De gigantische donzen dekbedden zijn donker en zwaar van het vocht. Door een windje en afscheiding vervormen ze tot overmaatse uitgeplozen koningspoedels met bloemkooloren.
‘Dan liever de lucht van vrouwenlichamen met borsten als vers fruit’, schreef Van Eyck. Het absurd gekleurde gebogen plafond van de hemelse circustent nodigt me uit tot creatief speurwerk.
Ik ben op zoek naar Venus en de gevallen Madonna met de enorme meloenen. Luchten van vrouwenborsten als vers fruit. Geplukt uit de tuin der lusten, beroerd door de tien geboden en bevlekt door andere kunstzinnige spetters met primitieve streken.
Liggend in het lange gras met mijn hoofd in de wolken, waan ik me Michelangelo die nat in nat de laatste hand legt aan de schepping. ‘Mijn’ twee handen vergrijpen zich aan het liggend naakt om dan plaats te maken voor een gebochelde figuur met tandeloze mond en haakneus. De chirurgijn met pestmasker en de beul zweven gearmd voorbij. Het gemuteerde konijn met een trechter op de kop volgt in hun spoor.

Als in een luchtweerspiegeling ontdek ik een paar indrukwekkende details van het omstreden ontbijt op het gras. Een ontbijtje dat vlot geaquarelleerd zou kunnen worden tot het laatste avondmaal gezien de hoeveelheid passievruchten her en der tussen het groen.
Bij het maaien zie ik ze aankomen. De ontblote borsten van het melkmeisje. Ze zijn nu niet zo ver meer en even later hangen ze pal boven me. Helaas, de melk, het meisje én haar borsten drijven uit elkaar. De benen eerst alsof de wind er lucht van heeft gekregen.

In kikkerperspectief zoek ik verder naar verdwijnende punten en puntjes. Wanneer ik zo’n wattige schattige vrouwenborst in het oog krijg, negeer ik mijn stijve, pijnlijke nek en staar. Is het moment van gaan gekomen blijf ik gluren en turen tot de tiet volledig is opgenomen en opgezogen in de melkwittige wolkenbrij.

Ik word stapelzot en voel de bui al hangen. Achter de hoge heuvels explodeert een ploert in alle kleuren van de regenboog. De wind krimpt en donkere wolken pakken zich nu samen boven mijn verguisd en bemind rariteitenkabinet waar het volk mort en kettert rond de galg. Een meisje met opengesperde mond zoekt haar mamma tussen de grillige grijze massa, de schreeuw lijkt gestolen.

Het leed is geleden, de horizon schijnt en het lukt me een gespotte duivelse kop om te kneden tot mijn favoriete onderwerp en er twee buitengewoon mooie exemplaren uit te halen. Daarbij geholpen door de wind en de loodwitte straaljagerejaculatie die een streep zet onder mijn luchtruimdenkendheid.
Zittend boven het maaiveld geniet ik van mijn luchtballonnen. Mijn luchtkasteel wordt belaagd en overschaduwd door de draak en een als monnik vermomd doodshoofdaapje. De wind ruimt en ik neem afstand van het duivelsgebroed.

Azuurblauw overheerst nu op de achtergrond. De zon, met een alledaagse kleur, breekt door. Het minuscule schapenwolkje voor de kruistocht is amper zichtbaar. Ik voel de bui al hangen.

Categorieën: VC-LouisP

6 reacties

De Redactie · 2 september 2010 op 11:38

Wegens database problemen hebben wij een backup moeten terug zetten. Hierdoor zijn de reacties op deze inzending verloren gegaan. Het onderstaande hebben we nog kunnen ‘redden’:

Mien
Gepost: 1/09/2010 9:39 Updated: 1/09/2010 9:40
Kunstig muzeaal jouw eersteling.
Mien Bosch de Groot

Avalanche
Gepost: 1/09/2010 9:41 Updated: 1/09/2010 9:41
Gefeliciteerd Louis, met je nieuwe CX-status. Jouw column ga ik nog verschillende keren herlezen, de komende maand. Of misschien is lezen niet het goede woord en moet het ‘laag voor laag afpellen’ zijn.

Dees
Gepost: 1/09/2010 10:25 Updated: 1/09/2010 10:25
Rohrsach met wolken, wat een bui. Mooi debuut.

sylvia1
Gepost: 1/09/2010 11:03 Updated: 1/09/2010 11:03
Hier schrijft duidelijk een schilder… Ik neem me voor voortaan minder naar de grond te kijken en meer met mijn hoofd in de wolken te lopen. Mooi debuut!

Nimrod1979
Gepost: 1/09/2010 11:06 Updated: 1/09/2010 11:06
Ah daar is hij! Nogmaals gefeliciteerd en dat je nog maar vaak mag wegdromen in fantasie-landschappen.

pally
Gepost: 1/09/2010 11:18 Updated: 1/09/2010 11:18
Erg mooi Louis, dit schrijfschilderij! Graag zal ik je hier elke maand lezen. Zoals ik bijna altijd je stukjes graag lees om hun originaliteit en poetische kracht.
groet van Pally

SIMBA
Gepost: 1/09/2010 12:07 Updated: 1/09/2010 12:07
Schilderen met woorden, dat is wel aan jou toevertouwd, net als het bedenken van mooie titels!

Kwiezel
Gepost: 1/09/2010 14:19 Updated: 1/09/2010 14:19
Louis, man man man wat een mooi kunstwerk maak je van je beschrijving van een paar wolken. Prachtige termen heb je gebruikt, zeer origineel. En dat elke maand op een mooie plek, hoe gaaf is dat? Top!

Anti · 2 september 2010 op 12:14

Wow Louis, wat een prachtig poetisch wolkengeweld. Ik ben echt gek op wolkenhemels, vooral op het overweldigende van veel meer lucht dan land. Dit is geschreven zoals de landschapsschilders ooit van die eindeloze wolkenhemels schilderden. Ook hoor ik er zo een melodie bij, in de trant van ‘Land van Maas en Waal’.
Indrukwekkend Louis, je woorden geven me zowel beeld, geluid als verwondering. :wave:

arta · 2 september 2010 op 19:39

Een VCdebuut om trots op te zijn, Lowieke! Hij is erg mooi!
Als je maar lang genoeg op je rug in het weiland naar boven staart, kun je zelfs verzoekplaatjes indienen, wist je dat? 😀

Enne, die titel, tja, wat zal ik zeggen… 😀

LouisP · 3 september 2010 op 00:55

Ikke mee ’n VC. Ik vind dat wel bijzonder. Maar ook wel grappig. Ik kom uit een familie die niet echt grossiert in vaste columns. Tof van Nimrod dat ik dat mag doen. Geeft een goed gevoel. Ik heb me voorgenomen om eerlijk te schrjven. Ik ga geen flauwekul ophangen. Ja, misschien eentje. En niet over mijn beste maatje zeuren. Ja, misschien eentje. Zeker niet over het meest bijzondere wat ik in mijn leven heb meegemaakt. Ja, misschien, eentje..
merci hee..

louis

klapdoos · 14 september 2010 op 11:25

Heerlijk stuk om te lezen, zeer poëtische in prachtige proza neergezet, een schilderij in woorden,
graag gelezen
groet van Leny :wave: :wave: :wave:

LouisP · 1 oktober 2010 op 19:16

Merci voor ’t lezen en de mooie reacties

louis

Geef een reactie

Avatar plaatshouder