Wie gelooft is een sterke persoonlijkheid, die hoeft nooit bang te zijn om alleen te staan in het leven. Dus ik geloof, al is het op mijn geheel eigen wijze. Ik ken geen ALLAH OF JAWEH OF GOD OF JESUS, heb met geen van allen kennis gemaakt, doch aangezien al die namen behalve die van Jesus GOD betekent, denk ik niet dat ik mij hoef te schamen voor het feit dat ik ze niet persoonlijk ken. Want ik heb nog nooit iemand gesproken die ze werkelijk gezien of gehoord hebben. Maar ze waren er wel en zijn er nog steeds. Vooral wanneer mensen in nood zitten en zeggen nergens in te geloven is mij gebleken dat ze het eerste om “o God :”roepen. Dus zij die zeggen niet te geloven, daar geloof ik dus geen barst van. Want hoe je het went of keert, geloven zit in je hart en je laat je hart spreken als de nood het hoogst is. Dan is Hij er voor je. Vol respect is het altijd Hij, maar wie zegt mij dat het geen Zij is?

Als ik mensen hoor zeggen wanneer er weer een of andere ramp is voltrokken “Wat is de bedoeling van God?”, dan moesten die mensen eens bedenken dat zijzelf de aanleiding van diezelfde ramp zijn. God maakt geen wapens, God schiet er ook niet mee, God geeft genoeg eten voor de hele wereld en zelfs voor de dierenwereld, maar als de mensen de zeeén leegvissen komen er mensen in andere gebieden om van de honger, omdat de vissen al weggehaald zijn door rijke bedrijven die daar weer blikvoer van maken voor het gewone volk dat het met smaak eet. Wij geven God de schuld van alle oorlogen, maar Hij is ze toch niet begonnen? Soms heb ik ook vragen waar ik aan diezelfde God vraag wat het nut is van alles wat ik meemaak in mijn leven. En dan komt er een dominee voorbij met de eeuwige zin die ze op het seminair leren “: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk”. Niets daarvan de mens is ondoorgrondelijk, maar het is zo makkelijk om iemand de schuld te geven die zich niet kan verdedigen.

Maar kijk uit als je straks boven bent dan krijg je op je falie van diezelfde God. Hij is er voor alle mensen, blank en bruin, geel , oranje, homo, hetero, transsexueel, gehandicapten, blinden, doven, horenden, moslims, joden, palstijnen,en zo kan ik nog wel even doorgaan,. En als men zegt “Maar in Afrika dan?’Ja wat dan?’ Daar zijn regeringen het niet met elkaar eens, dat land is veel te groot, dus slachten de bevolking elkander maar af.

Mijn vrouw zegt altijd “De natuur lost het zelf wel op, dat heeft de evolutie bewezen” en verdikkie ik ga haar geloven. Er gebeurt altijd iets met een reden, daar ben ik nu wel van overtuigd en later zal blijken wat die reden is, daar kom ik dan wel achter wanneer ik denk “Hé daarom is dit of dat gebeurt”.

Het leven is een leerproces, dit leven is ons maar geleend hoor en het is aan jou wat jij er mee doet. Doe je mee met de meute of blijf je jezelf trouw in karakter en de aard van je opvoeding? Kijk eens een dagje bij jezelf naar binnen, je zult schrikken van de fouten die je altijd maar weer maakt. Ik doe dat regelmatig en ben er persoonlijk alleen maar beter door geworden naar mijn medemens. Omdat openstaan voor een ander ook openstaan betekent voor de gevoelens die je zelf onderdrukt. Zo denk daar maar even over na…Heb je wat te doen. En Hij, HIJ helpt je daarbij.

Categorieën: Maatschappij

klapdoos

Gewoon een Amsterdamse vrouw die met een vrouw getrouwd is, ziek is, zodanig dat de neerwaartse spiraal steeds verder zakt. maar een kniesoor die daarop let. Ik lach graag, heb genoeg traantjes gelaten om mijn ziekte en nu is het tijd om via mijn nieuwe boek eens door te gaan met uit het leven te halen wat er te halen valt, zeker in een crisistijd is het de kunst om toch vrolijk te blijven. Mijn motto is dan ook: Een dag niet gelachen is zeker een dag niet geleefd.

6 reacties

Wayan · 14 januari 2008 op 15:43

Wat een verwarde en verwarrende column ! Je schrijft : ‘maar ze waren er wel en zijn er nog steeds’ Zo kan je ook zeggen dat de Griekse goden zoals Zeus en de Romeinse goden zoals Jupiter, of de Egyptische goden er nog steeds zijn, of wat dacht je van de goden van de Azteken en de Inca’s ?

Al die goden zijn dood omdat niemand hun meer aanbidt of aanroept.

Geloof en bidden tot God is je innerlijke stem, een eigenaardig vonkje in je hersens dat je projecteert op een ingebeelde vriend, die je dan God noemt.
Je ingebeelde vriend is wat hij is : ingebeeld.

Bidden helpt niet, heeft nog nooit geholpen. En mensen die zeggen dat hun bidden wel een resultaat heeft gehad zijn dom, want bidden is zoals een roulette : soms valt het balletje op rood, soms op zwart.

Ik heb mijn zoontjes zonder god opgevoed. Zij zijn nu 14 en 12 jaar oud. Nu al lachen zij met mensen die bidden. In april vorig jaar vloog ik met mijn zoontjes van Bali naar Jakarta. Het vliegtuig maakte een noodlanding in Surabaya, alle passagiers begonnen te bidden toen het vliegtuig werkelijk gevaarlijk over de toppen van de palmbomen scheerde, maar mijn kinderen en ik bleven kalm. Na de noodlanding was 1 passagier dood, een oude dame. De andere passagiers gingen uit het vliegtuig en dankten Allah.

Mijn zoontjes en ik lachten met die onnozelaars, en gingen iets drinken in de luchthaven

KingArthur · 14 januari 2008 op 15:58

Het is kennelijk lastig om zonder een beschuldigende vinger over geloof/overtuiging te schrijven. Kortom: de intenties zijn goed, de uitwerking vind ik minder.

Prlwytskovsky · 14 januari 2008 op 16:04

@Wayan: toch meen ik te lezen dat de mens trouw moet blijven aan zichzelf. Als anderen willen bidden en voor mijn part Allah willen bedanken moeten zij dat vooral doen maar lach deze mensen niet uit. Per slot van rekening wordt jij ook niet uitgelachen om jou doen en laten. 😉

klapdoos · 14 januari 2008 op 17:33

Wayan ik merk uit jouw commentaar disrespect voor hen die dus wel geloven. Ben jij even blij dat je geen moslim bent….Alhoewel jij in een land woont die de grootste moslimpopulatie heeft van de gehele wereld 90 miljoen nog wel.Dus dat beetje gelovigen die hier in Nederland zitten, van welk geloof ook die moeten maar net zoals jij in het leven staan nergens in geloven? En heb jij bewijs dat bidden niet helpt? Wetenschappers hebben die massahypothese eens uitgeprobeerd bij een opgegeven meneer en verrek al dat samen bidden haalde de man door zijn dodelijke ziekte heen. Geloof zit in de geest, net als yoga of reiki, maar ik heb het idee dat jij daar ook niet voor open staat. En je mag lachen om mensen, maar lach ze niet uit om hun eigen geloof, dat heet hier in Nederland ONBESCHOFT. Hier laat men een ieder in zijn/haar waarde welk geloof men ook aanroept of waar men ook voor bid. Ikzelf kom uit een Joodse familie en wij zijn zeker niet met de thora opgevoed, maar tonen wel respect als wij bij familie binnenkomen en die wel met de thora hun geloof beleiden. Ik snap jouw zin ook niet “Nu al lachen zij met mensen die bidden” Logisch, die hebben ook humor hoor, wist je dat niet???Kortom ik vind jouw commentaar wel héél kort door de bocht, en ik denk enigszins kwetsend voor hen die dagelijks geloven en bidden. Als jij zegt dat mensen dom zijn die bidden, vraag ik mij toch af waar al die mensen zijn die niet bidden, want die zijn me daar toch slim.

Wayan · 15 januari 2008 op 05:21

Goed, ik heb even uitgesproken wat ik denk, maar in het dagelijks leven toon ik respect en beleefdheid voor mensen met een geloof, zo blijkt nog eens dat beleefdheid een vorm van hypocrisie is, je anders voordoen dan je werkelijk bent om anderen niet te kwetsen. Nochtans, als er een ongeschreven wet is dat men niet onbeschoft mag zijn over andermans geloof, dan moet je mensen zoals Darwin verbieden. Er lijkt een nieuwe regel te bestaan die bepaalt dat je niemand meer mag beledigen. Het moet toegestaan zijn om onbeschoft te zijn over gelijk wat tegenover gelijk wie om welke reden ook. Dat is vrijheid van mening

Dees · 15 januari 2008 op 11:53

Het probleem met het geloof is dat je er rationeel zo verschrikkelijk vele tegenin kunt brengen. En geloven is geen rationele kwestie. Maar als je het zelf zo opschrijft denk ik dat je ook kan verwachten dat mensen je tegenspreken.

En dan is het eigenlijk ook wel weer typisch dat mensen die je tegenspreken meteen ‘geen respect voor je geloof hebben’.

Ik geloof pertinent niet en ik geloof ook pertinent niet in de heiligheid van het geloof van de mens, waardoor je er feitelijk niets tegenin mag brengen, zonder beschuldigd te worden van gebrek aan respect. Dan is er namelijk geen sprake van gesprek, maar van preek. En als ik ergens niet tegen kan 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder