Henry,

Jong ben je als je geschiedenis een idioot vak vindt en je vooral de toekomst in wilt kijken. Vijftien jaar ben je nu, vijftien jaar en ongelukkig door de maatschappij. Je analyseert met je vrienden de fouten in de maatschappij en komt tot de conclusie dat alles beter gaat worden als jullie groot zijn. Werken als jullie vaders doen, dat zullen jullie niet. Werken maakt niet gelukkig, zoveel weten jullie. Je zult je distantiëren van het volk, want jullie zullen het burgerlijke zegepralen, hoe dan ook. Nog elke keer als je het even niet ziet zitten en naar de veiligste, kleinste ruimte van het huis gaat, merk je de rode handdoek op. Het geheel doet denken aan een kleine huiskamer: warme bruine tegels met bloemetjes erop, een bruine deur met een koperen klink en een oud wasbakje. Brabantse gemoedelijkheid, dat straalt het uit.

Soms is het maken van plannen mooier dan om ze te realiseren. De maatschappij verandert en jij verandert langzaamaan mee. Een soort van gewenning is het. Uiteindelijk word je net zo’n boerenlul als je vader, maar wat is daar nou eigenlijk mis mee? Een mens moet zich ergens aan vast kunnen klampen, jij ook.

Wanneer ik nu bij mijn ouders naar het toilet moet, zie ik dat alles wit is geworden. Er staan geen bloemen meer op de tegels en de bruine deur is een witte geworden met kitscherige, goudkleurige klink. Kilheid overheerst. Alleen de rode handdoek hangt er nog: de stille getuige van een revolutie.

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

Frans · 9 september 2010 op 19:07

Erg herkenbaar – tenminste voor mij – die eerste alinea. Daarna raak ik het spoor een beetje bijster. Hoewel het niet erg is om op het verkeerde been te worden gezet.

LouisP · 9 september 2010 op 21:09

Maurick,
die kleine ruimte, ’t toilet, die zet me aan ’t denken. Wat bedoelt de schrijver daarmee? Denk..

gr,
Louis

sylvia1 · 9 september 2010 op 21:26

Goed gevonden, de veranderde inrichting van het toilet als metafoor voor de killere maatschappij. Wij hadden vroeger echt precies dezelfde wc, behalve die rode handdoek dan, dus ik ben met weinig idealen groot gebracht.

LouisP · 9 september 2010 op 21:32

‘k heb er aan gedacht maar vond die verklaring té eenvoudig, Maurick kennende…Maar als ik het nu opnieuw lees..tja..

maurick · 9 september 2010 op 22:28

@ Louis,

Ik vind het vervelend om mijn teksten uit te leggen, maar zal het deze keer doen. Het toilet heb ik inderdaad gekozen als metafoor voor de maatschappij. Ik ben gegroeid in de maatschappij, opgelost, onbewust. Die onbewustheid is verdwenen toen ik mezelf op een moment realiseerde dat de wereld om me heen veranderd was en dat ik daar ook in mee ben gegaan. Toen ik een kleiner jongetje was dan dat ik nu ben, heb ik de maatschappij veracht… Ik heb gezegd nooit zo te worden als de oude lieden om me heen, misschien wel een wens om nooit volwassen te willen worden. Het toilet is altijd mijn onderkomen geweest als ik me geestelijk of emotioneel niet lekker voelde, nog steeds overigens. Dat is de enige plek waar ik helder na kan denken zonder gestoord te worden. Die plek was vroeger altijd een warme plek, zoals ik die ook beschreef. Deze is ook werkelijk killer geworden. Op de rode handdoek na, mijn pareltje, mijn ideaalbeeld, mijn illusionaire toekomstvisie.
Bedankt

pally · 10 september 2010 op 18:26

Door je manier van schrijven moest ik het een tweede keer lezen om precies te begrijpen wat je wilt zeggen. Nu is het duidelijk en ik vind die WC een leuke en originele metafoor.
Vooral de tweede alinea.
Jammer vind ik het wel dat je niet de [b]ik[/b]vorm gebruikt ipv [b]je[/b]
de volgende quote lijkt me geen goed nederlands:[quote]want jullie zullen het burgelijke zegepralen[/quote] 🙁
Ik denk dat je bedoelt: ‘want jullie zullen over het burgelijke zegepralen’ of iets dergelijks

Groet van pally

maurick · 10 september 2010 op 18:57

@ Pally

Met dit stuk heb ik meegedaan aan een schrijfwedstrijd op nu.nl. De opdracht luidde: Schrijf een brief aan je jongere ik. Vandaar dat ik in de jij-vorm schrijf.
Ik betwist of de gegeven quote verkeerd Nederlands is. Zegepralen is een synoniem voor overwinnen, wat in die zin ook goed had gepast. “Zegepralen” kan ook zonder voorzetsel gebruikt worden.
Bedankt voor je reactie.

LouisP · 10 september 2010 op 19:53

Bedankt Maurick..

Louis

arta · 11 september 2010 op 11:28

Ik vind hem mooi. Meestal ben ik van het ‘kort’, maar deze had voor mij nog wel wat gedetailleerder uitgewerkt mogen worden, daar leent het onderwerp zich prima voor. (maar waarschijnlijk zat je vast aan een aantal woorden?)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder