Wat gáát het toch goed in ons land. Het kabinet verdient écht een pluim! Ga maar na.

De voedselpakketten zijn niet aan te slepen. Vluchtelingen worden in kooien opgesloten, óók hun kinderen. Verdonk deporteert weerloze mensen met boosaardig genoegen. De ‘kleine’ criminaliteit’ tiert welig, maar als je de laatst overgebleven politieagent nodig hebt, is hij druk met het bekeuren van opa die Auschwitz overleefde maar zijn Ausweis niet bij zich heeft. Big Brother in law… De witteboordencriminaliteit woekert als een gezwel. Rijken worden rijker. Armen worden armer. Steden verloederen. Geld genoeg, maar dat besteedt Den Haag liever aan zichzelf, oorlogen en prestigeprojecten. Het openbaar vervoer is een chaos; áls het al ‘is’: sinds de liberalisering hebben hele buurten en dorpen geen connection meer… Moeder natuur wordt platgewalst onder asfalt of verpatst aan de vastgoedmaffia. Zij (niet wij!) collaboreren in Irak en Afghanistan met De Kleinzoon. Zij (niet wij!) sturen op (en onder) bevel van de VS oorlogsschepen naar Venezuela omdat Chavez zijn land uit de klauwen van Uncle Sam bevrijdt. Zij laten de armen, zieken en zwakkeren het méést betalen aan huur, gezondheidszorg, belastingen. Sommige topinkomens krijgen er tien procent bij: soms 25.000 euro of meer, voor velen een compleet jáársalaris. De rijken verschansen zich, als postmoderne roofridders, achter muren. Zij vrezen Robin Hood – niet ten onrechte, naar ik hoop.
Het kabinet is misplaatst tevreden. Balkenende grijnst triomfantelijk op een EO jongerendag: geloofd zij de Heer. Zalm lacht schaterend in elke camera en fluistert onafgebroken tegen Balk: ‘Als jij ze dom houdt, houden wij ze arm.’ De partij van de recht(s)e rug, D66, zegt ‘ferm’ tegen alles ‘nee’ en doet daarna, slaafser dan een schurftig schoothondje, mee aan de verdere afbraak van sociale en culturele verworvenheden, de rechtsstaat en de democratie – of wat daar van over is. Bijna niemand lijkt het ook maar iets te kunnen schelen, want ‘Oranje’ heeft gewonnen. Geef het volk chips, bier en voetbal, giet er een nationalistisch en orangistisch sausje over en het slikt álles wat je door de Kamer jaagt, élke leugen die je debiteert, élke mokerslag in het gezicht van ‘die domme massa’, moeten de Huidige Heren Zeventien, samen met 666 pardon D66, denken. Het WK komt voor hen als een geschenk uit de hemel. Ze vergeten echter dat het maar enkele weken duurt… daarna zouden deze moderne roofridders zich wel eens héél goed moeten wapenen tegen de volkswoede, want wie boos is omdat hij belazerd is, verkleurt van oranje wellicht naar vuurrood.

© Jan Bontje 2006


8 reacties

KawaSutra · 22 juni 2006 op 15:05

Pffff!! Uitgeraasd?
Beetje opgelucht nu? 🙂

Mosje · 22 juni 2006 op 17:01

Jan, als ik dit zo lees vraag ik me af: als je zoveel kritiek hebt op de samenleving, wil je dan nog wel samenleven?
Jeetje, wat een opsomming van dingen die niet deugen.

Prlwytskovsky · 22 juni 2006 op 17:09

Kawa, bedoel jij dit met de regels laten doorlopen?

DriekOplopers · 22 juni 2006 op 20:20

Jan,

volkomen mee eens! Inhoudelijk helemaal juist en perfect opgeschreven. Hulde dus!

Driek

senahponex · 23 juni 2006 op 10:51

veel kritiek maar nu de oplossingen

Ma3anne · 23 juni 2006 op 14:02

Het is ook een puinhoop allemaal, maar soms word ik ook wel eens moe van al die mensen die maar blijven klagen.
Alert blijven moet, maar altijd maar de bokkenpruik op hebben vind ik ook niks.
En daarom eindig ik elke dag met een momentje voor mezelf en het tellen van mijn zegeningen. Tenslotte gaat altijd nog voor niets de zon op. En daar gaat het uiteindelijk om, want zonder zon zouden we niet eens bestaan.

pepe · 23 juni 2006 op 21:46

Ik vind het allereerst heel lastig lezen zonder wat witregels, maar ik begrijp dat dit meer als een afstoomcolumn geschreven is.

Het is misschien ook wel waar dat er veel fout gaat in dit land. Toch zou ik niet weten in welk ander land het beter zal zijn.
Ik denk ik verhuis naar pluto na het lezen van deze column. 😛

Literator · 26 juni 2006 op 11:32

Sorry hoor, maar is dit niet gewoon een béétje dom? Ik begrijp, overdrijven is ook een vak, maar aan mensen met oogkleppen op – of ze nu wel of niet een column schrijven – heb je ook niet veel.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder