Ik weet het nog goed. Het moment dat ik van mijn ouders mijn allereerste Bacardi Breezer kreeg. Waarschijnlijk was ik een jaar of 14 en helemaal trots, want nu hoorde ik er ook bij! Ik ging al wel eens uit in een ieni-mini discotheekje in een nog kleiner dorpje dan het dorp waar ik woon. Maar daar dronk ik eigenlijk nooit alcohol, terwijl sommige klasgenootjes toch al stoer twee biertjes opdronken! Ik was behoorlijk onder de indruk. Al snel verruilde ik mijn cola daarom voor een breezer. Eentje maar, want het was nog best duur! Toen mijn moeder erachter kwam was ze ‘not amused’. Ze verbood me om alcohol te drinken tijdens mijn discobezoekjes tot kwart over 11. Maar goed, ik was een puber. Verbied me iets en ik doe het juist.

Niet dus, denkt Hans Hoogervorst. Als de overheid drank onder de 18 verbiedt, dan luisteren jongeren daar heus wel naar. En natuurlijk komen ze dan niet aan drank op een andere manier. Welnee! Kinderen van 16 kennen natuurlijk geen oudere mensen om drank voor ze te halen en ze hebben al helemaal geen oudere broers of zussen. Als ik uitga en ik neem mijn broertje van 16 mee naar clubs waar hij normaal met zijn vrienden nooit komt, moet ik dan tegen hem gaan zeggen: ‘Ok, ik weet dat je al een paar jaar bier drinkt en dat onze ouders daar totaal geen problemen mee hebben. Maar de minister heeft gezegd dat jij pas over twee jaar weer een biertje mag drinken. Dus, helaas voor jou. Sinasje doen maar?’

Uit onderzoek is gebleken dat jongens van 16 jaar, gemiddeld 20 biertjes drinken per avond. Behoorlijk veel dus. Dit overmatige alcoholgebruik kan leiden tot ernstige hersenbeschadigingen op latere leeftijd. Denkt de minister hier nu echt iets aan te kunnen doen? Hoe het komt dat jongeren van 16 al zo belachelijk veel drinken, weet ik niet. Ik denk alleen niet dat dit volledig toe te schrijven is aan de horeca en de alcohol die daar geconsumeerd wordt. Vooral ouders zullen strenger moeten worden op hun kroost, zodat minister Hoogervorst zich voortaan met belangrijkere zaken bezig kan houden.

Want het is overduidelijk dat minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid maar bar weinig te doen heeft. En als hij al iets doet, loopt het of uit op een fiasco of het maakt hem nog minder geliefd dan dat hij al was. Nu hij niet weet wat hij moet doen met al zijn vrije tijd, gaat hij maar de moraalridder uithangen, die ons wel eens even gaat vertellen hoe we moeten leven. Zijn we eindelijk van dat normen en waarden gekakel van JP af, gaat Hansje Hoogervorst wel even vertellen hoe het moet. Heeft moraalridder Hans vroeger soms zelf nooit een biertje gedronken? Laat hij zich nu eindelijk eens nuttig gaan maken in plaats van met die loze voorstellen te komen.

Jongeren van 16 drinken toch wel. Zelfs jongeren van 13 en 14 kunnen aan alcohol komen, terwijl dit eigenlijk verboden is. Denk je nu echt dat het jongeren van 16 niet gaat lukken die geliefde breezer te pakken te krijgen? Pak dan eerder het probleem aan bij de kern. Vertel jongens en meisjes wat de gevolgen zijn van overmatig alcoholgebruik, laat ouders strenger toezien dat de whiskyfles van vader niet ineens *poef* verdwenen is. Leer jongeren inzien, dat je echt niet hipper of stoerder bent als je veel drinkt. Maar laat het ze zelf uitzoeken. Jongens en meiden van 16 zien zichzelf als volwassenen. Behandel ze zo, en ze luisteren naar je. Behandel ze als kinderen en het werkt alleen maar averechts.

En hoe het ook zij, beste jongens en meisjes. Hoeveel alcohol je ook drinkt. Hoe klote je, je ook voelt de volgende dag. Steek in ieder geval nooit een vinger in je keel. En ook daar kan ome Hans je wel iets over vertellen…

[img align=left]http://images.fok.nl/upload/050921_519_Hans_Hoogervorst_zum_Kotzen.jpg[/img]

Categorieën: Maatschappij

13 reacties

wendy77 · 26 januari 2006 op 13:17

Denk inderdaad ook dat overmatig alcoholgebruik bij ‘kinderen’ meer een taak is voor de ouders dan voor een minister.

[quote]‘Ok, ik weet dat je al een paar jaar bier drinkt en dat onze ouders daar totaal geen problemen mee hebben. Maar de minister heeft gezegd dat jij pas over twee jaar weer een biertje mag drinken. Dus, helaas voor jou. Sinasje doen maar?’ [/quote]
😀

Mup · 26 januari 2006 op 13:32

[quote]Jongens en meiden van 16 zien zichzelf als volwassenen. Behandel ze zo, en ze luisteren naar je. [/quote] 😮

De strekking van je stuk kan ik volgen, zat een ironische opmerking te bedenken over bovenstaande qoute, maar het onderwerp is er te serieus te voor, en ik denk dat je oplossing wat te simplistisch is, helaas, alhoewel stukken realistischer dan die van Hans,

Groet Mup.

Dees · 26 januari 2006 op 14:17

Pubers volwassen en ze zo behandelen mbt alcoholgebruik?

:laugh:

Ga eens naar Terschelling om te luisteren naar de verhalen over ‘volwassen’ pubers (zonder toezicht) en alcohol.

Je column zit erg goed in elkaar trouwens en hij is grappig. Maar ik ben het met dat deel niet eens! 😉

Bakema_NL · 26 januari 2006 op 15:38

Al die ophef over breezers, die zijn allang verleden tijd. Met de prijsstelling van die dingen hebben ze hun eigen graf gegraven. Ze zijn al te duur in de winkel, laat staan in de discotheek/bar.
En die hele wet werkt toch niet, de kids schieten gewoon iemand aan die even de drank voor hen wil halen, altijd wel iemand die dat wil doen. En dan zijn de winkels eigenlijk verplicht om nee te zeggen en de medewerkers van die winkels lopen dan het risico om voor van alles en nog wat uitgemaakt te worden, als het daar al bij blijft.
Wat die ouders betreft heb je helemaal gelijk.

Kees Schilder · 26 januari 2006 op 16:02

Een echte oplossing zal hier niet snel uit voortkomen.Die Hans Hoogervorst is waarschijnlijk al op z’n tiende aan de drank gegaan. Want als je zoiets als het nieuwe zorgstelsel verzint moet er toch iets ernstig mis zijn met je verstandelijke vermogens.
Eigelijk zou iemand hem uit zijn lijden moeten verlossen door die vinger van hem definitief met hand en al zijn strot in te duwen.
😀

Raindog · 26 januari 2006 op 20:47

Gewaagde column en ik ben het met je oneens.

Er zijn streken in dit land waar de eerste hersenbeschadigingen wegens drank op het moment van conceptie al een feit zijn. In andere gevallen is de conceptie an sich daar een gevolg van.

In noordelijk gelegen streken als Scandinavië drinkt of dronk men uit somberheid, door te weinig zon, te weinig daglicht, te weinig warmte. Hier is dat meer en meer uit nutteloosheid. Trek maar op die grens.

Chantal · 26 januari 2006 op 20:59

@ Dees: Mijn eerste vakantie zonder ouders was naar Terschelling en heb daar behoorlijk wat ‘gekkigheid’ gezien. Overigens zelf niet aan meegedaan, natuurlijk! 😀

@ Kees: [quote]Eigelijk zou iemand hem uit zijn lijden moeten verlossen door die vinger van hem definitief met hand en al zijn strot in te duwen.[/quote] 😀 😀 Helemaal mee eens!

@ Raindog: Tuurlijk moet er wat gedaan worden aan het drankgebruik van ‘kinderen’. Alleen dit is volgens mij niet de manier. De horeca is er over het algemeen ook tegen, aangezien het dan voor jongeren onder de 18 bijna onmogelijk is om uit te gaan. Je kunt natuurlijk niet iedereen aan de bar gaan controleren.

Toen ik 16 was en 18+ drankjes ging halen aan de bar, werd er weleens aan me gevraagd ‘ben je al 18?’ ik antwoordde braaf ja en kreeg het zo mee. Op deze manier schiet het dus niet op. Ik denk dat de verantwoordelijkheid veel meer bij de jongeren zelf en bij hun ouders moet liggen.

Het voorstel van de minister is ook al met een grote meerderheid weggestemd in de tussentijd dat ik mijn column had ingestuurd en dat hij hier verscheen, dus eigenlijk was mijn column niet helemaal actueel meer, wat wel jammer is natuurlijk.

Heel erg bedankt voor de reacties allemaal :kiss:

Mosje · 26 januari 2006 op 21:45

Ik weet niet hoe oud je bent Chantal, en of je er wellicht jonger uitziet dan 18. Maar als het moet koop ik de drankjes wel voor je, OK?

😛

Raindog · 26 januari 2006 op 22:04

[quote]De horeca is er over het algemeen ook tegen, aangezien het dan voor jongeren onder de 18 bijna onmogelijk is om uit te gaan. Je kunt natuurlijk niet iedereen aan de bar gaan controleren. [/quote]

Ja, en de boer die de kip met de gouden eieren had was tegen preventief ruimen. De asielzoekersindustrie in Nederland is tegen strengere toelatingseisen. En de drankindustrie maakt heus geen reclame om hun omzetten te verhogen zoals zij vorige week lieten weten. Zo kennen we er nog een paar Chantal. Enige slechte punt in die situatie was (of is, ik ben denk ik niet helemaal meer bij) dat alleen de verkoper strafbaar was en niet degene die bijvoorbeeld loog over zijn leeftijd. Dat deugt dan weer niet. Maar verder, van wat die horeca over het algemeen te zeiken heeft hoeft men niet zo heel erg lang wakker te liggen.

Nah goed, ik hou d’r over op en schenk me maar een whisky in denk ik.

😉

sally · 26 januari 2006 op 22:58

Hé, heel toevallig nam ik gisteren voor het eerst zo`n breezertje. (bij gebrek aan wat anders)
Ik klokte het zo makkelijk weg als een sinasje.
“Ik vind dit levensgevaarlijk spul voor een teener”zei ik tegen m`n man.En dan ineens jouw column.
Toeval bestaat niet.
Ik ben van mening dat we het aardig in de hand kunnen houden als ouders. Wij wel tenminste.
Denk ik
😀

KawaSutra · 27 januari 2006 op 00:14

In de huidige tijd werkt het m.i. zo: alles wat niet expliciet verboden wordt dat mag dus gewoon en is goed. Met de mondige jeugd van tegenwoordig moet je van hoge huize komen om een puber te kunnen overtuigen van iets dat jij vind dat goed voor hem of haar is, want waarom verkopen ze het anders als het toch niet goed voor je is.
De overlegcultuur is een geweldig goed binnen bepaalde kringen maar daarbuiten is het een overleg tot de muur en niet verder.

Ik ben blij met de ondersteuning van de overheid op dit soort punten, al is het alleen maar een maatschappelijk statement. Want ik snap ook wel dat er diverse manieren zijn om te bereiken wat je wil, juist als je weet dat ‘men’ vind dat het niet verstandig is. Zolang er argumenten gebruikt worden als ‘het heeft toch geen zin’ en ‘je kunt het toch niet tegenhouden’ om een bepaalde ontwikkeling dan maar te accepteren, schiet je als maatschappij ernstig tekort in het sturen en richting geven van onze jongeren die daar eigenlijk een enorme behoefte aan hebben zonder dat ze dat ooit zullen toegeven.

Troy · 27 januari 2006 op 01:06

Perfecte uitsmijter! Charmante foto 😀

Raindog · 27 januari 2006 op 17:49

@Kawa; amen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder