Er is een oud gezegde dat ons aanmoedigt om limonade te maken van de lemmetjes die het leven ons toewerpt. Heeft u dat ooit gehoord? Welnu, het is niet moeilijk om te konkluderen dat de “lemmetjes” slaan op personen en/of situaties die onplezierig en zuur voor ons zijn, nietwaar? En het is dan ook wel duidelijk dat de “limonade” slaat op de manier waarop we van deze zure appels iets zoets weten te maken. Hoe werkt dat dus in ons dagelijks leven? En vertel me nou niet dat je niet gelijk aan een paar figuren kunt denken die voor jou pure lemmetjes zijn… Hoe maak je dus limonade van hen? Met andere woorden: hoe kun je deze mensen verdragen in je omgeving en toch nog je eigen, tevreden zelf zijn?

Om te beginnen: we weten heus wel allemaal dat het niet makkelijk is om de mentaliteit van anderen te veranderen. Maar je kunt wel wat aan de jouwe doen! En het is precies daarmee dat je wat zoet kunt toevoegen aan de lemmetjes om je heen en van hen limonade kunt maken, of ze dat nou doorhebben of niet. Wat je doet is gewoon die grote bron van wijsheid binnen in je gebruiken, die je zal leiden om mensen en situaties te zien in hun juiste perspectief: ze zijn namelijk slechts zo belangrijk als jij ze maakt. Dus, of het nu je onmiddelijke chef, een collega, of de Vice President van het bedrijf is, waar je problemen mee hebt, je kunt vast en zeker wel manieren vinden om van jouw kant correct tegen ze te blijven, en tegelijkertijd zo ver mogelijk van hen vandaan als de omstandigheden het toelaten. Dat is de enige mogelijke manier om limonade te maken van de lemmetjes op het werk. Echter, het is de meest realistische, want in feite verandert er dan niets aan de bestaande situatie. Alleen aan jou.

Een andere strategie is, om de dingen uit te praten met de persoon in kwestie. Soms zal het beter werken in de werkomgeving, maar in andere gevallen kan het ook stimulerend werken voor de stemming om een lunch of koffiepauze daarvoor te gebruiken. Een korte afleiding van de werk-omgeving kan weleens wonderen doen voor een relatie tussen 2 mensen.

Echter, uitpraten van zaken hoeft niet altijd te leiden tot een oplossing. De andere partij staat er misschien niet open voor. En jij vindt het misschien ook maar beter om de dingen te laten zoals ze zijn. Je intuitie kan je hierin misschien leiden. En als die je zegt om het zo te laten, doe dat dan.

In feite is het misschien wel het best om een aantal zaken te overwegen voordat je een beslissing neemt met betrekking tot de strategie om van deze lemmetjes limonade te maken. Je stelt jezelf gewoon de volgende 3 vragen:
1. Vormt het probleem met deze persoon echt zo’n ramp voor mijn werk?
2. Stelt deze persoon een houding aan de dag die me mateloos irriteert, en dus mijn stemming en relaties met anderen op het werk nadelig beinvloedt?
3. Is de houding van deze persoon kwetsend voor mijn gevoel van eigenwaarde en mijn zelfbeeld?

In alle 3 gevallen kan het beantwoorden met “ja” betekenen dat je iets aan de situatie zal moeten doen. Als het antwoord “nee” is, kun je misschien gewoon de eerste aanpak overwegen: korrekt blijven, en verder zo ver mogelijk uit de buurt.

In conclusie komt het dus hierop neer, dat het aanpakken van de lemmetjes op je werk aankomt op innerlijke wijsheid van jouw kant. Je kunt alles bekijken vanuit een positief standpunt. Hoe? Door ervan uit te gaan dat er geen limonade mogelijk is zonder lemmetjes. Je hebt die zure vruchten nodig om het drankje te bereiden. Je kunt ze derhalve maar beter bekijken als een belangrijk bestanddeel van je dagelijks dieet, en een interessante uitdaging aan het adres van je intermenselijke creativiteit. Het kan best zijn dat de lemmetjes op jouw werk het beste in je naar boven zullen halen. Waar je misschien, onder idealere omstandigheden, een positieve werkplek als vanzelfsprekend zou aannemen, zul je nu elk vredig en plezierig moment maximaal waarderen. En je zult diegenen die je aardig bejegenen zelfs nog meer leren waarderen. In feite zul je hen ook beter bejegenen.

En de lemmetjes? Die mogen zo zuur blijven als ze maar willen! De zoete bron die je in jezelf creeert zal hen verteerbaar maken, ook al willen ze dat helemaal niet. Maar juist omdat je jezelf hebt aangeleerd om overdadige zuurte te filteren voordat je systeem het accepteert, kun je ze nu makkelijker aan. En wie weet! Misschien zullen ze na verloop van tijd hun zure houding laten varen en ten goede veranderen. Het zijn achteraf ook maar mensen, met waarschijnlijk hun eigen lading problemen in het leven, net als jij. En ze hebben dezelfde behoefte aan erkenning en begrip als jij, ook al zullen ze soms trachten dat te verbergen. Het is belangrijk te weten dat de meeste mensen die zichzelf profileren als hard en meedogenloos in feite zeer kwetsbaar zijn. Het kan zijn dat ze zo geworden zijn door harde klappen in het verleden. En het zal veel positiviteit en geduld van jou vergen om door hun muur heen te komen. Maar ook al gebeurt dat nooit, het zou geen probleem voor jou meer moeten zijn zolang je niet onder hun gedrag lijdt. En nu weet je ook hoe daarmee om te gaan: je neemt hun zure houding en voegt daar wat van jouw persoonlijke zoetheid aan toe. Het resultaat zal een heerlijke en veel gevraagde limonade zijn. Op gezondheid!

Categorieën: Maatschappij

1 reactie

MBB · 9 februari 2003 op 22:44

[quote]Hoe maak je dus limonade van hen?[/quote]
Uitpersen zou ik zeggen, en als ze niet willen wat harder drukken 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder