Hoe zit Zuid in de meivakantie? Ook vanaf Koninginnedag?’ vroeg ik een week of wat geleden met licht Amsterdamse tongval.
‘Koningsdag. Eh, en nee. Een week eerder,’ antwoordde hij het met een zachte G. Eentje maar, wat jammer is, want het klinkt zo aangenaam zacht en als muziek in mijn oren.
‘Dus dan valt een week samen,’ zeg ik heel rap uit het hoofd rekenend.
‘Goed opgemerkt, want?’
‘Dan gaan we op vakantie. Met z’n allen.’

Met onze pubers (2×2=4) is een paar daagjes weg, laat staan het plannen van een vakantie, een heel gedoe. In de weekenden dat ze bij ons zijn wordt er gesport, gelogeerd met vriend(innet)jes en gesocialized, en moet er op de valreep nog een bak huiswerk gemaakt worden. De 135 kilometer afstand die tussen ons in zit maakt het er niet gemakkelijker op, want wij zijn Noord en zij zijn Zuid. En zo is er is altijd wel wat.

Maar we gaan. Voor het eerst met z’n allen op vakantie. Zes dagen citytrip.

Rolkoffertjes worden van zolder gehaald en temperaturen worden gecheckt. Over de aangemaakte groepsapp sturen we ‘dingen die je moet zien als je in Rome bent’ en de foto’s van het huis waar we logeren.
Spaanse trappen, Colosseum, muntjes gooien in de Trevifontijn, de oudste ijsfabriek van Italië en de basiliek van St. Pieter staan bovenaan de lijst.
Of we ook de toren van Pisa konden bekijken? (want daar kan je zulke leuke selfies maken, vroeg er een) Nee, duh!
En er waren brandende vragen: er is toch wel wifi? Vliegen we in de nacht? Gaan we in de zomer dan naar Frankrijk met z’n allen?

Eerst maar naar Rome, vol goede moed en met heel veel zin, daarna zien we wel weer verder. Met een puberschare á la de Daltons van 12,13,14 en 15 is het nog maar afwachten hoe dat loopt. Drie jongens en een dame die haar mannetje staat. De gemiddelde Italiaanse mama draait haar hand niet voor om voor het handelen van een groot gezin, maar ik moet nog maar zien in welke mentale staat mijn Lief en ik terugkomen.

Inmiddels heb ik het reisschema gemaakt. Vanaf het vliegveld gaan we rechtstreek naar de Trevifontijn. Daar gooi ik een muntje over mijn linkerschouder, wens heel hard dat de wifi goed is en dat er niemand van de Spaanse Trappen kukelt. En als de legende klopt, komt het vast goed.

Categorieën: Reisverhalen

15 reacties

Nummer 22 · 28 april 2018 op 17:43

Va bene! Mooie vakantie gewenst!.

emaessen · 28 april 2018 op 19:55

Ik ben als kind in Rome geweest toen nog niemand naar het buitenland ging. Al die dingen waar je nu urenlang voor in de rij moet staan waren meteen toegankelijk toen inclusief een nagenoeg lege Sixtijnse kapel.

Over de titel kan ik ook even iets niet laten. In deze inrichting hebben ze namelijk parental guidance. Dat hadden ze in de vorige ook maar daar kon ik het studentennetwerk aftappen en 20 pornofilms dowloaden. onmisbaar voor de doe het zelver.

  Karen.2.0 · 28 april 2018 op 20:20

  Wat het eerste betreft: bofkont, dat heb je toch maar mooi meegekregen. Ik ga, tegen 50 aan, voor het eerst naar Rome. Hoop mijn kinders daar iets mee te geven dat ze zich nog lang kunnen heugen.

  Wat het tweede betreft: ik moet hierom gniffelen, alles valt te omzeilen. Een beetje inventiviteit brengt vreugde en gezelligheid (of zoiets) 😉

   emaessen · 28 april 2018 op 21:06

   Ik raad je de sixtijnse kapel echt aan, de piëta zie je dan ook en het laatste avondmaal van da Vinci. Ook het dak van de St Pieter is zeer de moeite je ziet die gigantische apostelbeelden dan van de achterkant maar je kunt ook om de hoek kijken. Wat ik je verder aanraad is de da Vinci code te gaan zien want al die schitterende beelden van Bernini zijn zo toegankelijk. Dus dwaal gerust een dag of twee van je toer af en je hebt veel meer aan je reis. Koop dus een plattegrond want Italianen in Rome zijn arrogant ook al kennen ze dan Engels.

emaessen · 28 april 2018 op 21:14

Overigens kan ik je dat downloadprogramma aanraden “YouTube downloader”. Een USB stick is gauw gebrand en alle Walt Disney tekenfilms staan ook op YouTube + tig concerten uiteraard.

Arta · 28 april 2018 op 22:36

Wat heerlijk voor jullie, Karen!
Je schrijft zo lekker losjes, heerlijk om te lezen!
Ik wens jullie veel WiFi, harmonie en cultuur toe! En plezier natuurlijk!
Tot lees’!

  Karen.2.0 · 29 april 2018 op 00:22

  Dank je wel! Ik hoop een een berg inspiratie op te doen (gaat vast lukken).
  En over het schrijven: het gaat me nu weer iets makkelijker af, maar hoewel het losjes geschreven lijkt, het is schrappen en schaven tot ik, of mn stukje, een ons weeg(t) 😉

Mien · 29 april 2018 op 00:37

Vergeet het Pantheon niet! Bella Roma. Veel plezier.

  Karen.2.0 · 29 april 2018 op 00:49

  We gaan een dappere poging doen om niets over te slaan, Mien. Ik kijk ook erg uit naar spaghetti alle vongole (om maar iets te noemen) 😀

Mien · 29 april 2018 op 09:54

Dat is de lekkerste spaghetti die ik ken, inderdaad. Nu ben ik helemaal jaloers. Om die in Italië zelf te eten is super. Geld ook voor de Limoncello.
Colloseum en Forum Romans ook niet vergeten. En de baden van Caracalla. En de Via Apia, als je tijd over hebt. ?
Tot slot, de mooiste kerk van Rome, de Santa Maria Maggiore.

Nummer 22 · 29 april 2018 op 10:57

Mooi om het delen over hoe wij Rome hebben beleefd, willen beleven en de maaltijd aanraders. Mijn tip: ga van de grote winkelstraten af, wandel door de buurten waar de wasgoed hoog boven de (nauwe) straten hangt en drink wat in de onooglijke lijkende cafees waar de mensen aan de toog staan. Of ga zitten op de wankelende stoelen en kijk naar de voorbijgangers. ( ofwel betaal niet de toeristen prijs voor een slappe bak melk met wat koffie dat cappuciono genoemd wordt. Overigens voor 11 uur geen cappuciona drinken maar experesso (liefst een dubbele.
Eet met elkaar ieder een pizaa in een door Neon verlichte restaurant met plastic kleden op tafel, vraag om water en een fles rode wijn en versta niets wat de italianen tegen elkaar zeggen als ze jullie zijn. Geniet, geniet en kijk… de prijs is minder dan de helft en soms nog minder dan dat je bij een wat luxer uitziende (..) restaurant moet betalen op.. het plein, bij een bezienswaardigheid. Bij de 3 fonteinen bijvoorbeeld, daar krijg je een toeslag voor het gebruik van het bestek.

Pas op voor zakkenrollers bij het collosseum!

Cordiali saluti famiglia dei Karen 2.o

  Karen.2.0 · 30 april 2018 op 00:12

  Dat is zo leuk van CX: ik heb al jullie aanbevelingen genoteerd, desnoods nog een keertje terug naar Rome als we niet alles in 1 x redden (vast geen ramp 😉

  Grazie mille!!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder