Het is er dan toch gelukt. Lucille Werner heeft het voor elkaar. Haar idee om mooie vrouwen met een handicap tegen elkaar te laten strijden voor de Mis(s)verkiezing van 2006 wordt uitgezonden door BNN. Moet ik daar blij mee zijn? Ach, ik weet het niet. Het idee erachter is de samenleving te laten inzien dat mensen met een functiebeperking (sorry handicap vind ik dus echt een rotwoord) wel degelijk iets in hun mars hebben en niet gek zijn. Maar denk ik dan gelijk; “Zou het helpen?”. Word ik na deze uitzending dan ook gezien als gewone burger of word ik nog steeds nagekeken als ik door de stad rijd. Zullen obers mij nu vragen wat ik wil drinken als ik op het terras zit met een paar mensen zonder functiebeperking? Als dit het effect is, word ik nog druk! Dat is namelijk mijns inzien hetgeen wat gewoon goed fout zit in deze maatschappij. Behandel mensen met een beperking net als dat je mensen zonder beperking behandeld!

Natuurlijk ligt dit niet alleen aan de “normale” burgers, ook “wij”, mensen met een functiebeperking zijn hier voor een deel schuldig aan. 90 van de 100 mensen die door hun beperking gratis of goedkoper naar binnen mogen in een pretpark, theater, bioscoop of whatever zullen hiervan gebruik maken. En zeg eens eerlijk, als jouw gezelschap op het terras gevraagd wordt wat jij wilt drinken, zeg jij dan; “Hé, eikel, ik kan zelf wel zeggen wat ik wil drinken hoor. Ik ben niet gek!”. Nee, ik doe het zelf ook niet betrap ik me op. Nog zo´n voorbeeld is het gehandicaptenbeleid, verdomme gebruik ik het woord toch nog, van dit kabinet. Iedere persoon met een functiebeperking die je vraagt of ze het eens is met bijvoorbeeld de bezuinigingen op het gebied van vervoer voor mensen met een beperking zal direct zeggen hoe erg dit allemaal wel niet is. Vraag je vervolgens of deze persoon er wel eens tegen geprotesteerd heeft en bij een manifestatie in Den Haag is geweest dan is in heel veel gevallen het antwoord; “Nee, dat helpt toch niet”. Nee, thuis klagen over hoe slecht je het hebt, dat helpt!

Dat is er dus mis mijn inziens. Ga niet in een hoekje zitten kniezen, maar laat zien dat jij het waard bent, want ieder mens is uniek in zijn soort!

Terugkomend op het thema van deze column, de Mis(s) verkiezing van Lucille, wil ik toch nog even kwijt dat ik me dooderger aan alle negatievelingen die zich afvragen of dit wel goed is voor de beeldvorming van mensen met een beperking. Nee, niks doen is goed voor de beeldvorming! Of is iedereen heel stiekem gewoon SUPER JALOERS op Lucille dat zij dat doorzettingsvermogen en lef wel heeft!


23 reacties

Shitonya · 21 oktober 2005 op 14:18

Grinnik…
– “super jaloers” mag ook wel zonder hoofdletters.
En nee, “wij” zijn niet jaloers.
– Eerst ben je nogal negatief/twijfelachtig over een miss verkiezing, aan het slot ben je er duidelijk voor. Nogal tegenstrijdig.
– Overmatig gebruik van uitroeptekens mag ook wel minder hoor.
– “ieder mens is uniek in zijn soort”. Erg clichematig als je het mij vraagt en ook overbodig. De zin tussen haakjes dat je handicap een rotwoord vind is al overbodig, dat je er later weer iets over laat vallen “verdomme, gebruik ik..” is ook ongepast.
– een miss verkiezing om aan te tonen dat ze niet gek zijn? Ik zie echt niet de overeenkomst. Laat maar aan de hand van intelligentie zien of ze niet gek zijn, aan uiterlijkheden zoals een miss verkiezing heb je niets.

Waardeloze column 🙂

Chantal · 21 oktober 2005 op 14:34

Je schrijft leuk, dus ik zou zeggen laat je vooral niet ontmoedigen door de reactie van Shitonya. Wat haar kritiek betreft: het is inderdaad wel tegenstrijdig dat je eerst voor bent en daarna tegen.

Voor de rest vond ik het een leuke column en hij las ook lekker weg. Ook vind ik het erg interessant om te lezen over hoe de ‘samenleving’ mensen met een handicap behandelt, ik zou er graag meer over willen lezen (hint :-P)

Welkom op columnx! 🙂

Tarballs · 21 oktober 2005 op 14:34

Ik ruik wel een column over de meest belachelijke verkiezingen die je zou kunnen bedenken. Wie o wie?

Ik vind je stuk wel sympathiek en zo, maar niet bijster columnachtig.

Chantal · 21 oktober 2005 op 14:47

[quote]Wat haar kritiek betreft: het is inderdaad wel tegenstrijdig dat je eerst voor bent en daarna tegen.[/quote]

Ik bedoelde het dus andersom :-D. Nog een tip trouwens: een kortere titel. Ik dacht zelf aan: Helemaal mis(s), of zoiets 😉

Tarballs · 21 oktober 2005 op 14:59

Mis(s)kleun?

Als titel, dus…

Outsider · 21 oktober 2005 op 15:21

[quote]Waardeloze column [/quote]

Ik heb Shitonya al eens eerder op deze site de huid volgescholden en ik zou nu niet weer moeten beginnen met zeuren, maar ik zou toch wel eens willen weten: ‘Waarom doe je dat nou? Wat heeft het voor zin om een nieuwe column-xer meteen een flinke verbale trap te geven?’

Trukie · 21 oktober 2005 op 16:24

Mijn eerste reacie op Lucilles plannetje was ook, he nee toch.
Later bedacht ik dat het voor haar een overwinning (en wel een positieve) moest zijn. In het begin van haar TV werk verborg ze haar handicap. Nu laat Lucille haar handicap in beeld zien. Prima. Want je hoeft het niet te verbergen.
Wij moeten er maar aan wennen om er naar te kijken zonder bijgedachten.

Hoeveel pillen staan er wel niet in het medicijnkastje van menigeen om te kunnen functioneren. Interne kwaaltjes die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. Stress, krampen, angsten, hoofdpijntjes, slapeloosheid, enz. Half Nederland heeft wel of het een of het ander onder de leden.
Wat is het verschil tussen een onzichtbare en een zichtbare handicap?

Een beperking door niet kunnen lopen of een beperking door faalangst, claustrofobie, vliegangst, treinangst, enz.

Hanse, leuke website. Mooie foto´s van al je uitstapjes.
Ik heb er van genoten. Net als van jouw eerste column op CX. Welkom.

WritersBlocq · 21 oktober 2005 op 16:35

Hoi! Welkom op CX en complimenten voor je eerste column, ik heb ze veel slechter gezien. Je schrijft best lekker en haalt een onderwerp aan dat niet elke dag besproken wordt en door hier dingen te plaatsen en af en toe wat opbouwende kritiek op te pakken, zal je zeker nog beter kunnen gaan schrijven.
Ik heb ook een kijkje genomen op je website, ziet er goed uit.

[b]Shitonya mag wat mij betreft zichzelf onderschijten, ik ben strontziek van haar eeuwige negatieve en onnodige felle commentaar en skip het 9 van de 10 keer. Zij ligt volgens mij alleen maar in een deuk door alle negatieve aandacht die haar geschonken wordt.
@ Redactie: kunnen jullie haar niet doorverwijzen naar 1 of andere shit-site waar ze prima past, denk bijvoorbeeld aan een scheldsite ofzo.[/b]

melady · 21 oktober 2005 op 16:58

Ten eerste vind ik het best een leuke binnenkomer Rob. Toen ik je levensverhaal op je website las had ik tranen in mijn ogen van tja, bewondering, moed.. heb zo even niet het goede woord voor handen maar geweldig dat je dat allemaal doet!

Welkom 🙂

Shitonya · 21 oktober 2005 op 18:32

volgescholden Outsider? Ohja, dat was JIJ ja. Niet ik. Jij begint met kut en weet ik veel en ik weet mijn zelfbeheersing tenminste nog in toom te houden.
En waarom? Omdat als ik hem was, ik liever opbouwende kritiek zou willen waarmee ik later beter kan schrijven dan een beetje slap geouwehoer erom heen van dat het wel aardig geschreven was, terwijl het tegendeel zo is. Ik zeg tenminste meteen wat ik ervan vindt en camoufleer het niet met onzinnige argumenten waar niets op slaat.

En flinke trap? Ik zeg gewoon eerlijk waar het op staat, niets anders. Ik heb geen kut/kanker/klote column of column om in je aars te steken gezegd, enkel waardeloos. Is dat nu zo “scheldend”? ( writersblokkie? ) Het is mijn mening, nog mild in tegenstelling tot sommige mensen die hun emotie niet in bedwang kan houden zoals write.

Ik weet mijn God niet wat haar bezield, maar haar emoties liepen duidelijk te hoog op. En overdrijven is ook wel op haar/jou van toepassing in dit geval. Kom op zeg, volgens mij heb jij meer tegen mij dan de directie hier op columnx. Als ik te ver zou gaan, zal de directie hier wel over beslissen, maar volgens mij is dat niet geval, dus jij bent eerder degene met een probleem.

“Schelden”…ik vraag me af wat jij daaronder verstaat. Ik zie schelden namelijk als: kanker/klote/kut/tyfus/tering etca. Sorry voor de grofheid, maar het kon niet anders. En volgens mijn definitie scheld ik dus niet, maar verkondig louter en alleen mijn mening. En als het je niet aanstaat, kun je jezelf beter afvragen hoeveel het jou eigenlijk doet? Want wat maakt het uit? Ik reageer met goede intenties en als jij die niet begrijpt dat kan ik daar niets aan doen en wil ik ook niet eens.

Ik bedoel maar, zie jij mij dingen zeggen als: “jezus, wat een trieste column is dit, deze is rijp voor de vuilnisbelt. Kun je niets beter schrijven dat dit? Je lijkt wel een randmongool”
Dingen zoals DIT vind ik te ver gaan. Wat ik doe is verre van dat. Dus ik heb evenveel recht om te reageren dan ieder ander.

Verder nog iets te zeiken Writersblok?

Ps: en als je werkelijk denkt dat ik in een deuk lig om al die negatieve aandacht, dan ken je mij echt niet 🙂

pepe · 21 oktober 2005 op 19:28

[quote]Natuurlijk ligt dit niet alleen aan de “normale” burgers, ook “wij”, mensen met een functiebeperking zijn hier voor een deel schuldig aan.[/quote]

Geweldige column dat allereerst! Bovenstaande quote, daar heb een klein beetje moeite mee, ‘schuld’ vind ik een zwaar woord. Ik vermoed wel dat ik weet wat je ermee wil zeggen.

[quote]Nee, niks doen is goed voor de beeldvorming![/quote]

Hier kan ik het absoluut mee eens zijn, de mensen (‘normale’ zoals jij dat schrijft) moeten maar wennen aan mensen met een beperking. Verder denk ik dat iedereen wel zo zijn beperkingen heeft.

Outsider · 21 oktober 2005 op 20:44

[quote]Verder nog iets te zeiken Writersblok?
[/quote]

Ja, nu krijgt Writersblocq de wind van voren, maar ze heeft wel volkomen gelijk. Het is echt niet voor niks dat ze zo op jou reageert.
En verder ga ik niet meer op je praatjes in, het is me de moeite niet waard.

Fred · 21 oktober 2005 op 23:15

Ik blijf ook een beetje in het midden hangen, wel goed vind ik de wending op het einde.
Daarnaast weet ik niet wie die Truus is die aan de verkiezing meedoet en ken ik jouw beperking niet (tenzij ik naar je site surf) en vind ik dat je alle gehandicapten op een hoop gooit. Elke beperking is er een maar ook allemaal verschillend.
Ik begrijp je punt maar had sterker verwoord mogen worden. Enne … welkom hier.

melady · 21 oktober 2005 op 23:20

Shitonya en Outsider willen jullie dit a.u.b. in een pb verder uitvechten?
Anders gaan jullie strijden om de titel mis(s)lukte recensenten.
Bij Talpa.
Live.

Louise · 22 oktober 2005 op 08:05

Mij is ook niet meteen duidelijk welke kant je precies op wilt, maar leuk dat je schrijft en welkom op CX!

klungel · 22 oktober 2005 op 09:14

Ik heb zowiezo iets tegen verkiezingen in het algemeen. Of het is een vleeskeuring of een wedloop met beloften die nooit uitkomen o.i.d.

Wat wel waar is, is dat gehandicapten altijd met andere ogen aangekeken worden. Totaal overbodig. Ze zijn gewoon mensen net als jij en ik. En dan is daar ook nog eens geen verschil tussen lichamelijk en geestelijk gehandicapten. Sterker nog, ik vind de meeste gehandicapte mensen liever dan de meeste ‘gewone’ mensen.
En waarom kun je daar dan niet gewoon mee omgaan?

Met andere woorden, goed onderwerp en prettig leesbaar geschreven.

Ma3anne · 22 oktober 2005 op 09:51

Jammer van die woordenwisseling tussen CX-ers hier. Moet vreemd overkomen als je nieuw bent.

Welkom. Een leuk debuut!

Outsider · 22 oktober 2005 op 09:57

[quote]Jammer van die woordenwisseling tussen CX-ers hier. Moet vreemd overkomen als je nieuw bent.[/quote]
Dat is wel waar, Ma3anne, maar als een nieuwe column-xer meteen wordt afgekraakt op een akelige manier en niemand zegt er wat van, dat is volgens mij ook niet leuk voor de columnist.

Geertje · 22 oktober 2005 op 10:07

[quote]Ga niet in een hoekje zitten kniezen, maar laat zien dat jij het waard bent, want ieder mens is uniek in zijn soort![/quote]

Helemaal mee eens! Leuke column en welkom op ColumnX!

(De discussie aangewakkerd hier op de site door heftig taalgebruik over en weer vind ik dan ook niet ter zake doende. Zegt veel over het eigen norm en waarde gedrag van betrokkenen).

Outsider · 22 oktober 2005 op 10:45

[quote]Hoera, rust in de tent, rust in de politiek even geen belerend vingertje, geen normen en waarden geneuzel[/quote]

Deze quote komt uit je eigen stuk Harry Potter, Geertje.
Dus kom dan nu niet zelf aanzetten met cliché-geleuter over normen en waarden.

Ik vind het een goede zaak, dat Shitonya, die op deze site iedereen schoffeert, nu eens een koekje van eigen deeg krijgt.

Trukie · 22 oktober 2005 op 13:36

Van mis(s)verkiezing tot boxring
In het CX café.
Zo blijven de columns en hun schrijvers in hun waarde.

Mup · 22 oktober 2005 op 13:43

[quote]“Hé, eikel, ik kan zelf wel zeggen wat ik wil drinken hoor. Ik ben niet gek!”. [/quote]

De zoon van een vriendin van me, heeft zoiets eens gedaan. En het werkte! Je ziet het veel, dat mensen ‘over’ een functiebeperking heen gaan praten, zonde, die mensen moeten nog veel leren. Deze column kan daarbij helpen, welkom en leuk debuut,

Groet Mup.

Shitonya · 23 oktober 2005 op 00:49

koekje? Niets van gemerkt eigenlijk. Ik noem/vind het ” nogmaals” geen afkraken, maar kritiek leveren waar hij wat aan kan hebben. Als ik hem goed zou hebben gevonden, zou ik dat echt wel hebben gezegd, maar dat is nu eenmaal niet het geval.
En inderdaad, ik heb ook liever dit soort frustraties van sommige onder jullie prive dan hier op zo’n column, maar ja…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder