Vandaag stonden er twee opmerkelijke artikelen in zowel de Volkskrant als in de NRC. Het eerste bericht kwam van het Vaticaan dat bekend heeft gemaakt dat, ik citeer: ‘mannen aan vruchtbaarheid verliezen door milieuvervuiling, veroorzaakt door de pil’. Die zin heb ik een paar keer moeten teruglezen om de impact goed op mij in te laten werken. In eerste instantie dacht ik dat ik iets gemist had bij het zien van An Inconvenient Truth want het was absoluut niet tot me doorgedrongen dat ik mogelijk onvruchtbaar zou kunnen worden door een smeltende poolkap, al weten de mannen onder ons wat ijskoud water met ons voortplantingsorgaan kan uitrichten. Naar mijn stellige overtuiging heb ik mijnheer Gore echter niets over impotentia generandi horen zeggen. Dus las ik de zin in het artikel nog maar eens en langzaam werd me duidelijk dat onze naderende onvruchtbaarheid veroorzaakt wordt door de pil.

Aanvankelijk zou ik me nog kunnen voorstellen dat die blauwe pilletjes zouden worden bedoeld, die tegenwoordig te kust en te keur op internet worden aangeboden (maar de gang via de huisarts naar de apotheek kan ook), of al die enge chemische preparaten welke in een onbewaakt ogenblik in je drankje terecht kunnen komen tijdens een avondje stappen, doch niets van dit alles. Nee, de mannelijke infertiliteit zou een gevolg zijn van de anticonceptiepil. Ik moet echter bekennen dat ik in mijn omvangrijke vrienden- en kennissenkring nog nooit een man ben tegengekomen die ‘aan dé pil is’. Maar blijkbaar bedoelt het Vaticaan dat ook niet.

In L’Osservatore Romano, het huisorgaan van de bakermat van de Rooms Katholieke Kerk wordt beweerd dat de pil, die niet alleen verwerpelijk zou zijn omdat het zwangerschappen op kunstmatige wijze beëindigt, het milieu vervuilt als gevolg van ‘bijproducten van de pil’. Gebruik van de pil levert ‘tonnen hormonen’ op die via de urine van de vrouw in het milieu worden achtergelaten, met vernietigende ecologische consequenties. Uiteindelijk leidt dit bij de man tot een drastische vermindering van het aantal spermatozoïden.

Nu weten we al decennia dat het Vaticaan een grote voorstander is van het verbieden van condooms en derhalve AIDS als probaat middel tegen de overbevolking op de koop toe neemt. Ook is het niet nieuw dat zij bezwaar maken tegen elke vorm van anticonceptie, maar om het nu op het milieu te gooien vind ik ronduit belachelijk. Alsof al die tonnen poepluiers die het gevolg zijn van, al dan niet ongewenste, zwangerschappen wel goed voor ons milieu zijn. En wat te denken van al die uitgeplaste cocktails welke het leven van HIV-patienten nog enigszins draaglijk moeten maken. Zit daar dan geen rotzooi in?

Het bovenstaande zou op zich al verontrustend genoeg zijn ware het niet dat mijn oog op nog een artikel viel namelijk dat het Ministerie van Volksgezondheid in Brazilië, naast 1,2 miljoen gratis condooms en een half miljoen gratis morning-afterpillen, 70 miljoen gratis doosjes anticonceptiepillen gaat verstrekken onder de bevolking in strijd tegen ongewenste zwangerschappen, tegen AIDS en andere seksueel overdraagbare ziektes. En uiteraard verzetten de bisschoppen en kardinalen zich hiertegen met hand en tand.

Zeventig miljoen doosjes anticonceptiepillen! Stel dat het klopt wat ze in Rome beweren, dat het inderdaad zo is dat al die gebruikende vrouwen straks onze aarde chemisch besprenkelen met hun urine, dan dreigt er een milieuramp van formaat. Over boord geslagen containers, lekkende vaten met uranium, zinkende olietankers, gaten in de ozonlaag of zure regen blijken peanuts vergeleken bij dit naderende ecologisch onheil. Dan zijn plassende vrouwen nog bedreigender voor onze aardkloot dan Azijnzeikers uit Rome.

Jacob Krasblog


6 reacties

SIMBA · 8 januari 2009 op 08:18

Ik zag de vooraankoniging van Netwerk over dit onderwerp maar was te moe om te zo lang op te blijven. Ben wel blij dat ik nu weet waar het over ging! Wat een gezeik he 😀 alsof ongelimiteerd voortplanten goed voor het milieu is. Gelukkig plas ik puur natuur!

Ma3anne · 8 januari 2009 op 09:04

Goed stuk.
Te gek voor woorden deze zogenaamde wetenschappelijke onderbouwing van het anti-conceptieverbod. Gekoppeld aan het milieu nog wel.
Mogen vrouwen nu niet meer plassen of de pil niet gebruken? Dat is me nog niet duidelijk.

Rare jongens, die (vaticaanse) Romeinen. :mafiosi:

Dees · 8 januari 2009 op 12:54

Jee,

Mijn fantasie slaat ervan op hol. Een wereld vol met complotterende mannenmilieuvernietigende vrouwen, die natuurlijk zat goeie zwemmers weggestouwd hebben in grote vriezers, ondergronds. Hier zit wel een boek in, denk ik 😀

Serieuzer, op zich een slimme Vaticaanzet, zo’n bericht. Geen beter argument voor mannen om vrouwen onder druk te zetten dan een bedreiging van de eigen viriliteit. En er zijn natuurlijk zat mannen die dit voor zoete koek slikken.

Hmmm, geen gekte zo gek als religekte, dat zie je toch iedere keer weer.

KawaSutra · 9 januari 2009 op 00:30

Er zal best een kern van waarheid inzitten. Weliswaar een hele kleine. Tenslotte verdwijnen die toegevoegde hormonen hoe je het ook wendt of keert in het ecosysteem. En ongetwijfeld zal daar weer een fractie van invloed zijn op de vruchtbaarheid van de man, evenals zoveel andere chemische stoffen die het milieu vervuilen. Dus ik denk niet dat je het Vaticaan ervan kunt betichten te fantaseren. Maar een behoorlijke portie doelredeneren valt niet te ontkennen.
Een prima uitgebalanceerde column.

doemaar88 · 9 januari 2009 op 10:14

[quote]Dan zijn plassende vrouwen nog bedreigender voor onze aardkloot dan Azijnzeikers uit Rome.[/quote]
😆

Je hebt zeker een punt met dit stuk, Krasblog!

Mien · 11 januari 2009 op 21:30

De katholieke kerk loopt altijd achter de fanfare aan. Na het zingen de kerk uit. Zou ik zeggen.
Dus we gaan nu ook al voor een groene kerk.
Het moet niet groener worden …
Wel grappig dat de katholieke kerk het milieu inzet, zeker gezien het feit dat ze niet in de evolutietheorie gelooft.

Mien

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder