‘Zou men een beter mens kunnen worden door het lezen van een onbevooroordeelde tekst?’
Die zin is niet van mij maar van een voormalige Nederlandse staatsman die van filosofie hield.
Stel je voor zeg, dat ik een échte filosoof was! Of een echte politicus! Een filosoferende staatsman. Voor hetzelfde geld wás ik minister van Binnenlandse Zaken geworden. ‘Wij willen geen asielzoekers.’ ‘Zeg nee tegen het A.Z.C.’ ‘Eigen volk eerst!’
De spandoeken hangen aan huizen in Ossendrecht, het dorp waar ik werk. De letters op de lakens zijn slordig geschreven en er is te veel witruimte gebruikt. Zie ik daar een spelfout?
Ach, jaren geleden hebben we al asielzoekers gehad en ze leefden hier vrij en blij. Een oude man uit het dorp schudt zijn hoofd. Hij heeft ze zien komen en hij heeft ze zien gaan.

Op het plein van mijn lagere school spelen de jongens en meisjes apart. Blijkbaar hebben jongens meer ruimte nodig dan de meiden in hun kleine hoekje. De grens wordt aangegeven door een strenge meester en vierkante bloembakken. Ik zoek de grens op en sta even later voor de klas het bord vol te krijten: ‘Ik mag niet bij de meisjes komen.’
Mochten mijn ouders rijk zijn, ik had gewoon écht dokter kunnen worden. Mijn handschrift is er onduidelijk genoeg voor.

Het artikel dat ik op verschillende plaatsen in Nederland op de muren schrijf is wél duidelijk en in ieder geval goed leesbaar. Met liefde en plezier heb ik het bij de entree van mijn eigen vertrouwde academie geschilderd. Met veel ambitie en goesting zet ik mijn zinnen op de doorleefde muur van een vreemd Middeleeuws kasteel ergens ten velde in Drenthe. In de grote stad schilder ik de alinea’s op het nog natte pleisterwerk.
Ik heb al letters op blauwe, oranje, witte en gebroken witte muren geschilderd. Op gladde en ruwe ondergronden. Kalk, steen, hout of beton. Voor mij zijn alle kleuren en achtergronden goed.
Wanneer ik zo schrijvend aan het schilderen ben, lopen er verschillende mensen voorbij. Politieagenten en burgers. Politieagenten ín burger. Politieagenten in opleiding. Mannen, vrouwen, zwart of wit, gekleurd of grijs. De kok, de buitenlandse receptioniste en de onderhoudsman. Ze groeten, geven een compliment en wensen me succes. Soms blijven ze even stilstaan bij het artikel, voor mijn muurtje, en vragen iets over de tekst. Ik groet, bedank en geef zo goed mogelijk antwoord op de vragen.

Bij het begin van mijn laatste punt, vraagt de telefoniste of ik zin heb in Chinees of shoarma. Ik lust dat allemaal maar wil het karwei liever afmaken. Ze brengt twee broodjes, een met kaas en een met ham. Dat is ook lekker. Dank je wel!
Met een bakje koffie erbij ga ik er nog eventjes voor zitten. Voor de laatste keer die dag kijk ik naar de muur en lees het artikel dat er zwart op wit staat.
Zou men een beter mens kunnen worden door het lezen of schrijven van een onbevooroordeelde tekst?


11 reacties

Mien · 1 juli 2011 op 08:48

Ja ja, ware kunst begint met graphics !!! 😀

Mien

sylvia1 · 1 juli 2011 op 09:08

Mooie maatschappijkritiek, een column met veel inhoud Louis. En toch in die typische stijl geschreven. Ik vind deze erg mooi en veelzeggend:
[quote]Een oude man uit het dorp schudt zijn hoofd. Hij heeft ze zien komen en hij heeft ze zien gaan. [/quote]

Prlwytskovsky · 1 juli 2011 op 13:26

Tenzij alleen de betere mens onbevoordeelde teksten kan schrijven? Maar nee: de rest zou het dan niet begrijpen.
Ik hoop voor je dat het pleisterwerk snel droogt. :duimop:

Mup · 1 juli 2011 op 13:44

Ook met liefde en plezier gelezen,

Groet Mup

Harrie · 1 juli 2011 op 14:18

Hee ik herken hier mijn grote vriend Siddhartha Gautama. Ik zeg volmondig ja.

Kwiezel · 1 juli 2011 op 16:43

Louis!

Goed, zeer goed zelfs dit. Je boodschap heb je mooi verpakt, daar hou ik van! En ook zinnen om bij te lachen, deze bijvoorbeeld: [quote]De grens wordt aangegeven door een strenge meester en vierkante bloembakken.[/quote]

Wederom mijn complimenten makker! Je staat er weer een maandje leuk op!

arta · 1 juli 2011 op 22:52

Naast het ‘verplichte’ Beatrixportret, mogen deze woorden van mij elk overheidsgebouw sieren.
Goe geschreven, wederom!

pluisvndkkr · 2 juli 2011 op 18:27

Mijn eerst gelezen column. Jouw niveau van schrijven maakt me nieuwsgierig naar de anderen.

pally · 2 juli 2011 op 22:03

[quote]Kalk, steen, hout of beton. Voor mij zijn alle kleuren en achtergronden goed[/quote]
Die zin vormt voor mij de kern van je stukje. Mooie metafoor. Goed geschreven. Sterk dat je de begintekst aan het eind letterlijk herhaalt. Dat maakt het geheel rond.
groet van Pally

Nog even een klein puntje: Ik hou van korte titels maar vond deze toch niet zo goed passen:-(
Voorstel? simpelweg ‘Tekst’bijv…

LouisP · 10 juli 2011 op 11:30

Bedankt voor het lezen en reageren. Mien bedankt voor de foto!

http://youtu.be/D4dlqVlj6UA

Louis

Mien · 11 juli 2011 op 09:20

.
Louis, hier is de goede link.

[b][u][url=https://lh4.googleusercontent.com/-pUGaAF_AKfg/ThqsZ-XG9II/AAAAAAAABsk/OVegmCpepKs/LouisPArtikel1Grondwet.JPG]Artikel 1 Grondwet – Louis Pals[/url][/u][/b]

Mien antwoordt op LPM 😀

p.s.
Dit bericht is geëdit op 11-07-2011 om 10:03

Geef een reactie

Avatar plaatshouder