Laatst zat ik in een voertuig dat ook wel eens openbaar vervoer genoemd wordt en helaas waren m’n batterijën leeg van mijn mp 3 speler, dus was ik ertoe gedwongen om alle zeer zinvolle gesprekken die er werden gevoerd aan te horen.
Vooraf wil ik even bekend maken dat de jeugd van tegenwoordig wel iets veranderd is vergeleken met vroeger, maar het verbaasd me steeds weer om geluiden te horen die zij voortbrengen. Ik noem maar een voorbeeld, enkele meisjes van ongeveer 12 lengtes jong kwamen in de bus, zagen hun vriendin en begroette haar met “hey kutwijf, sorry we zagen je niet zitten”. Ik vroeg me af of kutwijf nu haar echte naam was (dat zou natuurlijk heel goed mogelijk zijn, omdat de ouders van tegenwoordig hun kinderen steeds vreemdere namen geven…) of dat kutwijf een standaard woord is ter begroeting van het vrouwelijk geslacht. Maar dat is niet het enigste dat mij zo verbaasde, want even later viel het woord “nepgangster” mij in de oren. Wel, daar kan ik mij eerlijk gezegd ook weinig van voorstellen, ik bedoel, die meisjes hadden dan wel hetzelfde aan hun lijf als een barbiepop en hadden evenveel verf op hun gezicht als de mona lisa, maar ja, om zoiets nou als nepgangster aan te duiden vindt ik wel erg ver gezocht.

Aan de hand van alle gesprekken valt het me ook erg op dat de meeste jeugd meer tijd doorbrengt in de bus dan op school. Want wat vroeger tv kijken als hobby voor de jeugd was, is nu rondhangen in de stad een grote hobby dat in hun ogen nog belangrijker is dan bijvoorbeeld de 2e wereld oorlog op school. Een uitermate populaire ontmoetingsplaats is de Mac Donalds. Het wordt niet meer gezien als een soort van restaurant voor de jongeren, maar een café. Het principe is hetzelfde. Ze drinken er wat en praten even wat met elkaar over de dagelijkse gang van zaken, waar ik tot zover nog steeds niet uit ben, waarover nu eigenlijk, omdat ik hun zogenaamde nepgangster taal nog niet volledig begrijp. Ze zouden er net zoals op tv ook beter ondertiteling bij kunnen geven.

Hoe komt zo’n situatie bij de Mac Donalds eigenlijk precies tot stand zul je je wel eens afvragen. Wel, dat komt voort uit het idee van zo’n kind dat uit verveling meestal gaat eten. Nu is dit vaker het geval bij de jongens dan bij de meiden, omdat meiden de grote angst hebben om nog meer babyvet erbij te krijgen en dan vrezen dat zij dan niet zoveel mannelijk aandacht krijgen dan wanneer zij eruit zien als Britney Spears. Maar ja, ik weet het niet hoor, misschien is konijnenvoer of af en toe een ijsje ook wel heel gezond en is af en toe een ontmoeting met de grond ( flauw vallen) ook wel een erg prettige ervaring voor ze. Maar we waren bij het moment dat de jongen uit de groep iets wilde gaan eten. Dus “ey gangsters, laten we wat wat te snacken halen ik moet even wat vreten” waarna de hele jongeren parade hem achtervolgt door het oerwoud dat ook wel de stad wordt genoemd.

Bij de welbekende Mac Donalds aangekomen, en hun vrienden daar hebben begroet met al hun koosnaampjes zoals “hai homo ben jij er ook weer?” of “hey slet, ik krijg nog geld van je”, gaan ze op weg, naar de kassa. Maar nu komt het probleem, de ingang wordt versperd door nog een hele meute gevaarlijke hongerig uitziende gangsters. Ze gaan meteen in de aanval “hey stelletje flikkers, schiet is een beetje op of ik zal jullie eens neerschieten”. En zo de hele lange weg door totdat ze bij de finish zijn beland: de kassa, oftewel de hemel. Alleen hoe moeten ze nu ooit aan degene die achter de kassa staat duidelijk maken dat ze voedsel nodig hebben? Zullen ze op hun achterpoten gaan staan en bedelen net zoals een hond of zullen ze meteen hun mes trekken en dreigen de cassiere dood te kietelen met hun mes? Wel, wonderbaarlijk genoeg, blijven de kinderen beleefd en gebruiken alleen verbaal geweld. “Hey gozer, we willen 4 vette burgers en 6 bakken patat en nog wat liter zuipen erbij, ken je dat even voor ons regelen?” Nou, het is natuurlijk te verwachten dat dat niet geheel juist is die bestelling, maar na wat geweld van woorden, komen ze er uiteindelijk wel uit en genieten ze daarna van hun calorierijke, gezonde maaltijd.


8 reacties

Maestro · 23 april 2004 op 16:31

Ja ik ken het fenomeen maar nu moet je niet denken dat al de jongeren van tegenwoordig zo zijn. Er zijn er ook die zich interesseren in andere dingen zoals interresante columns lezen 😛

Kees Schilder · 23 april 2004 op 17:27

Wat wil je ook bij een tent als McShit. 😀

Maestro · 23 april 2004 op 17:36

Nou een Big Shit gaat er af en toe wel in hoor 😛

pepe · 23 april 2004 op 22:35

Fa wakka?(ik heb geen idee of ik dat goed tik) en weet ik wat ze hier nog meer spreken, ik versta soms onze eigen kids niet meer 😉

Ik vraag tegenwoordig om ondertitels zodat ik hen begrijp 😛

Li · 23 april 2004 op 23:28

Soms zit ik zo tegen jouw lappen tekst aan te hikken dat ik afhaak. En dat is zonde want je hebt best iets te vertellen.

Kijk , als het een samenhangend geheel is, dan heb ik er geen moeite mee. Maar vaak zitten er in jouw teksten meerdere columns verborgen die nu niet tot hun recht komen. 😉

Maar jouw onderwerp over taalverkrachting onderstreep ik volkomen. 😮

Li

Shitonya · 24 april 2004 op 01:23

Viele danke fur die Blumen (reactie’s)

meastro, sorry, maar de meeste zijn toch echt zo 🙁 maar gelukkig heb je uitzonderingen dat wel.
En meerdere columns ineen? 😮 Welnee, dit gaat toch echt over 1 ding…jeugd van tegenwoordig/taalgebruik, niet meer of minder 😕

Ma3anne · 24 april 2004 op 02:35

Dit soort taalgebruik komt mij voor als een soort zelfbescherming tegen schelden. Wanneer je scheldwoorden binnen je eigen groep tot normale omgangstaal maakt, komen scheldwoorden die ‘menens’ zijn minder hard aan.

Wanneer je aan zo’n jongere vraagt, waarom dat nou moet, die woorden, krijg je veelal als antwoord: “Ach, geintje…”

Ik vraag me soms af tot welke vorm van verloedering we met ons allen afzakken door dit soort ‘geintjes’.

Bakema_NL · 25 april 2004 op 00:24

Ik versta ze prima nog………en idd, heel veel onzin.

En eten bij McDonalds? Dat is dus echt te ranzig. Vroeger was het echt nog wel lekker op zijn tijd, maar het is te smerig voor woorden wat je er nu aantreft……….wat ook weer te maken heeft met wat er allemaal werkt tegenwoordig.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder