Kent u het verhaal van het lieve zwarte kuikentje, dat tégen de Europese grondwet heeft gestemd? Niet?!…. kijk eens in de spiegel! Het enige dat u ontbreekt zijn de letters ‘NL’ boven op de eierdop. “Het is inderdaad niet eerlijk, want zij zijn groot en jij is klein”, moeten veel landgenoten gedacht hebben in het stemlokaal. “En dat is niet eerlijk, ow nee!” ik begrijp heus, waarom zestig procent van de mensen in dit land ‘NEE’ heeft gestemd, maar wat is wijsheid? Internationale problemen en politieke conflicten komen steeds dichterbij huis. De wereld wordt alsmaar kleiner door de globalisering.

Kijk eens over uw vleugeltjes naar links maar vergeet ook niet naar rechts te kijken. Aan de ene kant een ongekend arrogante macht als de Verenigde Staten, die onder het mom van vrijheid en democratie de wereld naar de rand van de afgrond drijven. Aan de andere kant China en India, die onze economische welvaart bedreigen, en daar tussenin zitten wij geklemd in een grenzeloos verdeeld Europa. Piep-piep-hoi, piep-piep-hoi, Calimero. De uitdagingen van de 21ste eeuw staan voor de poorten van Europa, maar in Nederland lijken we dat maar niet te willen beseffen.

Nederland is boos op de slager op het Binnenhof, maar rekent haar frustraties af op de groenteboer in Brussel. Wie denkt dat Nederland anno 2005 een kaasstolp is, moet vooral tegen stemmen, maar ik heb samen met 33% wijze anderen ‘JA’ gestemd. Al is het uiteindelijk een ongezonde ‘NEE’ met overgewicht geworden. Oneigenlijke, losstaande motieven hebben voor veel kiezers de gang naar de stembus bepaald. De dure komst van de euro, de toetreding van Turkije en de rode kaart voor de regering van Balkenende heeft menig wijsvingertje gedirigeerd naar een dikke vette ‘NEE’.

Een domme, schadelijke ‘NEE’ die de positie van Nederland heeft verzwakt aan de Europese onderhandelingstafel. De internationale trein richting Brussel dendert ook zonder Nederland en Frankrijk gewoon door. Het is onbegrijpelijk, dat het gros van Nederland tegen een grondwet stemt, die voorziet in meer vrijheid, veiligheid en welvaart voor de Europese burger. De Europese grondwet heeft een permanent en supranationaal karakter en is niet vrijblijvend. Dat is nu nog wel het geval.

De spelregels moeten voor iedereen duidelijk en eenduidig zijn. In Nederland steggelt men al jaren over 26.000 asielzoekers en in Spanje geeft men 700.000 gelukszoekers een nieuw paspoort. Een Europese grondwet had dat kunnen voorkomen. Complexe, grensoverschrijdende problemen als terreurbestrijding en bestrijding van criminaliteit vergt een veel beter georganiseerde internationale aanpak om de veiligheid van burgers in Europa te vergroten. De Europese wetgeving voorziet daarin.

Het verdrag zorgt niet alleen voor meer interne economische ruimte, maar bevordert ook de mensenrechten en garandeert meer persoonlijke vrijheid, democratie en privacy. Ik heb meer vertrouwen in een machtsblok als Europa, dat niet klakkeloos achter de VS aan waggelt. Landen als Duitsland en Frankrijk durven duidelijk stelling te nemen tegen de VS en de hakken in het zand te zetten als het moet. Nederland waggelt al jaren als een kip zonder kop achter Bush aan. Bush die op geen enkele manier heeft bijgedragen aan wereldvrede.

De uitkomst van het ‘raadgevend’ referendum is een pijnlijk en triest gegeven, dat veel mensen in dit land niet grensoverschrijdend durven te denken. Een knap staaltje van chauvinisme, alleen op het verkeerde moment! Eenheid maakt macht en ‘had’ van Europa een belangrijke militaire macht moeten maken als tegenwicht tegen Bush en zijn neoconservatieven. Eendracht maakt macht en ‘had’ van Europa een economische macht moeten maken om toekomstige bedreigingen uit Azië te kunnen weerstaan. Calimero is een heel lief kuikentje. Hij vindt alles leuk en goed. En weet beslist wel wat hij doet! Daar zet ik nu mijn vraagtekens bij!

Nederland is klein en zou dus groot moeten denken, maar helaas is dat niet het geval. Nederland wordt gedicteerd door diepgewortelde angst. Is het niet tegen de islam, dan is het wel tegen een groter wordend Europa. Veel mensen vergeten echter, dat de grootste bedreigingen voor Nederland niet van binnen maar van buiten de EU komen. Veel mensen in mijn omgeving die tegen de grondwet hebben gestemd willen de arrogantie van de macht straffen, maar hebben helaas een verkeerd moment uitgekozen. De tijd om af te rekenen met Balkenende komt nog. Geduld is een schone zaak!

Scepsis

Categorieën: Politiek

11 reacties

Jeroen · 10 juni 2005 op 14:26

Ik ben mogelijk ietwat bevooroordeeld (ben ’t met je eens namelijk), maar: sterke column!

Goed geschreven, krachtig, leuk één-tweetje met Calimero en leest lekker.

Troy · 10 juni 2005 op 14:51

[quote]”Veel mensen in mijn omgeving die tegen de grondwet hebben gestemd willen de arrogantie van de macht straffen”[/quote]

Dat klopt.

Je column is sterk geschreven, maar ik ben het niet helemaal met je eens. Voor ik in discussie ga, wil ik eerst even een weekendje bijkomen van mijn werkweek 😎

KawaSutra · 10 juni 2005 op 15:19

Ik ben het helemaal met je eens, maar ja, ik behoor dan ook tot die 33%. Al dat ongenuanceerde geblaat en geschreeuw hing me eigenlijk al heel lang de keel uit. Dat had de overheid kunnen voorkomen door tijdig de exacte betekenis en gevolgen van de grondwet duidelijk te maken.

M.i. is de voorgestelde grondwet puur een stevige basis om Europa op de meest verstandige wijze vorm te geven d.m.v toekomstige regelgeving. Als de basis niet goed is, zoals de afgelopen decennia, dan komt er van het naleven van regels ook niets terecht.

Het is een zeer beperkte zienswijze om alleen maar oog te hebben voor het zgn. eigen belang en niet te willen zien dat de gevolgen van de globalisering ons landje echt niet voor bij gaan.

Ik hoop dan ook dat er na een stevige Europesche discussie en een veel betere voorlichting van de inwoners alsnog een voor ieder bevredigende grondwet tot stand komt. Liefst zo spoedig mogelijk, dat is in ons eigen belang.

Goeie column, Scepsis, met interesse gelezen.

Mosje · 10 juni 2005 op 15:26

Heb dit stukje twee keer gelezen. Om het patriarchale te zoeken dat eerdere politieke stukjes van jou zo kenmerkte. Niet gevonden.
Prima column.

Domicela · 10 juni 2005 op 16:49

Tsja, ook ik hoor bij de 33% minderheid …. Leuk stukje, helemaal mee eens …. de NL pot verwijt de Franse ketel chauvinisme, maar ondertussen!

Raindog · 10 juni 2005 op 17:10

Ik had graag voor willen stemmen en toch….. toch voorziet de Europese Grondwet in nog heel veel andere zaken waar werkelijk geen hond op zit of zat te wachten. Hoe je het ook wendt of keert; dit was wèl het moment om daar eindelijk eens iets van te kunnen vinden. Het kabinet valt ook veel kwalijk te nemen voor wat betreft de manier waarop zij dit klusje wel even zouden klaren. Oneigenlijke argumenten zijn niet alleen in het nee- maar ook in het ja-kamp veelvuldig misbruikt. Ik ben er trouwens van overtuigd dat het nog steeds tot iets goeds kan leiden. Misschien wat later dan gehoopt, maar als het er dan in ieder geval beter van wordt: soit.

Ik ben het tot mijn eigen verbazing met Mosje eens dat dit stuk een stuk minder paternalistisch is dan je hele oeuvre tot dit moment. Dat zou als een positieve ontwikkeling aangemerkt kunnen worden ware het niet dat het deze keer ook werkelijk een makkie was! Dit door de VS als boze en oncontroleerbare politieman van de wereld westwaarts neer te zetten en de angst en bedreiging voor de eigen portemonnee in de persoon van Azië oostwaarts. Dat gaat er bij de zeer gemiddelde Nederlander natuurlijk in als zoete koek. Principieel of financieel, alles is even onderhandelbaar zodra het ons werkelijk dreigt te raken nietwaar? Ik daarom behoud vooralsnog mijn scepsis jegens jou als schrijver maar kijk met meer belangstelling dan gewoonlijk uit naar je volgende pennevrucht. Omdat de manier waarop je nu communiceert de dialoog niet bij voorbaat uitsluit en dat is altijd gunstig.

Kees Schilder · 10 juni 2005 op 18:33

[quote]In Nederland steggelt men al jaren over 26.000 asielzoekers en in Spanje geeft men 700.000 gelukszoekers een nieuw paspoort. Een Europese grondwet had dat kunnen voorkomen.[/quote]

Afgezien van de vraag hoe een stuk papier,waar geen hond chocola van kan maken, een en ander had moeten voorkomen, vind ik het prima dat die 700.000 “gelukszoekers”een paspoort kregen in Spanje.
Hoe meer zielen hoe meer vreugd, zei mijn goede opa altijd.
Maar ik geef toe dat jouw argumenten steekhoudend zijn al blijf ik nee zeggen tot iemand mij goed kan uitleggen wat die grondwet precies inhoudt

Ma3anne · 10 juni 2005 op 23:28

Je had zo met het kabinet mee kunnen folderen. Goede argumenten, maar nog steeds niet voldoende om mij ‘ja’ te laten stemmen.

Louise · 11 juni 2005 op 07:52

Zeer overtuigend en goed geschreven, terwijl ik het met de inhoud niet helemaal eens ben.

bert · 13 juni 2005 op 11:01

[quote]Dat had de overheid kunnen voorkomen door tijdig de exacte betekenis en gevolgen van de grondwet duidelijk te maken.[/quote]

Dit zegt genoeg voor mij.

Dit is echter geen site waar ik over ‘ja’ of ‘nee’ wil discussieren maar wel over jouw column en die zit qua opbouw heel goed in elkaar.

emaessen · 11 juli 2005 op 15:10

Een mooi geschreven stuk en goed onderbouwd. Als “het boeit me geen biet” thuisblijver haal je me echter niet over de sreep voor een eventuele herhaling. Juist de ontwikkelingspolitiek en het “veiligheids” gebeuren hebben me thuisgehouden.

Als “ontwikkelingshulp” ook precies dat betekende, zou iedereen er baat bij hebben (denk aan al die goedkope productie van onze bedrijven in Oost Europa). Ook nu gebeuren er zaken in EU verband uit naam van de “veiligheid” waar ik beslist niet achter sta. Die biometrie gegevens in paspoorten bijv. lijken me te veel op een George Orwell scenario.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder