton ook uit Almere?

Louise · 20 juli 2004 op 21:06

Een column met een vaartje. Daar houd ik wel van 😀

tontheunis · 21 juli 2004 op 09:17

Op en top Almeerder sinds 1982…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder