Op 18 februari 2005 word ik mezelf er van bewust dat deze wereld toch wel erg ziekelijk aan het worden is. Ik start na mijn gebruikelijke bakje koffie een nieuwssite op om te kijken of er nog interessante dingen zijn gebeurd in ons kleine kikkerlandje. Direct valt mijn oog op de titel “Man vilt moeder en loopt in huid”. Ik huiver bij de gedachte en krijg het koud, terwijl mijn collega’s binnenkomen, vragen ze me wat er aan de hand is, ik vertel ze wat ik las. Mensen die voorbijgegaan zijn aan het tafereel zeggen dat het leek alsof de man een vreemd ‘carnavalspak’ aanhad, ja vreemd kun je het wel noemen ja. Hij had namelijk zijn moeder van 76 jaar gevild om het vervolgens over zijn lijf te hangen en er het verkeer mee te gaan regelen. Het was wel een carnavalspak met wat gewicht daar het nodige vetweefsel van de vrouw nog aan de huid hing. Toch niet helemaal goed gevild dus.

De eerste gedachten die bij mij opkomen bij het lezen van dit soort berichten zijn gerelateerd aan een aantal bekende films. Denk aan Silence of the Lambs en zijn vervolgen, waar onze grote vriend Hannibal Lecter er ook de vreemde traditie op na houd om rond te paraderen met andermans huid. Of wat dacht je van The Texas Chainsaw Massacre, waar de huidzieke Leatherface mensen vermoord om van de vellen een pak te maken. Maar dit gebeurt toch niet in ons kleine kikkerlandje? Ik kan dit niet voor me zien in een echte wereld, dit is surreëel.

Kan iemand psychisch zo in de knoop raken dat hij het echte leven niet meer van fictie kan onderscheiden? Kan hij zo gek worden dat hij zijn eigen familie zonder gevoelens kan verminken. Het mes ter hand neemt om de complete huid van zijn “schepster” te verwijderen. Ik heb er nou niet bepaald ervaring mee, maar het lijkt mij dat dit ook nog wel eens een paar uur kan duren. Na deze bloederige uren van het zwaardere snij werk, trek je de huid over je armen heen en gaat doodleuk het verkeer staan regelen. Hoe ziek gaat deze wereld eigenlijk nog worden?

Het maakt mij ziek als ik zie dat er mensen zijn die zo ziek zijn in hun hoofd. De vraag die je hierbij zet is: “Welke waanzin zet iemand aan tot zo’n daad?” Het antwoord is in mijn ogen dat je hiervoor geen geldige reden kunt verzinnen. Bij dit soort mensen is gewoon iets verkeerd aangesloten.

~Rob


15 reacties

Ma3anne · 26 februari 2005 op 10:01

Sja, wat een afgrijselijk bizar verhaal. De agenten die hem aantroffen dachten aanvankelijk dat hij een soort condoom aan had, heb ik me uit de eerste hand laten vertellen.

Ik vond het een slechte mop, maar het bleek werkelijkheid. brrr….

Martijn · 26 februari 2005 op 10:32

Grappen over draagmoeders zijn nu zeker niet gepast? 😛

Met je slotzin ben ik het niet eens, maar geeft wel te denken…

Groet Martijn 😀

melady · 26 februari 2005 op 15:51

En een grapje over mantelzorg zal lezers ook wel uit hun vel doen springen.

[quote]Kan iemand psychisch zo in de knoop raken dat hij het echte leven niet meer van fictie kan onderscheiden?[/quote]

Ik werk al jaren met zwaar psychisch gestoorde mensen en weet je wat zo erg is? Het kan iedereen overkomen, triest maar waar!

Een column die niet pakt, meer een praatje wat klanten bij de slager hebben.

Melady 🙂

Louise · 26 februari 2005 op 16:16

Ik zou er niet eens inpassen, in het pak van mijn moeder. Kom ik doodleuk een slordige 20 centimeter te kort 😀

Ab · 26 februari 2005 op 19:46

Hoi Rob,hoe ziek kan iemand zijn,naar mijn idee wou hij weer terug kruipen in zijn moeders lichaam toen dat niet lukte deed hij het op deze manier.Maar zonder gekheid dit is in en in triest.Groet ab. 😕

Mup · 26 februari 2005 op 23:55

[quote]Grappen over draagmoeders zijn nu zeker niet gepast? [/quote]

Nee, maar daarom des te leuker, sorry, :laugh:

Groet Mup.

tontheunis · 27 februari 2005 op 14:41

[quote]Met je slotzin ben ik het niet eens, maar geeft wel te denken…[/quote]

Feit is, Martijn, dat bij vrijwel ieder mens die een mens doodt een flinke steek los zit. En dan heb ik het niet over zelfverdediging of iemand die na jaren mishandeling te hard terugslaat.

De pleger van dit misdrijf is volstrekt gestoord. Misschien was hij dat latent altijd al en heeft zich dat verder ontwikkeld. Misschien kwam het plotseling. Geen idee. Maar een psychopaat is het zeker.

TT

Shorties · 27 februari 2005 op 23:38

Ik ben het niet helemaal eens met de selling dat deze wereld (van nu) in dit opzicht zoveel meer ziekelijk zou zijn dan de tijd vóór ons. De man is kennelijk in ssn psychose geraakt, en dat gebeurt in Nederland al eeuwenlang met tienduizenden mensen. In vroeger tijden brachten journalisten alleen het fatsoen op, om uit piëteit niet over dit soort bizarre gebeurtenissen te schrijven. Maar griezelverhalen als dit verkopen wel (noodlijdende) kranten.

Martijn · 28 februari 2005 op 07:50

[b][size=xx-small]Ton Theunis schreef:[/size][/b]
[quote]
“Feit is, Martijn, dat bij vrijwel ieder mens die een mens doodt een flinke steek los zit.”

“Maar een psychopaat is het zeker.”
[/quote]

Beste Ton,

Misschien wordt het tijd je boekenkast uit te breiden?
Het is namelijk ‘prachtige’ volksmonddiagnostiek die je hier ten toon spreidt. Beetje jammer.
Eens te meer omdat het een onwaarheid is die je schrijft in de onderste door mij ge-quote zin.
Maar los daarvan zul je eerst moeten defineren wat “een flinke steek” los hebben is.

Voor iemand die de [i]’Cohabitatie der regels'[/i] soms als drijfveer lijkt te hebben, sta ik nu eerlijk gezegd wel een beetje van je te kijken.

Groet Martijn. 😀

Ps.
Twee boekentips:
– The Mask of Sanity van Cleckley
– DSM IV

tontheunis · 28 februari 2005 op 16:03

Oei, oei, wat een ferme taal. ‘Volksmonddiagnostiek’ nog wel. Ik zou de boeken van de heer Ressler, mede-ontwikkelaar van het profielschetssysteem van de FBI, er eens op naslaan en kijken wat een psychopaat volgens hem is. De man heeft er volgens mij meer verstand van dan jij en ik bij elkaar.

Een steek los is hoe wij indertijd als gevangenbewaarders iemand omschreven die zijn zwangere vrouw de buik opensneed, de foetus eruit rukte en van het balkon smeet… Maar ja, wat weet ik ervan?

TT

Martijn · 28 februari 2005 op 16:19

[quote]
Maakt jou dat tot de mensen die in het hokje:
“Niet te plaatsen in een hokje – hokje” zitten, Ton? [/quote]

[i]Facts do figure.[/i]

Het zal een referentiekader iets zijn…

Groet Martijn 😀

tontheunis · 28 februari 2005 op 18:50

Deze mensen kun je, gelukkig maar, wel in een hokje plaatsen, Martijn. Een hokje met tralies en een hele zware deur…

TT

De Redactie · 28 februari 2005 op 23:36

Heren (Ton Theunis en Martijn),

Dit soort inhoudelijke reacties, die uitmonden in een persoonlijke discussie, horen niet thuis onder deze column.
Het aanspreken op elkaars visie en de beleving daarvan mogen jullie in het café of een andere plek ‘uitvechten’.

tontheunis · 1 maart 2005 op 15:25

Oh machtige moderator! Hoe gelijk u hebt. Mijn excuses voor het toegeving aan de verleiding…

TT

Shitonya · 2 maart 2005 op 10:52

Tja, je blijft je verbazen. Niks is meer te raar om waar te zijn. Elke dag lees je wel dingen, waarvan je denkt 😮 . Zulke mensen zijn normaal geboren meestal, maar door een tal van oorzaken is het toch zo verschrikkelijk gelopen dat ze zo “geworden” zijn. Iedereen is in staat zo te worden, mits de omstandigheden daar toe reiken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder