Wat is dat voor een feest? Dat ieder jaar het Zuiden rept en roert en hartstocht passievol laat branden? Het is een feest voor gelijkgestemden, geworteld en gerijpt in tradities en rituelen. Een voorjaarsbode vol lichteuforie. Met viering van te strakke teugels. Een feest van emotie, met vette schmink, een glimlach rond de mond. Een feest van zoete nectar genuttigd onder een prille voorjaarszon. Drie dagen lang ruist muziek meanderend door de oren. Vol van fanfare, tuba, slagwerk en trombone. Het Carnaval ligt verankerd in zuidelijke genen. Wordt wild romantisch doorgegeven, generatie op generatie. Voor niemand is er een ontkomen aan.
Ieder jaar ontluikt het lentefeest opnieuw, met slingers, maskers en ballonen aan de muur. De carnavalsvierder laaft zich aan zoete melancholie en pulserend lentesap. Adrenaline stijgt dan dwars door bloed en dansende ledematen, rechtstreeks naar het hoofd.
Niet aflatende dorst wordt gelest met blond schuimend bier, witte wijn en zoete cola.

Carnaval is een feest van loutering en verkenning. Baas en werkman, man en vrouw, ze kruipen voor even in de huid van de ander. Bottom up en top down, all dressed up to impress. Clowneske metamorfoses en ludieke transformaties scheppen voorwaarden voor een glansrijk narrenspel.
De jaarlijkse zoektocht naar gepaste kledij biedt dolle pret. Zeeman, Kringloop, Action, Houtse Bazaar en internet, alles wordt afgestruind. Attributen worden wekenlang verzameld, allemaal ten dienste van een originele act.

Als Zweedse chef-kok is het niet lang zoeken. Een knuffelschildpad voor in de soep. Een koekenpan als plagend slagwerk. O ja, en pollepels, o zo multifunctioneel, als trommelstok of dirigentenstok of gewoon als microfoon. Een plastic Winchester en supermuppet Kermit, alles gaat mee.
Er wordt ook flink geknutseld. Een megagrote pofferpan, van stevig karton en tape, doet dienst als dienblad én gitaar. Een verfemmer wordt omgetoverd tot giga peperbus. Ook een hakmes van karton beplakt met aluminiumfolie wordt niet vergeten. Een plastic tas vol bospeen, bleekselderij en radijs maakt de maskerade compleet.

De optocht is een groot kleur- en muziekfestijn met praalwagens, geinige groepen en leuke individuen. Het publiek is goed gemutst en verkeert in lichte vorm van extase. Snoep valt uit de hemel en wordt door grissende kinderhandjes gevangen. Mager verklede pubers zingen flink gepuist een balorig lied. Nonchalant leunend tegen een winkelwagen volgestouwd met kleine kratjes bier. De handen in de lucht geheven met blikjes Baf en Bull. Enkele verdwaalde Zeeuwen hebben het Carnaval niet helemaal begrepen en gooien het strooigoed met ferme worpen terug omhoog. De prinsen bukken van schrik en strijken verontwaardigd hun veren recht.

Een antieke bierwagen met Belgische paarden komt in zicht. De optocht nadert zijn einde. Het publiek zoekt zijn weg naar have en kroeg. Er wordt gefeest, gedanst en gezongen en iedereen houdt vol. Diep in de nacht breekt het theater van het leven helemaal los en vinden acts hun vervolmaking.
De chef-kok worshipt Kermit en schiet grimlachende carnavalsklanten met zijn Winchester, bedachtzaam van hun kruk. Poffertjespan, pollepel, zelfs Kermit, alles wordt bezongen. De hele kroeg gonst en glimlacht en schuddebuikt als een tevreden mens. Vriend en vijand zingen arm in arm hun laatste lied.

Gelouterd en voldaan keren carnavalsvierders lichtelijk aangeschoten richting huis. Even nog een hapje eten, wat slap geouwehoer en dan naar bed. De grijnzende maskers aan de muur knikken nog een laatste keer welterusten. Met muziek nagalmend in de oren duikt het moede lijf de koffer in. Het is weer voor een jaar gedaan. Wat rest is de herinnering, de foto’s en heel veel wee naar heim.
Lieve Carnaval, tot volgend jaar maar weer…

[b][url=http://www.youtube.com/watch?v=QKOO8VXt5I8&feature=PlayList&p=8B8B575A14FBC12E&playnext=1&index=17]Mien[/url][/b]

In oude Venlose Carnavalsliedjes wordt het Carnavalsgevoel mooi vertaald en bezongen.
Voor liefhebber en dialectworstelaar hieronder de teksten van 11 juweeltjes.

[url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_r-s.html#Sjiengele_sjiengele_boem!]Sjiengele sjiengele boem![/url] — [url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_f-g.html#Festina_lente]Festina lente[/url] — [url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_m.html#Meuderke_leef]Meuderke leef[/url] — [url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_b-c.html#Beer_leedje]Beer leedje[/url] — [url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_d2.html#Det_duit_um_t_Veurjaor]Det duit um ’t Veurjaor[/url] — [url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_d2.html#De_twië_einzame]De twië einzame[/url] — [url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_z-2.html#Zing_nog_ens]Zing nog ens[/url] — [url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_m.html#Minse_kinder_waat_ein_maedje]Minsekinder waat ein maedje[/url] — [url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_d2.html#Den_alde_kleiërkas]Den alde kleiërkas[/url] — [url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_t1.html#t_Is_gedaon]’t Is gedaon[/url] — [url=http://home.planet.nl/~elst0000/wortelepin/leedjes-teksten/blerick_d2.html#De_Wortelepin]De Wortelepin[/url]


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

17 reacties

maurick · 18 maart 2009 op 08:09

Hier heb ik geloof ik al veel te veel over gelezen. Ik ben toch meer van het Braziliaanse carnaval. Dat Brabant en Limburg aparte provincies zijn, wordt weer eens flink duidelijk tijdens carnaval. Sinds 1648 lijden ze aan een serieus zelfbeeld, waardoor ze ook nooit echt serieus zijn genomen.

Such a shame 🙁

Anne · 18 maart 2009 op 08:38

OW Mien ik snap d’r alles van, weer heel even terug in die heerlijke sfeer, dank je wel!!

Een paar dagen geleden zat ik in een kroeg in A’dam, werd daar opeens muziek van Beppie Kraft gedraaid, zoet was dat. Een zoete pijn….

[i]De nach is nog zoe laank kom in mien er-me…[/i]

arta · 18 maart 2009 op 08:46

Jaaaa, helemaal goed!
[quote]De grijnzende maskers aan de muur knikken nog een laatste keer welterusten. [/quote]
Mooie quote!

SIMBA · 18 maart 2009 op 09:06

Wat een mooie heimwee-column! Ik kan zo terugverlangen naar de carnaval van vroeger, met die heerlijke dialect liedjes. Ik kan in het Brabantse carnaval niet vinden wat ik in Limburg had. Wij maakten trouwens erg veel werk van ons “pekske” niet kopen maar noeste huisarbeid!

Mut · 18 maart 2009 op 09:11

Ieder z’n meug natuurlijk.
Maar wel een mooi verhaal.

Mien · 18 maart 2009 op 09:46

Helemaal vergeten, dit 12e juweeltje (uit Maastricht)!

Hier is een registratie (met tekst) live uit de Zoepkoel in Venlo!

Ik zou zeggen: ZING NOG ENS !!!!

[b][url=http://nl.netlog.com/go/explore/videos/videoid=3787860]Beppie Kraft – De nach is nog zoe laank[/url][/b]

Dees · 18 maart 2009 op 11:39

Als rasgroningse krijg ik kippenvel van het verkeerde soort en zeurende buikpijn bij het horen van carnavalskrakers. Brr. Maar je verhaal is inderdaad mooi…

Mosje · 18 maart 2009 op 12:06

Ja, peuter het dunne laagje beschaving van de mens, en wat zie je? Carnaval.
😀

klapdoos · 18 maart 2009 op 12:15

Mocht ooit een keer carnaval in het Limburgse meemaken…In Amsterdam lukte dat voor geen meter, Den Haag wist het niet eens te spellen, hier in Zwolle is het wéér anders. Wij westerlingen wéten gewoon niet wat carnaval vieren is. De westerlingen kunnen gewoon géén carnaval vieren al denken wij van wel ( ik hou er zelf niet van, maar een mijner exen was een Limburgse en er in opgegroeid, dus wat doe je als verliefde koe? Juist, meedoen, maar voor mij als rasamsterdamse is het niks en hier in het westen zal het ook nooit wat worden al denken wij van wel..
Mooi stuk Mien…
groetjes van leny :wave: :stom: :stom: :stom: :stom: :stom: :stom: :stom:

Bitchy · 18 maart 2009 op 12:17

Tjeee.. je neemt me een jaar of 30 mee terug. Mijn vader was als buitenlander erelid van een duitse carnavalsvereniging in Dusseldorf. Als we 14 jaar waren mochten we met hem mee, hoefde hij niet meer zo op ons te letten 😉

Heerlijk Mien!

doemaar88 · 18 maart 2009 op 12:49

Mooi stuk, fijn geschreven – en hoewel ik niets heb met carnaval, is dit erg vermakelijk 😀

Neuskleuter · 18 maart 2009 op 13:52

Het leukste van dit stuk is je outfit, haha. Ik heb weinig met carnaval, maar zag op je Hyves al zo’n foto, het zag er geslaagd uit!

Je uitgeschreven passie werkt bijna aanstekelijk. Het is alleen zo jammer dat de clip op YouTube heb gezien, daar heb ik weer minder mee. In jouw letters klinkt carnaval leuker 😀

LouisP · 18 maart 2009 op 19:44

M.

bijzonder hoe fanatiek jij in bepaalde zaken bent.
met alles erop en eraan.

Leuk om te lezen ook voor ex carnavallers.
L.

KawaSutra · 19 maart 2009 op 00:45

Laat ik, als Hollander, nu eens het carnaval, zoals door jou beschreven, openbreken. Jij hebt proza geschreven over een gebeuren dat op mij rauw, rumoerig en wild overkomt. Het is een feest van zuipen, lallen, sex en alles wat God verboden heeft.
Jij maakt er een sprookje van dat het volgens mij niet is. Begrijp me niet verkeerd, Carnaval in het Zuiden lijkt me heerlijk. Maar als het de sfeer draagt van wat jij beschrijft, dan blijf ik liever thuis.
Overigens heb je het wel heel mooi beschreven, maar ik lees dan liever hoe het werkelijk beleefd wordt door de gewone man. Waarschijnlijk zoals het ooit begonnen is in de Middeleeuwen: zuipen en vreemdgaan.

Mien · 19 maart 2009 op 07:38

Gossie, niet gedacht dat mijn persoonlijke bespiegelingen over Carnaval zoveel warme reacties en herkenning zouden opleveren. Dat verwarmt mijn hart dan weer.
Bedankt daarvoor.

Als je het Carnaval van dichtbij meemaakt en er voor open staat dan is het een mooi feest en zorgt het voor loutering.
Dit is ook de ervaring van vrienden uit Den Haag en Zoetermeer waarmee ik nu 8 jaar lang 1 dag Carnaval vier.
Ik vind het leuk om andere mensen warm te maken voor dit geweldige in cultuur en traditie gedrenkte feest.

Voor de Carnavalsleken onder ons:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Carnaval
Deze wikipediapagina geeft een goede beschrijving van de achtergronden van het Carnaval.

Mien Feestneus

Prlwytskovsky · 19 maart 2009 op 22:53

Carnaval. Hm.
Ik ben van boven de rivieren dus veel te nuchter daarvoor. :wave:

Mien · 21 februari 2015 op 12:44

Ik zie dat de links in de column niet meer werken. Dat komt door de overzetting van de oude naar de nieuwe website CX in 2013.
Hieronder een nieuwe link naar de liedteksten van de in de column vermelde liedjes.
[b][url=http://www.limburgzingt.nl/venlo.htm]http://www.limburgzingt.nl/venlo.htm[/url][/b]
En dan nog dit juweeltje van YouTube geplukt:
[b][url=http://youtu.be/yTQVaYTzTIw]Sjiengele, sjiengele, sjiengele boem[/url][/b]

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder